Χάθηκε κάθε επαφή με το Schiaparelli στον Αρη

Gazzetta team
Χάθηκε κάθε επαφή με το Schiaparelli στον Αρη
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έχασε επικοινωνία με την διαστημοσυσκευή «Σκιαπαρέλι» (Schiaparelli), λίγο πριν την προγραμματισμένη της προσεδάφιση στον Άρη σήμερα, με τους επιστήμονες να τονίζουν πως η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί καλό σημάδι.

Τόνισαν όμως ότι είναι πολύ νωρίς για να εγκαταλείψουν την διαστημοσυσκευή.

«Το σήμα (από το Σκιαπαρέλι) ερχόταν στο μεγαλύτερο διάστημα της φάσης κατάβασης, αλλά διεκόπη σε ένα συγκεκριμένο σημείο που εκτιμούμε ότι ήταν πριν την προσεδάφιση», δήλωσε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της ESA, Πάολο Φέρι, από το κέντρο ελέγχου στο Ντάρμστατ της Γερμανίας.

«Για να βγάλουμε περισσότερα συμπεράσματα, επειδή υπάρχουν πολλοί λόγοι για να συμβεί αυτό, χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες», τόνισε. «Είναι ξεκάθαρο όμως ότι αυτό δεν αποτελεί καλή ένδειξη», σημείωσε.

Νέα δεδομένα αναμένονται να υπάρξουν αύριο Πέμπτη, πρόσθεσε.

Σε απόσταση περίπου ενός εκατομμυρίου χιλιομέτρων από τον 'Αρη, την Κυριακή 16 Οκτωβρίου το απόγευμα, η αποστολή ExoMars, έδωσε εντολή στο βάρους 577 κιλών Σκιαπαρέλι να διαχωριστεί από τον μεγάλο επιστημονικό δορυφόρο Trace Gas Orbiter (TGO) που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον «κόκκινο πλανήτη», ώστε σταδιακά να αρχίσει να εισέρχεται στην αρειανή ατμόσφαιρα, με τελικό προορισμό την περιοχή προσεδάφισης, στην πεδιάδα Meridiani Planum.

Η πτώση με ταχύτητα 21.000 χιλιομέτρων την ώρα που πραγματοποίησε το Σκιαπαρέλι θα έπρεπε να αντέξει θερμοκρασίες άνω των 1.500 βαθμών Κελσίου, έως ότου, με τη βοήθεια ενός επιβραδυντικού αλεξιπτώτου, προσεδαφιζόταν στον Άρη.

Ο Γενικός Διευθυντής της ESA Ιαν Βέρνερ επέμεινε ότι η αποστολή πρέπει να εξακολουθεί να θεωρείται επιτυχημένη καθώς ο Trace Gas Orbiter (TGO) τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον «κόκκινο πλανήτη», όπως προγραμματιζόταν.

Ενώ η μοίρα του Σκιαπαρέλι παραμένει άγνωστη, ο Βέρνερ τόνισε πως εξ αρχής η αποστολή προοριζόταν να αποτελέσει μια δοκιμή για μελλοντικές αποστολές οχημάτων εξερεύνησης (ρόβερ).

Πηγή: iefimerida.gr