+slo-gun

Ποιοι σαρώνουν σε σταυρούς στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Ποιοι σαρώνουν σε σταυρούς στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Ποιοι σαρώνουν σε σταυρούς στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Τι δείχνουν οι νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται.

Το «ταμείο» του τετραήμερου Συνεδρίου, τις νέες ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τα απόνερά τους για τον επικείμενο ανασχηματισμό κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που η κυβέρνηση εισέρχεται και επίσημα στη βάσανο της δεύτερης αξιολόγησης από την Τρίτη.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Η εμφατική επανεκλογή στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 93,54% επαναβεβαίωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι απόλυτα κυρίαρχος στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, με τον πρωθυπουργό να «κερδίζει» σημαντικές πληροφορίες για τη μετασυνεδριακή γραμμή που καλείται να χαράξει ενόψει και της διαπραγμάτευσης για τη νέα αξιολόγηση που ξεκινά. Το εγχείρημα ωστόσο δεν θα είναι εύκολο, δεδομένου ότι στο Συνέδριο εκτός από τον απολογισμό του έργου της κυβέρνησης καταγράφηκαν εκτός των άλλων και λελογισμένες διαφωνίες και εντάσεις, χωρίς ωστόσο αυτές να ξεπερνούν τις αμιγώς πολιτικές διαφωνίες που αποτελούν δομικό συστατικό του κόμματος.

Άπαντες αναμένουν την τελική σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα καταρτίζεται από 151 μέλη. Στην πρώτη δεκάδα με την καταγραφή μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής βρίσκονταν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Ρένα Δούρου, Γιάννης Δραγασάκης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Βούτσης, Ανδρέας Ξανθος, Παύλος Πολάκης, Νίκος Παππάς και Πάνος Ρήγας. Η τελική ανακοίνωση των μελών της νέας ΚΕ θα είναι και αυτή που θα δώσει τον τόνο για την επόμενη μέρα τόσο του κυβερνώντος κόμματος όσο και της κυβέρνησης.

Μέχρι στιγμής, πέραν της ισχυρής καταγραφής δυνάμεων για την Περιφερειάρχη Αττικής παρά το γεγονός ότι κατά πολλούς είναι «απούσα» από την καθημερινή πολιτική επικαιρότητα, προς κεφαλαιοποίηση της κριτικής που άσκησαν στο Συνέδριο αλλά και τους τελευταίους μήνες διακυβέρνησης φαίνεται πως βαίνουν Νίκος Φίλης και Πάνος Σκουρλέτης, με τον πρώτο να πιστώνεται την κόντρα με την Εκκλησία και τον δεύτερο τις αμφιβολίες για το πρόγραμμα και τη σκληρή στάση του απέναντι στις αποκρατικοποιήσεις. Πέραν αυτού, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ψήφος εμπιστοσύνης στον υπουργό Οικονομικών αλλά και άτυπο επικεφαλής των «53+», Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Δεδομένου ότι η εκλογή του νέου γραμματέα θα γίνει τις επόμενες ημέρες, διόλου απίθανη δεν πρέπει να θεωρείται η προέλευσή του από το υπουργικό συμβούλιο, γεγονός που συνδέει τις όποιες αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον επικείμενο ανασχηματισμό, τον οποίο φρόντισε να «σπρώξει» πίσω χρονικά και συγκεκριμένα αφού ολοκληρωθεί ο ανασχηματισμός του κόμματος, όπως τόνισε.

Στα περί σύγκρουσης στο Συνέδριο ωστόσο, πηγές των 53 παραπέμπουν στο συναινετικό κλίμα με το οποίο ενσωματώθηκαν και οι 3 τροπολογίες που κατέθεσαν και οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν τμήμα του κειμένου της Πολιτικής Απόφασης που θα δει το φως της δημοσιότητας τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: newsbeast.gr

Best of internet