+slo-gun

Forza Horizon 3, το πληρέστερο racing game που έγινε ποτέ (pics & vid)

Forza Horizon 3, το πληρέστερο racing game που έγινε ποτέ (pics & vid)

Forza Horizon 3, το πληρέστερο racing game που έγινε ποτέ (pics & vid)

Το -arcade- racing είναι διασκέδαση, είναι αίσθηση της ταχύτητας, είναι κομμένη ανάσα, είναι wow factor, είναι η αδρεναλίνη στα ύψη, είναι το χαμόγελο, η πλάκα, η κόντρα με φίλους και μη, γρήγορα αυτοκίνητα, γραφικά τοπία, μηχανές που βρυχώνται, ενίοτε “καγκούρικη” μουσική, γυαλιστερές λαμαρίνες που σκονίζονται, βρέχονται ή παραμορφώνονται τρέχοντας σε κάθε επιφάνεια. 

Το Forza Horizon είναι αυτά και άλλα τόσα μαζί. Είναι το racing που έλειπε από όλους όσους μεγάλωσαν με Test Drive και Outrun, αγάπησαν το WipEout και κάποια στιγμή στη ζωή τους είχαν ελπίσει ότι το Test Drive Unlimited θα ήταν κάτι εξαιρετικό. Για όλα αυτά ήρθε το Forza Horizon 3 να μας οδηγήσει πίσω στον παράδεισο. Και ο παράδεισος, μυστηριωδώς, εντοπίζεται σε μια ήπειρο, την Αυστραλία, που έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα εχθρική προς τον άνθρωπο, με μόνο ανταγωνισμό σε άσχημες συνθήκες να προέρχεται από την Ανταρκτική. Και όμως το Forza Horizon 3 φροντίζει να μας δώσει μια έκδοσή της σε μινιατούρα, η οποία συνδυάζει όλα της τα στοιχεία, χωρίς να κάνει τον παίκτη να νομίζει ότι υπάρχει έντονη επανάληψη ή ότι αντικρίζει κλισέ. Και, πιστέψτε μας, η Αυστραλία που φτιάχνει είναι πανέμορφη. Μαμά πετάω, με κομματάκι ακριβό αυτοκίνητο.

Απίστευτα lighting effects, αίσθηση ταχύτητας από άλλο πλανήτη (πιο πολλά παρακάτω), το πιο όμορφο νερό στην ιστορία των racing, υπέροχα τροπικά δάση, αφιλόξενες έρημοι και μεγαλουπόλεις με ουρανοξύστες, με μόνη παραχώρηση -στο Xbox One, όχι στο PC- το κλείδωμα στα 30fps. Όλα αυτά είναι ντυμένα με εξαιρετική μουσική που καλύπτει όλα τα γούστα και την οποία μπορείτε να ρυθμίσετε κατά το δοκούν, ενώ ο ήχος των κινητήρων είναι πρώτη φορά τόσο τέλειος, ουσιαστικά ξεπερνώντας και αυτό ακόμα το Forza 6. Αυτό που κάνει η Playground Games είναι να μας σερβίρει μια μικρογραφία της Αυστραλίας, σε ένα χάρτη που μπορεί να είναι μικρότερος από αυτόν του -μεσογειακού- Horizon 2, αλλά είναι γεμάτος δραστηριότητες. Τόσο γεμάτος, που μερικές φορές χανόμαστε.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι έχουμε να κάνουμε με το racing με το συνολικά καλύτερο εικαστικό αποτέλεσμα στην ιστορία. Ας τα δούμε από την αρχή. Σε επίπεδο ιστορίας, μιας και πλέον είναι φίρμα, με βάση τα προηγούμενα Horizon, ο παίκτης αναλαμβάνει να διοργανώσει εκείνος τα πάντα. Δηλαδή, δεν οργανώνει ουσιαστικά τίποτα παρά μόνο μαζεύει οπαδούς (fans) που του επιτρέπουν να “κτίζει” καινούρια festivals ή να επεκτείνει τα παλιά και να διοργανώνει showdowns. Η νέα αυτή διάρθρωση της καριέρας ξεφεύγει από την παλιά οργάνωση “πρωταθλήματα-showdowns” και είναι εντελώς ελεύθερη. Με κάθε επέκταση που κάνετε στα festivals ανοίγουν όλο και περισσότερες δραστηριότητες που δημιουργούν ένα χάος στο χάρτη σας, που, ναι μεν είναι δημιουργικό, αλλά μπορεί να κάνει τον παίκτη να μην ξέρει τι να διαλέξει, ή, αν επιστρέφει μετά από καιρό, να μη θυμάται τι έχει αφήσει στη μέση. -

Κάθε αγώνας σχεδόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε αυτοτελώς ως exhibition ή ως μέρος πρωταθλήματος (και όλοι είναι μέρος της λειτουργίας Rivals), ενώ νέες προσθήκες είναι οι ζώνες drift και τα σημεία κινδύνου, από τα οποία εκτοξεύετε το αυτοκίνητο σας και το βλέπετε να κάνει εκπληκτικά άλματα. Πιστέψτε μας, όταν δείτε την “κοντράρω και διαστημόπλοιο πριν τον πρωινό καφέ” Lamborghini Centenario 2016 -εξώφυλλο του τίτλου- να πέφτει μέσα σε ποταμό αφού έχει κάνει άλμα 100 μέτρων, θα καταλάβετε τι σημαίνει wow factor. Επίσης τα drivatars αυτήν την φορά είναι πιο επιτυχημένα από ποτέ, θυμίζοντας όντως περισσότερο νοοτροπία ανθρώπου-παίκτη παρά ΑΙ. Από την άλλη, ό,τι και να κάνει ο παίκτης παίρνει εμπειρία, και στις 3, ακόμη και 4 μορφές που παίρνει αυτή στον τίτλο.

Είπαμε ήδη για τους οπαδούς, υπάρχει το κανονικό XP με το οποίο ο παίκτης παίρνει επίπεδα και ο γνωστός τροχός της τύχης τού δίνει ποσά ή αυτοκίνητα, τα skill points που απονέμονται ανάλογα με το πόσο εντυπωσιακά πράγματα κάνει ο παίκτης, από drift έως καταστροφή των πάντων και τέλος η συγκέντρωση των απαραίτητων credits για την αγορά αυτοκίνητων. Το σημαντικό είναι ότι στο Forza Horizon 3 οτιδήποτε και εάν κάνει κάποιος, κάτι κερδίζει, κάπως ανταμείβεται. Εδώ, να μην παραλείψουμε να πούμε ότι πλέον ο τομέας των skill points έχει επεκταθεί σε σχέση με το 2 από το ένα στα 3 skill trees, κάτι που δίνει ακόμη περισσότερο βάθος αλλά και δυνατότητα επένδυσης των skill points που από ένα σημείο και μετά ήταν άχρηστοι στο δεύτερο τίτλο της σειράς. 

Η δυνατότητα του παίκτη να κάνει κυριολεκτικώς ό,τι θέλει, ενισχύεται ακόμα περισσότερο με τη δυνατότητα δημιουργίας «Blueprints», δηλαδή τη δυνατότητα να πάρει όποιον αγώνα δίνει το παιχνίδι και να τον παραμετροποιήσει κατά τα γούστα του, αλλάζοντας ό,τι θέλει, όπως θέλει. Να σημειωθεί ότι πλέον ο παίκτης μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και τα δικά του showdowns, με αυτά αλλά και τους αγώνες που δημιούργησε να είναι διαθέσιμα προς χρήση από όλα τα άτομα στη λίστα φίλων. Δεν είναι αμελητέο χαρακτηριστικό. Ας μιλήσουμε λίγο για ταχύτητα και οδήγηση. Η σειρά Horizon έπαιρνε πάντα το μοντέλο οδήγησης του «μεγάλου» Forza και το έκανε λίγο πιο arcade, για να μπορέσει να χωρέσει σε χωράφια, ερήμους, δάση, βουνά και λαγκάδια. Αυτήν τη φορά έχει αγγίξει την τελειότητα, μιας και κανείς δεν μας εμποδίζει να μπούμε σε ποτάμι και στη θάλασσα με μια Lamborghini, ένα τρίκυκλο (ναι υπάρχουν) ή το Warthog του Halo. 

Μπορούμε, αλλά καλύτερα από όλα θα πάει το Warthog, μιας και με τα άλλα δύο πιο πολύ surfing και βουτιές κάνουμε, παρά οδήγηση. Από την άλλη μπορείτε να κάνετε όσο πιο ρεαλιστική θέλετε την εμπειρία ανάλογα με τα assists και την δυσκολία που έχετε επιλέξει. Το Forza Horizon 3 έχει την καλύτερη αίσθηση ταχύτητας στην ιστορία των racing games. Η πρόταση αυτή δεν γράφεται με καμία δόση υπερβολής και είναι απόλυτα αληθής. Βρείτε μια ευθεία, πάρτε την Centenario, και όχι μόνο, και θα καταλάβετε. Χτυπάει τόσο δυνατά τις αισθήσεις, που περισσότερο θυμίζει WipΕout παρά οποιοδήποτε άλλο racing. Μια εμπειρία που όποιος αγαπάει το είδος πραγματικά πρέπει να ζήσει.

Εκεί που πάει να χαλάσει η μαγεία είναι το online multiplayer και ο βασικότερος λόγος είναι η υψηλή ποιότητα της εμπειρίας που παρείχε ο προκάτοχός του. Για να συνδεθείτε σε κάποιο από τα online modes θα πρέπει το αυτοκίνητό σας να είναι εντελώς ακίνητο, ενώ για να είστε σίγουροι μπορεί να χρειαστείτε δύο και τρεις προσπάθειες. Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι καλύτερα με το lag να μειώνεται όσο περνούν οι ημέρες, αλλά με μεγάλα νεκρά χρονικά διαστήματα ανάμεσα στα διάφορα events. Σίγουρα, ειδικά στον τομέα των αγώνων χρειάζονται διορθώσεις με patch, ενώ τα games παρουσιάζουν μεγαλύτερη πληρότητα και επί του παρόντος είναι πιο διασκεδαστικά.

Μπορεί το «πρόβλημα» της πολύ χαλαρής οργάνωσης, συνέπεια του open world και της χαλαρής νοοτροπίας που θέλουν να προσδώσουν στον τίτλο οι δημιουργοί του, αλλά και τα προβλήματα στο online, να στερήσουν από τον τίτλο την προσέγγιση της τελειότητας και μια θέση στο πάνθεο των racing; Μετά από πολλή σκέψη η απάντηση είναι όχι, μιας και η όλη εμπειρία είναι ανεπανάληπτη, σε σημείο που να μας κάνει να αναρωτιόμαστε τι στην ευχή μπορεί να συμβεί σε μελλοντικό τίτλο της σειράς για να ξεπεραστεί αυτό το μικρό θαύμα. Χωρίς υπερβολή, είναι μία από τις λίγες φορές που άνετα ένα racing μπορεί να αποκτήσει τον τιμητικό τίτλου του system seller. Γιατί εάν αγαπάτε τα racing, πρέπει να το δείτε.

Πηγή: enternity.gr

Best of internet