Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Οι τάσεις, οι παίκτες και οι... υπόγειες συγκρούσεις

Gazzetta team
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Οι τάσεις, οι παίκτες και οι... υπόγειες συγκρούσεις
Ανοίγει σήμερα τις πύλες του στο Tae Kwon Do το δεύτερο-κρίσιμο- συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός με την ομιλία του προς το κομματικό ακροατήριο, θα προχωρήσει σε τονωτικές ενέσεις.

Κατά πληροφορίες του iefimerida το βασικό διακύβευμα για την ηγεσία είναι "πώς κόμμα και κυβέρνηση θα μπορέσουν να βγουν νικητές σε συνθήκες επιτροπείας".

Εξ'αυτού του λόγου ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει σαφή μηνύματα-εντός και εκτός- κάνοντας ταυτόχρονα απολογισμό για τα όσα έγιναν στα 3 χρόνια που μεσολάβησαν από το πρώτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εργασίες, θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την εκλογή Προέδρου και μελών της Κεντρικής Επιτροπής και το επόμενο διάστημα θα συμπληρωθεί το παζλ της Πολιτικής Γραμματεία. Μέχρι τότε, πιθανότατα, θα έχει μεσολαβήσει και ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο!

Οι κομματικοί

Σημαντικό ρόλο στο συνέδριο -με συγκρούσεις ή συμμαχίες- αναμένεται να διαδραματίσουν τα ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πρωταγωνιστούν σε κρίσιμα κυβερνητικά πόστα: ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Επικρατείας με πολλά κομματικά ‘ένσημα’ Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο νεότερος από τη «φουρνιά» της ΑΚΟΑ υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, καθώς και ο προερχόμενος από το ΚΚΕ Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μετά τη διάσπαση του ΄91 διάλεξε το δρόμο της «ανανέωσης» μέσα από τις γραμμές του ΣΥΝ. Είναι συνομιλητές με όλες τις τάσεις και όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες «διατηρούν προνομιακές σχέσεις με την ηγεσία».

Η Ενωτική Κίνηση
Κατεξοχήν προεδρική ομάδα είναι η «Ενωτική Κίνηση» που γεννήθηκε πρόσφατα και θα μετρήσει τις δυνάμεις της για πρώτη φορά στο Συνέδριο.

Σε αυτήν μετέχει ο υπουργός Επικρατείας και εξ’ απορρήτων του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς, ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού και στενός του συνεργάτης Δημήτρης Τζανακόπουλος, όπως και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ( παρότι δεν μετέχει ενεργά στα κομματικά) και ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Με την Ενωτική Κίνηση συμπορεύονται και τα στελέχη Νίκος Σκορίνης, Κώστας Πουλάκης, Πέτρος Καραγιώργος, όπως και τα απερχόμενα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Νάσος Ηλιόπουλος και Γιάννης Μπουρνούς.

Οι «53»
Δυνατός παίκτης στην εσωκομματική σκακιέρα είναι οι «53» που πολύ συχνά τραβούν από το αριστερό μανίκι τον Αλέξη Τσίπρα καθότι διακρίνονται για την «ευαισθησία τους στα δικαιώματα».
Επικεφαλής τους είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βέβαια είναι τιμονιέρης της διαπραγμάτευσης και ο άνθρωπος που έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας τους δανειστές.

Μαζί τους συμπορεύεται η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου η οποία εκ του θεσμικού της ρόλου, διατηρεί πάντα τις ισορροπίες.

Την εν λόγω τάση υποστηρίζουν ο υπουργός ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, υφυπουργός ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου και τα απερχόμενα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Μιχάλης Υδραίος, Χάρης Γολέμης, Πάνος Λάμπρου, Μιχάλης Σαρρής.

Πλατφόρμα 2010
Γνωστή για πολλούς και ως «τάση Μπαλάφα». Σε αυτήν συμμετέχει ο υφυπουργός εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η τοποθέτηση της οποίας αναμένεται με ενδιαφέρον καθότι το τελευταίο διάστημα δεν μιλά συχνά. Επιπλέον, συμμετέχουν η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και τα στελέχη Γιώργος Μπαλάφας, Χρήστος Στάϊκος, Αλέξης Χριστόπουλος .

ΠΑΣΟΚογενείς
Η σχέση τους με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι στενή, παρά το γεγονός ότι στην Κεντρική Επιτροπή δεν έχουν μεγάλη επιρροή. Ο υπουργός εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι ο πιο γνωστός της συγκεκριμένης τάσης. Σε αυτήν ανήκουν το απερχόμενο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Αντώνης Κοτσακάς. Ξεχωριστή περίπτωση τέλος, αποτελεί ο υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Πηγή: iefimerida.gr