Έκρηξη στο λαθρεμπόριο καπνού λόγω των νέων φόρων

Gazzetta team
Έκρηξη στο λαθρεμπόριο καπνού λόγω των νέων φόρων
Όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες, λέει η γνωστή παροιμία που ταιριάζει γάντι στην «τυφλή» διαχρονική πρακτική του υπουργείου Οικονομικών να αυξάνει συνεχώς τους φόρους (και) στα καπνικά, ευελπιστώντας να κλείσει «τρύπες» του Προϋπολογισμού.

Το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το αντίθετο.

Τα στοιχεία που κατέθεσε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Τ. Αλεξιάδης στη Βουλή, μιλάνε από μόνα τους. Ενώ οι έλεγχοι το 2015 και το 2016 είναι οι μισοί ή και λιγότεροι από αυτούς του 2014, οι παραβάσεις και ακολούθως τα βεβαιωθέντα πρόστιμα είναι ως και πενταπλάσια, φτάνοντας στις 61.665 ευρώ κατά μέσο ανά υπόθεση, από 5.096 ευρώ το 2014!

Η αισιόδοξη ανάγνωση αυτών των στοιχείων είναι ότι οι έλεγχοι έγιναν πιο αποτελεσματικοί. Η ρεαλιστική προσέγγιση είναι ότι το λαθρεμπόριο καπνικών έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις κι αυτό προκύπτει κι από τα στοιχεία των κατασχεθέντων: μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκαν κατά 48%, ενώ μόνο στη διάρκεια των πρώτων εννιά μηνών του 2016 κατασχέθηκαν 363.933.423 λαθραία τσιγάρα και περίπου 16 τόνοι λαθραίου καπνού!

Η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι ενώ το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνικών ήταν έτοιμο πριν από περίπου ένα χρόνο και είχε παρουσιαστεί από τον τότε αναπληρωτή υπουργό για την αντιμετώπιση της Διαφθοράς Π. Νικολούδη, έφτασε να ψηφιστεί πριν από περίπου δύο μήνες, βάζοντας ασφαλιστικές δικλείδες σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο έρχεται νέα αύξηση φόρων στα καπνικά, ενώ επιβάλλεται και φόρος στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, με στόχο να μπουν στα κρατικά ταμεία 142 εκατ. ευρώ


Πηγή: iefimerida.gr