Απίστευτα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ: Δύο αυτοκτονίες κάθε μέρα!

Gazzetta team
Απίστευτα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ: Δύο αυτοκτονίες κάθε μέρα!
«Καταγράφουμε μία με δύο αυτοκτονίες κάθε μέρα», λέει ανώτερος αξιωματικός της ΕΛΑΣ. Η μάστιγα των αυτοκτονιών έχει γιγαντωθεί στα χρόνια της κρίσης

«Καταγράφουμε μία με δύο αυτοκτονίες κάθε μέρα». Η θλιβερή διαπίστωση ανήκει σε ανώτερο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. και φανερώνει ότι η μάστιγα των αυτοκτονιών έχει γιγαντωθεί στα χρόνια της κρίσης.

Από την περασμένη Δευτέρα μέχρι χθες οι αστυνομικοί ενημερώνονταν καθημερινά και για ένα νέο περιστατικό είτε αυτοκτονίας είτε απόπειρας.

Στο Χαλάνδρι μέσα σε ένα 24ωρο σημειώθηκαν δύο περιστατικά, στην Πάτρα ένας 45χρονος στρατιωτικός έβαλε τέλος στη ζωή του για οικονομικούς κυρίως λόγους, ενώ στο Μοσχάτο ένας 39χρονος κρεμάστηκε σε πάρκο.

Την περασμένη Δευτέρα το τηλεφωνικό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. έλαβε κλήση στις 12.15 το μεσημέρι από κάτοικο του Χαλανδρίου για νεκρό άνδρα μέσα σε ισόγειο διαμέρισμα στην οδό Βοιωτίας. Οι αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο και αντίκρισαν μία φρικτή εικόνα. Ένας 76χρονος συνταξιούχος με καταγωγή από το Ρέθυμνο είχε απαγχονιστεί μέσα στο υπνοδωμάτιό του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έφτιαξε έναν αυτοσχέδιο βρόχο, έδεσε το σχοινί στο κάγκελο του παραθύρου του δωματίου και έπεσε στο κενό.

Πριν προλάβει να περάσει ένα 24ωρο, το Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου δέχθηκε κλήση από άλλον κάτοικο της περιοχής. Το απόγευμα της Τρίτης μία μητέρα ενημέρωσε τους αστυνομικούς ότι η κοπέλα του γιου της δεν απαντά στα τηλέφωνα και ότι ανησυχεί για τη ζωή της. Η μητέρα υποστήριξε ότι η κοπέλα είχε επιχειρήσει στο παρελθόν να βάλει τέλος στη ζωή της, γεγονός που ενέτεινε τους φόβους της.

Ο αξιωματικός υπηρεσίας του τμήματος μετέβη στο σπίτι της νεαρής και αφού χτύπησε πολλές φορές το θυροτηλέφωνο κάποια στιγμή άνοιξε την πόρτα η κοπέλα σε άθλια κατάσταση. Όπως διαπιστώθηκε, είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα χαπιών προσπαθώντας να αυτοκτονήσει. Οι αστυνομικοί αμέσως τη μετέφεραν στο νοσοκομείο«Ευαγγελισμός» σώζοντας τη ζωή της. Οι γιατροί του νοσοκομείου ανέφεραν ότι αν δεν υπήρχε αυτή η άμεση αντίδραση των Αρχών ενδεχομένως να μην τα είχε καταφέρει.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, δύο ημέρες μετά, την Πέμπτη, τα τραγικά περιστατικά συνεχίστηκαν. Στην Πάτρα ένας στρατιωτικός με χρέη από δάνεια έπεσε στο κενό από την ταράτσα της πολυκατοικίας όπου ζούσε με τη σύζυγο και το παιδί του. «Δεν αντέχω άλλο τη ζωή. Δεν στάθηκα άξιος για τίποτα. Δεν μπορώ να πληρώσω τα χρέη μου. Δεν…», έγραφε –μεταξύ άλλων- το δακτυλογραφημένο σημείωμα που άφησε πίσω του. Ο 45χρονος αυτοκτόνησε στις 16.00 στην οδό Καρπασίας που βρίσκεται στην περιοχή Αγυιάς, σκορπώντας τη θλίψη στους δικούς του ανθρώπους. Ήταν ένας από τους πιο αγαπητούς στρατιωτικούς στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα.

Σε αυτοψία που έκαναν στο χώρο αστυνομικοί βρήκαν μέσα σε δώμα που διατηρούσε ο 45χρονος στην ταράτσα μία υφασμάτινη τσάντα με προσωπικά του είδη. Ανάμεσα στα πράγματα υπήρχε και το σημείωμα, που δείχνει ότι ο αυτόχειρας είχε σχεδιάσει το απονενοημένο διάβημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είχε εκφράσει έντονα την κακή ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Ο στρατιωτικός είχε προβλήματα με χρέη λόγω δανείου που αδυνατούσε να εξυπηρετήσει.

Την ίδια ημέρα, στο Μοσχάτο ένας 39χρονος Έλληνας με καταγωγή από τα Ιωάννινα βρέθηκε απαγχονισμένος σε πάρκο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ελευθερίας και Πίνδου. Όπως διαπιστώθηκε, είχε φτιάξει μία αυτοσχέδια θηλειά, την οποία είχε περάσει σε δέντρο. Οι αστυνομικοί βρήκαν στην τσέπη του ένα σημείωμα, στο οποίο εξηγούσε τους λόγους που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι περιέγραφε τα οικογενειακά προβλήματά του και τα παράπονα που είχε από τους δικούς του ανθρώπους. Ο 39χρονος ήταν παντρεμένος με ένα παιδί και αντιμετώπιζε και αυτός τις συνήθεις οικονομικές δυσκολίες της μέσης ελληνικής οικογένειας.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι «οι αυτοκτονίες είναι σταθερά πολλές τα τελευταία χρόνια. Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι αυτόχειρες είναι άνδρες. Έχουμε και περιστατικά, στα οποία οι αυτόχειρες είναι άνθρωποι που αντιμετώπιζαν σοβαρές ψυχικές διαταραχές, οι οποίες επιδεινώθηκαν λόγω των δυσμενών κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών».

Πηγή: thetoc.gr