Κυπριακό: Σύγχυση για τον αριθμό των εποίκων που θα παραμείνουν μετά τη λύση

Gazzetta team
Κυπριακό: Σύγχυση για τον αριθμό των εποίκων που θα παραμείνουν μετά τη λύση
Ο κ. Αναστασιάδης σήμερα θα έχει νέα συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί

Οι έποικοι (σύζυγοι γάμων με Τουρκοκύπριους /Τουρκοκύπριες και παιδιά από τέτοιους μικτούς γάμους) που θα παραμείνουν στη Κύπρο μετά τη λύση του Κυπριακού δεν θα υπερβαίνουν τους 90.000.

Πρόκειται για υπολογισμό που έκανε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μετά τη χθεσινή συνάντηση του με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Σε δηλώσεις του, όταν ρωτήθηκε αν έγινε υπολογισμός πόσοι έποικοι θα παραμείνουν στα κατεχόμενα, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι «με βάση το Αρχείο Πληθυσμού μέχρι στιγμής υπάρχουν 117. 545 Τουρκοκύπριοι που απόκτησαν ταυτότητα ή διαβατήριο ή έχουν εγγραφεί ως Κύπριοι πολίτες.

Υπάρχει ένας εξίσου μεγάλος αριθμός Τουρκοκυπρίων που δεν αποτάθηκαν. Συνεπώς, αν υπολογίσουμε ότι κατ’ ελάχιστον περίπου άλλες 12,5 χιλιάδες δεν έχουν εγγραφεί, σημαίνει ότι ο αριθμός φτάνει τους 130 χιλιάδες (Τουρκοκύπριοι). Ο μάξιμουμ αριθμός των εποίκων που ενδεχόμενα να είναι σε μικτούς γάμους ή να είναι παιδιά από μικτούς γάμους, δεν υπερβαίνει τις 90 χιλιάδες. Είναι η ίδια αναλογία με το σχέδιο που είχε προταθεί και απερρίφθη».

Οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη προκάλεσαν αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Κύπριος Πρόεδρος μίλησε για υπολογισμό και σήμερα θα ξεκαθαρίσει τι ακριβώς εννοούσε.

Ο κ. Αναστασιάδης σήμερα θα έχει νέα συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Για τη χθεσινή συνάντηση, είπε πως στα πλείστα των θεμάτων που συζητήθηκαν στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό διαφαίνεται να υπάρχουν συγκλίσεις.

Χθες «συζητήθηκαν τα θέματα της ιθαγένειας, το θέμα της νομίμου κατοικίας, τα θέματα των βασικών ελευθεριών και του δικαιώματος ψήφου».

Ερωτηθείς αν ο κ. Ακκιντζί δέχεται την εφαρμογή του δικαιώματος εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι «αυτό είναι ήδη συμφωνημένο και δεν εμπίπτει στα όσα αναφέρονται (στους διαπραγματευτές), εξ ου και ο καθορισμός της νομίμου κατοικίας, του δικαιώματος άσκησης επαγγέλματος, επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κλπ, αυτά θεωρούνται δεδομένα πλέον. Για αυτό και λέω ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος.

Παραμένουν κάποιες λεπτομέρειες να καθοριστούν για κάποια άλλα των θεμάτων».

Πηγή: protothema.gr