«Ψήνεται» πληρωμή με ακίνητα και του ΕΝΦΙΑ μετά το φόρο κληρονομιάς

Gazzetta team
«Ψήνεται» πληρωμή με ακίνητα και του ΕΝΦΙΑ μετά το φόρο κληρονομιάς
Πληρωμή ΕΝΦΙΑ με ακίνητα. Στο τραπέζι των συσκέψεων του υπουργείου Οικονομικών, μετά την απόφαση για εξόφληση του φόρου κληρονομιάς με ακίνητα, βρίσκεται και σχέδιο για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ με ακίνητα, θέμα που αποτελεί πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών ακινήτων.

“Με την πρώτη απόφαση άνοιξε ο δρόμος, είπε στο newsit.gr αρμόδια πηγή με γνώση των θεμάτων. Επειδή το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο και περίπλοκο θα προχωρήσουμε σιγά-σιγά με γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη και τη διαφύλαξη των συμφερόντων του Δημοσίου¨.

Στη συνέχεια εξήγησε το επιχείρημα που οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση λέγοντας : ¨Άν ένας ιδιοκτήτης ακινήτων δεν μπορεί να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, τι θα συμβεί; Θα συσσωρευτούν χρέη προς το Δημόσιο, το οποίο στη συνέχεια θα προχωρήσει σε κατασχέσεις ή πλειστηριασμούς πάλι ακινήτου αφού ο εν λόγω φορολογούμενος δεν μπορεί να πληρώσει. Επομένως αντί να προχωρήσουμε σε δύσκολες, χρονοβόρες διαδικασίες οι οποίες μάλιστα κοστίζουν και θα έχουν το ίδιο τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή την παραχώρηση του ακινήτου στο Δημόσιο , γιατί να μη δώσουμε τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη αυτόν να πληρώσει με ακίνητο και να απαλλαγεί από χρέη και άγχος;” αναρωτήθηκε για να καταλήξει “θα τη δώσουμε¨.
Οσον αφορά στο εύλογο ερώτημα τι θα γίνει με αυτά τα ακίνητα η απάντηση είναι διπλή. Σε πρώτη φάση θα επιδιωχθεί να στεγαστούν υπηρεσίες λίγων ατόμων που τώρα στεγάζονται σε ενοικιασμένα ακίνητα, ενώ θα γίνει προσπάθεια να αξιοποιηθούν με άλλους τρόπους σε συνεργασία με ειδικούς”, ενώ κάποια από αυτά μπορούν δοθούν ως δώρο και στη λοταρία που θα κάνει το Δημόσιο ως κίνητρο προς τους καταναλωτές για τη χρήση του πλαστικού χρήματος.


Πηγή: newsit.gr