+slo-gun

«Αφωνος ο Ολάντ όταν ο Πούτιν του είπε για τις δραχμές!»

«Αφωνος ο Ολάντ όταν ο Πούτιν του είπε για τις δραχμές!»

Άφωνος έμεινε ο Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με την Figaro, όταν δέχθηκε το τηλεφώνημα από τον Πούτιν με το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος τον ενημέρωσε για τις δραχμές.

«Αφωνος ο Ολάντ όταν ο Πούτιν του είπε για τις δραχμές!»

Άφωνος έμεινε ο Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με την Le Figaro, όταν δέχθηκε το τηλεφώνημα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν με το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος τον ενημέρωσε για το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία.

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις του βιβλίου «Ενας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά» για το μυστηριώδες τηλεφώνημα του Βλαντιμίρ Πούτιν στις 6 Ιουλίου μετά τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα στο δημοψήφισμα η Le Figaro γράφει:  «Η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει από τη Ρωσία  αν μπορεί να τυπώσει δραχμές γιατί στην Ελλάδα δεν έχουν πια εκτυπωτή να το κάνουν. Μετά τη συζήτηση, ο Φρανσουά Ολάντ, έμεινε άφωνος, αναρωτιέται το λόγο για το οποίο δέχτηκε αυτό το τηλεφώνημα από το Κρεμλίνο, όμως τα ελληνικά ΜΜΕ δεν ενδιαφέρονται τόσο γι΄αυτό αυτό. Ανακαλύπτουν ότι ο πρωθυπουργός τους ήταν αποφασισμένος να βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη, με τη βοήθεια της Μόσχας, ενώ ο λαός παραμένει προσηλωμένος στο ενιαίο νόμισμα. Κάπως έτσι διαβάζει κανείς στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ότι ο Φρανσουά Ολάντ αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα». 

O διάλογος Πούτιν - Ολάντ για Τσίπρα και δραχμές  


«Πούτιν: Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία για να μην υπάρξει παρεξήγηση μεταξύ μας…

Ολαντ: Nαι κανένα πρόβλημα, πες μου

Πούτιν: H Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν τυπογραφείο για να το κάνουν 

Ολάντ:Τι τους απάντησες;

Πούτιν: Τους απάντησα ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε, αλλά εσύ τι σκέφτεσαι; 

Ολαντ: Είναι μια κυρίαρχη χώρα η Ελλάδα, εάν έβγαινε από την Ευρωζώνη και είχε ανάγκη από χαρτονομίσματα, δεν θα σοκαριζόμουν εάν τα τύπωνε η Ρωσία, γιατί θα απαντούσε σε ένα αίτημα

Πούτιν: Ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία, για να καταλάβεις καλά ότι δεν είναι καθόλου δικιά μας επιθυμία

Ο γάλλος πρόεδρος δίνει και την εξήγηση γιατί ο Πούτιν του αποκάλυψε το ελληνικό αίτημα.  

«Διερωτήθηκα γιατί μου είπε αυτό το πράγμα. Ίσως για να μη θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο από την ΕΕ και δεύτερον για να μου πει –και δεν ήταν κακή ιδέα- ότι κατά την άποψή του το Grexit ήταν ένας κίνδυνος που έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί» αναφέρεται στο βιβλίο.

Ο Ολάντ, δηλώνει σίγουρος πως «αν ο Πούτιν έκανε αυτή την τόσο εκπληκτική κίνηση μαζί του ήταν γιατί είχε καλή πρόθεση. Εξάλλου την κράτησα για μένα». 

 

«Η Λαγκάρντ ήθελε Grexit, την πίεσαν οι ΗΠΑ»

Όπως μεταδίδει η γαλλική εφημερίδα, οι συγγραφείς αφιερώνουν ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική κρίση του καλοκαιριού 2015, όταν η Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, βρέθηκε μια ανάσα από την έξοδο από την ΕΕ –το περιβόητο Grexit. Αλλά ο Ολάντ δεν θέλει να ακούσει για τέτοιο ενδεχόμενο. Παίζει λοιπόν τον ρόλο του «συμβούλου» προς τον Τσίπρα, τον οποίο θεωρεί «έναν θορυβώδη αδελφό».

Οι δύο συγγραφείς, Davet και Lhomme, αναφέρουν ότι πίσω από αυτήν τη στάση υπεράσπισης από μέρος του Ολάντ υπήρχαν και επιλογές τακτικής. Ο γάλλος πρόεδρος ήθελε να δείξει στονΜελανσόν και στους οπαδούς τηςς «άλλης Αριστεράς» ότι η Γαλλία του Ολάντ είναι ο καλύτερος σύμμαχος του Τσίπρα.

Οι δύο συγγραφείς αναφέρονται μάλιστα σε ένα περιστατικό όπου ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν τηλεφώνησε στον Φρανσουά Ολάντ και του είπε ότι οι Γερμανοί θέλουν να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη.

Ο ακριβής διάλογος έχει ως εξής:

Σαπέν: Οι Γερμανοί έχουν πιαστεί από το επιχείρημα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο»

Ολάντ: Είναι ικανοί…Υπάρχει μια δήλωση της Μέρκελ που λέει ότι η απομείωση του χρέους δεν συζητείται.

Και λίγο πιο κάτω ο Ολάντ εξηγεί: «Η Λαγκάρντ ήταν υπέρ του Grexit. Μου το είχε πει. Με επιχειρήματα που είχαν κάποια βάση: Πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διασωθεί με το χρέος που έχει και ότι το καλύτερο είναι να την βγάλουν από την ευρωζώνη. Η Λαγκάρντ είναι ευγενική, αλλά δέχεται πίεση από τους Αμερικανούς και πίεση από τη διοίκηση του ΔΝΤ. «Είστε σκληροί με τους Αφρικανούς, γιατί όχι με την Ελλάδα;», της λένε.

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ
Η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ

 

Τι απαντά το Μέγαρο Μαξίμου 

Πηγές του μεγάρου Μαξίμου απαντώντας στα όσα αναφέρει ο Φρανσουά Ολάντ στο βιβλίο του σημειώνουν: «Υπήρξαν επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα από τον Ελληνα Πρωθυπουργό». 

«Ισια - ίσια, κοινός τόπος και των δύο υπήρξε πάντοτε ότι η μόνη προοπτική για την Ελλάδα είναι η παραμονή στην Ευρωζώνη» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: thetoc.gr

Best of internet