Αυξάνεται ο ΦΠΑ και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου

Gazzetta team
Αυξάνεται ο ΦΠΑ και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου
Οι ανατιμήσεις προκύπτουν επειδή ολοκληρώνεται στο τέλος του τρέχοντος έτους η σταδιακή κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ που ίσχυε μέχρι τώρα στα νησιά του Αιγαίου.

Ακριβότερες θα είναι από την 1η Ιανουαρίου του 2017 οι υπηρεσίες αλλά και τα αγαθά στα νησιά της άγονης γραμμής αλλά και σε όσα έχουν πληγεί από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Οι ανατιμήσεις προκύπτουν επειδή ολοκληρώνεται στο τέλος του τρέχοντος έτους η σταδιακή κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ίσχυε μέχρι τώρα στα νησιά του Αιγαίου.

Αυτό σημαίνει ότι από τις αρχές του επόμενου έτους οι συντελεστές 17%, 9% και 4% που ισχύουν ακόμα σε ορισμένα νησιά θα εναρμονιστούν με την ηπειρωτική Ελλάδα και θα αυξηθούν σε 24%, 13% και 6% αντίστοιχα.

Ως αντίβαρο, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί απαλλαγή από τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων που έχουν ακαθάριστα έσοδα έως 25.000 ευρώ ενώ μέχρι στιγμής το όριο είναι στα 10.000 ευρώ. Με την κίνηση αυτή, μειώνεται το διοικητικό κόστος διαχείρισης του φόρου τόσο για το Δημόσιο, όσο και για τις επιχειρήσεις.

Μετά την αναπροσαρμογή των συντελεστών στα νησιά Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σκιάθο (πρώτο κύμα), Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο (δεύτερο κύμα) θα αυξηθούν οι συντελεστές και στα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδας.

Από την 1η Ιανουαρίου 2017, σε όλη την νησιωτική επικράτεια θα ισχύουν:

- Ο κανονικός συντελεστής, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 24%. Αυτό σημαίνει ότι ακριβαίνουν ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμοί σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί και πλήθος άλλων προϊόντων στα οποία σήμερα επιβάλλεται συντελεστής 17%.

-Ο μειωμένος συντελεστής που εφαρμόζεται για αγαθά και υπηρεσίες και ο οποίος ανέρχεται στο 13%. Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο του 2017 αυξάνονται από 9% σε 13% η ΔΕΗ, το νερό, τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φυτά, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, τα παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα είδη και συσκευές ορθοπεδικής, οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας, οι υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

-Ο υπερμειωμένος συντελεστής για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίας που θα διαμορφωθεί σε 6% από 4% για τα φάρμακα και τα βιβλία.

Πηγή: thetoc.gr