+slo-gun

Μουζάλας για προσφυγικό: Κουτσά στραβά, τα καταφέραμε καλά

Μουζάλας για προσφυγικό: Κουτσά στραβά, τα καταφέραμε καλά

Μουζάλας για προσφυγικό: Κουτσά στραβά, τα καταφέραμε καλά

Αυτοκριτική, ξεκάθαρα μηνύματα στο κόμμα «οι μαγκιές να σταματήσουνε» και ο... Λάμπρος Κωνσταντάρας.

Στο προσφυγικό αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας από το βήμα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ απαριθμώντας τι έχει πετύχει η κυβέρνηση, κάνοντας και αυτοκριτική αλλά και απαντώντας στην κριτική που δέχεται και ο ίδιος μέσα στο κόμμα του, λέγοντας χαρακτηριστικά «οι μαγκιές έξω από το συνέδριο να σταματήσουνε» και «δεν είμαι ο Λάμπρος Κωνσταντάρας να έρχομαι να σας τάζω διάφορα, εγώ κι εσείς πρέπει να είμαστε ένα».

Ο αρμόδιος υπουργός αναγνώρισε τα ζητήματα κακού συντονισμού ανάμεσα στους υπουργούς και τα υπουργεία, ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κόμμα, αναγνώρισε τα λάθη που έχουν γίνει αλλά σημείωσε πως σε αυτή τη φάση τα πράγματα είναι διαχειρίσιμα και πως «σε αυτή τη φάση δεν βρεθήκαμε τυχαία. Βρεθήκαμε γιατί ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και γιατί εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή ενεπλάκη ενεργά, με όλα τα λάθη που έχουμε κάνει, στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος».

Ο κ. Μουζάλας περιέγραψε την πρωτόγνωρη και εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη κατάσταση που βίωσε η χώρα και που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ως προς το προσφυγικό/μεταναστευτικό και μάλιστα χωρίς να έχει κληρονομήσει από προηγούμενες κυβερνήσεις παρά ελάχιστες υποδομές και χωρίς η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να έχει εμπειρία. Επισήμανε ότι πέρασαν 1 εκατ. πρόσφυγες από τη χώρα και εγκλωβίστηκαν 60 χιλιάδες, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ιστορικά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Και σύντροφοι ανταποκριθήκαμε. Κουτσά στραβά, τα καταφέραμε καλά», σημείωσε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο υπουργός παρουσίασε τι έχει καταφέρει έως τώρα η κυβέρνηση αναφέροντας: «για πρώτη φορά παγκόσμια μέσα σε δυο μήνες αφού έκλεισαν τα σύνορα και εγκλωβίστηκαν οι 60 χιλιάδες, έχουμε σαν κράτος πλήρη καταγραφή αυτών που βρίσκονται στην επικράτεια μας. Πέρασαν 1 εκατ. άνθρωποι και μένουν 60 χιλιάδες, δεν είχαμε ούτε μια επιδημία, αυτό δεν έγινε τυχαία, το κάνατε εσείς, το έκανε η κυβέρνηση. Δεν είχαμε έναν νεκρό από αρρώστια, αυτό δεν έγινε τυχαία. Και είχαμε πολύ λίγα και μικρά φαινόμενα βίας ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες. Εκκενώσαμε την Ειδομένη σε δυο μήνες και το κάναμε χωρίς ν' ανοίξει μύτη, χωρίς βία. Αυτό το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, η πολιτική που επιλέξαμε», πρόσθεσε, «βλέπετε τι γινόταν στην Ηγουμενίτσα, στην Πάτρα 7 χρόνια». Υπογράμμισε πως δημιουργήθηκαν 50 χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας ενώ η κυβέρνηση παρέλαβε μόλις 1.149 θέσεις. «Αυτό ήταν το καθεστώς πάνω στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, και με όλα τα λάθη που κάναμε το κάναμε καλά. Το 90% των προσφυγόπουλων και των μεταναστόπουλων είναι εμβολιασμένα, μέσα σε 3 μήνες, αυτό δεν έχει ξαναγίνει. «Τα παιδάκια πάνε σχολείο, μέσα σε 3 μήνες, δεν έχει ξαναγίνει. «Τριάντα χιλιάδες παιδάκια αρχίζουν και πηγαίνουν σχολείο, έχουν εμβολιαστεί όλα, τρώνε, κοιμούνται», είπε χαρακτηριστικά.

«Γιατί έγιναν όλα αυτά;», ρώτησε ο κ. Μουζάλας, για να απαντήσει: «Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε το ζήτημα πολιτικά και όταν ένα αριστερό κόμμα το αντιμετωπίζει πολιτικά το κάνει διαφορετικά απ' ό,τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις». «Το αντιμετωπίσαμε εν κενώ, χωρίς καμιά εμπειρία της χώρας, με μια εμπειρία μονάχα "σκούπας" και φυλακών. Το κάναμε καλά, με πάρα πολλά λάθη, αλλά το κάναμε καλά». Πρόσθεσε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν φαγητό, μπορούν να πάνε στο νοσοκομείο.

«Αλλά σύντροφοι καμιά φορά εισπράττω ότι δεν είμαστε τόσο περήφανοι γι' αυτά που κάνουμε, ότι στεκόμαστε στα λάθη μας, ότι μπερδεύουμε την πράξη με την ενόραση, ότι νομίζουμε ότι μπορούμε να λύσουμε το προσφυγικό/μεταναστευτικό συζητώντας», σχολίασε και προσέθεσε: «Το θέμα είναι μέσα στα καμπ, και εμείς είμαστε εκεί, δεν είμαστε εκεί για να κάνουμε κριτική αφ υψηλού, είμαστε εκεί για να επισημαίνουμε τα λάθη και να τα διορθώνουμε». «Δεν είμαι ο Λάμπρος Κωνσταντάρας να έρχομαι να σας τάζω διάφορα, εγώ κι εσείς πρέπει να είμαστε ένα», τόνισε.

«Έχουμε σχέδιο, εφόσον ισχύει η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι «ένα κομμάτι του κόμματος την πολέμησε, προσωποποίησε τον πόλεμο ενάντια σ' αυτή τη συμφωνία σε μένα». Ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι είναι η καλύτερη συμφωνία που μπορούσαμε να πάρουμε. «Δεν είναι συμφωνία Μουζάλα, όπως τα οικονομικά μέτρα δεν είναι μέτρα Τσακαλώτου. Είναι τα καλύτερα μέτρα που μπορούσαμε να πάρουμε. Όποιος είναι αντίθετος με αυτό θα πρέπει να προτείνει κάτι άλλο», σημείωσε. Είπε ότι από τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας και μετά, «έχω στοχοποιηθεί από μερίδα του κόμματος που μονοπωλεί τον τίτλο του δικαιωματικού, του αριστερού, του ανθρωπιστή, ως λιγότερο δικαιωματικός, αριστερός και ανθρωπιστής. Ας μαζευτούμε. Εγώ σας λέω: χαράξτε μια γραμμή, αν συμφωνούμε να την ακολουθήσουμε. Αν δεν συμφωνούμε, οι μαγκιές έξω από το συνέδριο να σταματήσουνε, βλάπτουν, δεν βοηθάνε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε και στις αδυναμίες στην έως τώρα αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού: κακός συντονισμός ανάμεσα στους υπουργούς και τα υπουργεία, ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κόμμα. Είπε ότι η κυβέρνηση είναι με έναν μηχανισμό διαφορετικό από εκείνον που θα ήθελε, μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που δεν είναι μαζί της αλλά εναντίον της, όπως και επιμελητήρια και επιστημονικοί σύλλογοι, μια κοινωνία που είχε μάθει να φοβάται, αλλά «εμείς την ξεφοβίσαμε». «Είναι δύσκολος ο καλός συντονισμός, αλλά θα βελτιωθεί», είπε, και σημείωσε πως ίσως το βασικότερο πρόβλημα είναι η καθυστέρηση στο άσυλο.

Πηγή: newsbeast.gr

Best of internet