Το μπέικον, το Pornhub και άλλα 10 πράγματα που απαγορεύονται στην Ρωσία (pics)

Gazzetta team
Το μπέικον, το Pornhub και άλλα 10 πράγματα που απαγορεύονται στην Ρωσία (pics)
Ρωσία: Μια χώρα με παράξενη αίσθηση της δημοκρατίας και των ατομικών ελευθεριών, όπου η κυβέρνηση ξεχωρίζει πολύ καλύτερα τα καλά από τα κακά μικροπράγματα στις ζωές των πολιτών.

Πώς το πετυχαίνει αυτό; Μα φυσικά με απαγορεύσεις!

Παρακάτω συγκεντρώσαμε τις πιο επίκαιρες:

Τα μπινελίκια

νορμάλ μικροπράγματα που στη Ρωσία σε στέλνουν φυλακή

Ναι, είναι παράνομο να βρίζεις σε ταινίες, σειρές, τηλεοπτικές μεταδόσεις και δημόσιες εμφανίσεις στη Ρωσία. Ακόμα και στα λογοτεχνικά έργα θρυλικών – νεκρών-συγγραφέων, πρέπει να υπάρχει προειδοποίηση για «μη σεμνό περιεχόμενο». H απαγόρευση ισχύει από τον Ιούλιο του 2014 και τα πρόστιμα – που υποβάλλονται από μια «επιτροπή ειδικών»- ξεκινούν από τα 70 και φτάνουν στα 1.400 δολάρια.

Το Ουκρανικό τυρί

νορμάλ μικροπράγματα που στη Ρωσία σε στέλνουν φυλακή

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι πρόβλημα έχει ο Βλαδίμηρος με τα Ουκρανικά προϊόντα. Πάντως, σύμφωνα με τις ανώτατες υγειονομικές αρχές, το συγκεκριμένο τυρί θεωρείται πως είναι «μολυσμένο».

Το Pornhub

νορμάλ μικροπράγματα που στη Ρωσία σε στέλνουν φυλακή

To Rospotrebnadzor. το εποπτικό όργανο Roskomnadzor «για τη προστασία των μαζικών επικοινωνιών» έχει διατάξει το οριστικό μπλοκάρισμα του Pornhub, από τις Ρώσικες ISP. Το δημοφιλές πορνογραφικό site βρίσκεται στη κρατική λίστα με το απαγορευμένο media περιεχόμενο από τις 13 Μαΐου, όταν και σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου,αποφασίστηκε πως το «παρέβαινε την απόφαση σχετικά με τη παραγωγή και διακίνηση πορνογραφικών υλικών.» Από τον Απρίλιο του 2013, έχει απαγορευτεί συνολικά το πορνό, σύμφωνα επίσης με απόφαση δικαστηρίου.

Το “Ηοuse Of Cards»

νορμάλ μικροπράγματα που στη Ρωσία σε στέλνουν φυλακή

Δυο επεισόδια της σειράς του Netflix επρόκειτο να γυριστούν στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, αλλά η Ρωσική πλευρά αντιστάθηκε σθεναρά, στα όρια διπλωματικού επεισοδίου.

Τα συνθετικά εσώρουχα

νορμάλ μικροπράγματα που στη Ρωσία σε στέλνουν φυλακή

Το Φεβρουάριο του 2014, η Ρωσία απαγόρευσε τα συνθετικά/δαντελωτά εσώρουχα, με λιγότερο από 6% βαμβάκι, για «λόγους υγείας».

Το τσιγάρο

russiasmoking-risegr

Aπό το 2013, το τσιγάρο απαγορεύεται σε δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας. Επίσης το κάπνισμα έχει απαγορευτεί και σε καφετέριες, εστιατόρια, ξενοδοχεία και clubs. Μην καπνίζεις, θα πας φυλακή!

Το Ευρωπαϊκό bacon

baconronswanson-risegr

Τον περασμένο Ιανουάριο, η Ρωσία επέβαλε εμπάργκο στην εισαγωγή χοιρινού από την Ευρώπη, λόγω της έξαρσης της γρίπης των πτηνών σε Λιθουανία και Πολωνία. Ο επίτροπος εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισε το γεγονός «υπερβολικό, βασισμένο σε προκαταλήψεις και όχι σε επιστημονικά δεδομένα.»

To blog του Gary Kasparov

garykaspa-risegr

Ο Πρόεδρος Putin έχει φέρει στα εγχώρια media ένα νέο νόμο που δίνει το δικαίωμα στη Rospotrebnadzor να μπλοκάρει κάθε μηντιακό μέσο που η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει «εξτρεμιστική» δράση. Η εφαρμογή του άρχισε αμέσως, με προσωρινά μπλοκαρίσματα του Facebook, λόγω «ύποπτων» διαφημίσεων και του ειδησεογραφικού site Grani.ru, λόγω αρθρογραφίας στελέχους της αντιπολίτευσης που «ενθάρρυνε σε παράνομες δραστηριότητες και ανατροπή του καθεστώτος». Επίσης, το Rospotrebnadzor έχει μπλοκάρει τη λειτουργία του blog του σκακιστή Garry Kasparov, με την αιτιολογία ότι συμμετείχε σε διαδηλώσεις υπέρ των Pussy Riot το 2012.

Σεξουαλική εκπαίδευση/ Παράνομες αμβλώσεις

sa-abortion-img

Δεν υπάρχει σεξουαλική εκπαίδευση στη Ρωσία (γιατί; Στην Ελλάδα υπάρχει;). Η λέξη «προφυλακτικό» είναι μάλλον ταμπού και η άμβλωση συχνά καταλήγει να είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος «αντισύλληψης». Η απαγόρευση κάθε είδους σεξουαλικής εκπαίδευσης/εισαγωγής σε βασικές έννοιες, οφείλεται κυρίως σε πιέσεις της εκκλησίας και άλλων συντηρητικών φορέων.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η άμβλωση είναι μια αρκετά διαδεδομένη λύση-μονόδρομος για την αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Από τη 1η Ιουλίου του 2014, όσοι συλλαμβάνονται να πραγματοποιούν εκτρώσεις σε μη εγκεκριμένα από το κράτος ιατρεία, τιμωρούνται ποινικά.

Tην online ανωνυμία

russianbloganonimity-risegr

Ο κάθε blogger, εδώ και μερικά χρόνια καλείται να κατοχυρώνει τα στοιχεία του blog του όχι μόνο στους σχετικούς online παρόχους, αλλά και σε κυβερνητικά όργανα because #fakeloma, αλλιώς θα αντιμετωπίζει κυρώσεις.

Τις διαδηλώσεις για τα δικαιώματα του κινήματος LGBTQI

Gay rights activists take part in a joint opposition rally called "March against Hatred" in the Russia's second city of St. Petersburg, on November 2, 2013. AFP PHOTO / OLGA MALTSEVA (Photo credit should read OLGA MALTSEVA/AFP/Getty Images)

Το ανώτατο δικαστήριο της Kostroma, στη δυτική Ρωσία, έχει αποσύρει το νόμο της πλήρους απαγόρευσης LGBTQI διαδηλώσεων για 100 χρόνια, που είχε επιβληθεί από τη κυβέρνηση. Στις υπόλοιπες πόλεις της Ρωσίας, το να είσαι gay παραμένει ένα πολύ μεγάλο ρίσκο, που αντιμετωπίζεται από τη κυβέρνηση ως εγκληματική πράξη.

Τα δικαιώματα του κινήματος LGBTQI

Over 2000 persons gather on the Museumplein in Amsterdam, The Netherlands, on August 25, 2013, for the 'To Russia with Love' concert, a protest against the gala concert organized by the Russian state on the same square later tonight. The Russian anti gay legislation causes a lot of protest worldwide. AFP PHOTO / ANP / ROBIN VAN LONKHUIJSEN ***netherlands out*** (Photo credit should read ROBIN VAN LONKHUIJSEN/AFP/Getty Images)

Πρόκειται για την περιβόητη «gay propaganda ban», που ισχύει ακόμα στη Ρωσία. Πρόκειται για μια καθολική απαγόρευση που έχει επιβληθεί σε οργανισμούς που στηρίζουν τα LGBTQI συμφέροντα. Ακόμα και οι ΜΚΟ που βρέθηκαν να έχουν σχέσεις με τέτοια συμφέροντα, θεωρήθηκαν «κατάσκοποι του έθνους» και κόπηκε η χρηματοδότηση τους.

Πηγή: rise.gr