Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος στις Βρυξέλλες: Καταδίκες των «28» σε Ρωσία

Gazzetta team
Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος στις Βρυξέλλες: Καταδίκες των «28» σε Ρωσία
Ο Τούσκ δήλωσε πως είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία δρα με μεγάλη επιθετικότητα προς την ΕΕ, με διάφορους τρόπους - Πρόοδος και στο μεταναστευτικό

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος κορυφής με τα συμπεράσματα να έχουν έντονα επικριτικό τόνο προς στη Ρωσία, κάτι που φαίνεται και στις δηλώσεις των Ντόναλντ Τούσκ και Ζαν Κλόντ Γιούνκερ. Το κείμενο των συμπερασμάτων των αρχηγών «καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων της, κυρίως τη Ρωσία, εναντίον αμάχων στο Χαλέπι» και καλεί άμεσα για τέλος στις θηριωδίες.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να εξετάσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές τους εάν ο ρωσικός στρατός συνεχίσει τις θηριωδίες στη Συρία δίπλα στον συριακό στρατό. Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ ωστόσο απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες για τις επιλογές αυτές, οι οποίες, σε προσχέδιο δηλώσεών τους περιλάμβαναν νέες κυρώσεις εναντίον ατόμων και οντοτήτων.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου πως είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία δρα με μεγάλη επιθετικότητα προς την ΕΕ, με διάφορους τρόπους, και «είναι ξεκάθαρη η στρατηγική αποδυνάμωσης της ΕΕ που ακολουθούν». Ο Ντόναλτ Τούσκ συμπλήρωσε πως η Ευρώπη δεν θέλει να ανεβάσει τους τόνους αλλά πρέπει να απαντήσει, χωρίς όμως να κλείνει τη πόρτα στο διάλογο.

Για το Brexit ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τ. Μέι ενημέρωσε ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 (για την έξοδο από την ΕΕ) έως το Μάρτιο του 2017. Μέχρι τότε η ΕΕ δεν θα έχει καμία διαπραγμάτευση με τη Μεγάλη Βρετανία, πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι η αναστροφή της απόφασης για το Brexit βρίσκεται αποκλειστικά στα βρετανικό «γήπεδο».

Στον αέρα η CETA

Συνεχίζεται η αβεβαιότητα για την CETA καθώς ο Πρόεδρος Γιούνκερ βρισκόταν σε διαρκής επαφές κατά τη διάρκεια της Συνόδου με τον Καναδά δηλώνοντας στο τέλος πως θα συνεχιστούν οι επαφές και αύριο έτσι ώστε να υπάρξει ένα «αίσιο τέλος».

Η Βαλονία συνεχίζει να αντιτίθεται στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά και απορρίπτει τις νέες παραχωρήσεις που έγιναν, όπως μετέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Παρότι οι κυβερνήσεις των 28 χωρών μελών της ΕΕ υποστηρίζουν τη CETA με τον Καναδά, το Βέλγιο δεν μπορεί να δώσει τη συναίνεσή του εάν δεν διαθέτει την έγκριση των πέντε τοπικών κυβερνήσεων.

Αυτο σημαίνει πως δεν θα υπάρξει η πολυπόθητη υπογραφή του Βελγίου, επομένως η συμφωνία πιθανότατα δεν θα εγκριθεί.

Πρόοδος και στο μεταναστευτικό

Ο Τουσκ δήλωσε ότι η ΕΕ θα επιδιώξει συμφωνία με πέντε κράτη της Αφρικής με στόχο να ανακοπεί το προσφυγικό ρεύμα. Στη συνέχεια τόνισε ότι οι αφίξεις μεταναστών στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν υποχωρήσει, σπεύδοντας όμως να σημειώσει πως η αλληλεγγύη για το προσφυγικό δεν μπορεί να είναι αλά καρτ.

Οι ηγέτες των κρατών αποφάσισαν να ενισχύσουν τις προσπάθειες τους για να ανακοπεί το μεταναστευτικό ρεύμα από τα κράτη της Αφρικής, σημέιωσε. Η ΕΕ θα επιδιώξει τη σύναψη συμφωνίων με πέντε κράτη στα οποίες δίνει προτεραιότητα στην Αφρική (Νίγηρα, Νιγηρία, Αιθιοπία, Μαλί και Σενεγάλη).

Ο κ. Τουσκ εξήγησε ότι η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι παρουσίασε σήμερα απολογισμό των προετοιμασιών για τις συμφωνίες αυτές.

Από τη πλευρά της η Καγκελάριος Μέρκελ χαρακτήρισε τον διάλογο στο μεταναστευτικό ως «παραγωγικό», τονίζοντας πως «βήμα βήμα θα πρέπει να ξανακάνουμε τη ζώνη του Σένγκεν όπως ήταν» και πως θα φτάσουν σε συμφωνία με άλλες χώρες για συμφωνίες επιστροφής μεταναστών.

Τέλος χαρακτήρισε ως «πολύ δύσκολο» το έργο της Σλοβάκικης Προεδρίας για να δημιουργήσουν προτάσεις τις οποίες θα εξετάσουν τον Δεκέμβριο.

Πηγή protothema.gr