Σάλος από τις δηλώσεις Σουλτς για το χρέος

Gazzetta team
Σάλος από τις δηλώσεις Σουλτς για το χρέος
Γιατί έμεινε... έκπληκτος ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Ένα απίστευτο αλαλούμ σχετικά με το αν ο Μάρτιν Σουλτς άδειασε ή όχι την Ελλάδα για το ελληνικό χρέος, προέκυψε στις Βρυξέλλες.
Αρχικά όλοι κατάλαβαν ότι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είχε πράγματι αδειάσει την Αθήνα η οποία διέρρεε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για το χρέος, όμως, στη συνέχεια άλλαξε γνώμη.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός τόνισε στον Μάρτιν Σουλτς την ανάγκη τήρησης των συμφωνιών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και μάλιστα φέρεται να χρησιμοποίησε τη φράση «pacta sunt servanda» (σ.σ. οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται), φράση που είχε χρησιμοποιήσει και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Ευήκοον ους» από τον κ. Σουλτς αφήνοντας να εννοηθεί πως ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θα λάβει πρωτοβουλίες για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως οι Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Απασχόλησης έχουν συμβάλει στην προώθηση της συζήτησης για το χρέους και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Την αισιοδοξία των κυβερνητικών πηγών ωστόσο φαίνεται πως δεν τη συμμερίζεται και ο ίδιος ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει εάν ισχύει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λάβει πρωτοβουλίες για το θέμα του χρέους.

Ο κ. Σουλτς απάντησε με ιδιαίτερα χαρακτηριστικό λέγοντας «άκουσα κι εγώ τη φήμη αυτή ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δε μπορώ να απαντήσω, καθώς εξεπλάγην από τις φήμες πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λάβει κάποια πρωτοβουλία».

Μάλιστα, ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως είναι αλήθεια πως είχε συνομιλία με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για τη συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα, όπου ενημερώθηκε για τις συζητήσεις με τους ευρωπαίους θεσμούς και το ΔΝΤ για το ζήτημα του χρέους.

Και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Νομίζω πως η πηγή της φήμης αυτής είναι πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ, το θέμα του χρέους θα υπάρχει στην ημερήσια διάταξη, σε επόμενη συνεδρίασή της. Αυτό είναι κάτι τυπικό αλλά δεν αποτελεί συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Τι είπε μετά το σάλο ο Σουλτς

Το «μένω έκπληκτος», που δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς δεν αφορούσε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος, αλλά τη διατύπωση της ερώτησης, διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος του Μάρτιν Σουλτς.

Ο εκπρόσωπος του Μ. Σουλτς δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής: «Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά την ομιλία του προέδρου του ΕΚ , Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος ρωτήθηκε για τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος Σουλτς εξέφρασε την έκπληξή του για τη διατύπωση της ερώτησης αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λάβει δράση στην ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Ο πρόεδρος Σουλτς δεν εξεπλάγη με την θέση της ελληνικής κυβέρνησης και δεν διαφωνεί με αυτήν. Ο πρόεδρος Σουλτς πρόσθεσε ότι αν είναι να γίνει συζήτηση (για το θέμα του χρέους), θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων που είναι η αρμόδια επιτροπή του ΕΚ».


Πηγή: newsbeast.gr