+slo-gun

«Δημοψήφισμα»-πρόκληση σε δημοτικό της Χίου για τα προσφυγόπουλα

«Δημοψήφισμα»-πρόκληση σε δημοτικό της Χίου για τα προσφυγόπουλα

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μπήκε στις σχολικές αίθουσες και μοίρασε στους μικρούς μαθητές ένα ερωτηματολόγιο – «δημοψήφισμα».

«Δημοψήφισμα»-πρόκληση σε δημοτικό της Χίου για τα προσφυγόπουλα

Αναταραχή επικρατεί στη Χίο και ειδικότερα στο 7ο δημοτικό σχολείο της περιοχής του Αγίου Θωμά μετά από προκλητικό ερωτηματολόγιο που μοιράστηκε στους μαθητές με στόχο ένα άτυπο ρατσιστικό «δημοψήφισμα» για την παρουσία των προσφυγόπουλων στο σχολείο.

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Δευτέρας, 10 Οκτωβρίου 2016, σύμφωνα με πληροφορίες του astraparis.gr, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μπήκε στις σχολικές αίθουσες και μοίρασε στους μικρούς μαθητές ένα ερωτηματολόγιο – «δημοψήφισμα», για να το παραδώσουν στους γονείς τους και να το επιστρέψουν συμπληρωμένο, το αργότερο έως την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες κάποιοι δάσκαλοι ευθύς ως αντελήφθησαν το περιεχόμενο του σημειώματος το έσκισαν, ενώ κάποιοι άλλοι είτε αδράνησαν, είτε δεν αντελήφθησαν περί τίνος πρόκειται.

Επίσης, η πρόεδρος του Συλλόγου που μοίρασε τα σημειώματα φέρεται ότι ουδεμία είχε επικοινωνία με τον διευθυντή του σχολείου, προκειμένου να τον ενημερώσει ή και να πάρει την σχετική άδεια για την ενέργειά του αυτή.

Αντιδράσεις εκπαιδευτικών

Την κάθετη αντίθεσή της στο περιστατικό με την διανομή του εντύπου για την φοίτηση των προσφυγόπουλων στο 7ο δημοτικό σχολείο της Χίου, στην περιοχή του Αγίου Θωμά, εκφράζει η εκπαιδευτική κοινότητα.

Τόσο ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου κ. Αριστείδης Κελεπερτζής, όσο και ο διευθυντής του 7ου κ. Γιάννης Τσιροπινάς κάνουν λόγο για ενέργεια, η οποία δεν συνάδει στην εκπαίδευση και επιπλέον αντιβαίνει τον νόμο.

Μιλώντας στον astraparis.gr, ο διευθυντής του 7ου σχολείου εκφράζει την οργή του για το περιστατικό, που συνέβη στο σχολείο του, ένα σχολείο – όπως τονίζει – που είναι υπέρ της πολυπολιτισμικότητας και ήταν από τα πρώτα στο νησί που δέχθηκε – κατά το παρελθόν – μαθητές άλλων εθνικοτήτων. Διατυπώνει δε την πλήρη αντίθεση των εκπαιδευτικών του σχολείου σε κάθε τέτοια ενέργεια.

Ο κ. Τσιροπινάς προσθέτει ότι ευθύς ως υπέπεσε στην αντίληψη των εκπαιδευτικών το συγκεκριμένο έντυπο αποσύρθηκε, ενώ όσα επεστράφησαν από τους γονείς μέσω των μαθητών συμπληρωμένα ουδέποτε παραδόθηκαν στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, αλλά κατεστράφησαν. Ενημερώθηκαν δε σχετικά οι γονείς.

Να σημειώσουμε ότι το 7ο δημοτικό του Αγίου Θωμά είναι από τα μεγαλύτερα σχολεία της πόλης της Χίου με 245 μαθητές και μαθήτριες.

To κείμενο - πρόκληση

Στο εισαγωγικό του σημειώματος, αφού με παραπλανητικό τρόπο τίθεται «το αναμφισβήτητο δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως των παιδιών στην γνώση την εκπαίδευση και την υγιεινή» και γίνεται αναφορά στα θέματα «που έχουν δημιουργηθεί σε διάφορα σχολεία της Ελλάδας αλλά και της πόλης μας» (στη Χίο εμφανώς τουλάχιστον δεν έχουν τεθεί τέτοια ζητήματα προς το παρόν), μπαίνει απερίφραστα στην ουσία του θέματος, τονίζοντας («έχοντας στη σκέψη μας») τα εξής:

«Την αποφυγή πιθανών προβλημάτων που ενδεχομένως δημιουργηθούν από την άμεση συνύπαρξη των παιδιών (σ.σ. προσφυγόπουλων) σε επίπεδο πολιτισμικό, κοινωνικό (διαφορετική κουλτούρα, διαφορετική αποδεκτή κοινωνική συμπεριφορά, θρησκευτική έκφραση, συνήθειες) αλλά και πρωτίστως θέματα υγιεινής – καθαριότητας εφόσον οι συνθήκες διαβίωσης των μαθητών προσφύγων παραμένουν δυστυχώς χωρίς βελτίωση».

Από το κείμενο αυτό κι ενώ τονίζεται ως πρόσχημα το πρωτίστως για την υγιεινή και καθαριότητα οι εμπνευστές του δεν κρύβουν τον ωμό ρατσισμό τους, κάνοντας λόγο για πιθανά προβλήματα, λόγω διαφορετικού πολιτισμικού και κοινωνικού επιπέδου, άλλης κουλτούρας και κοινωνικής συμπεριφοράς και άλλης θρησκείας! Δηλαδή, τι άλλο περισσότερο ρατσιστικό απομένει για να πουν;

Εν συνεχεία καλούν τους γονείς να απαντήσουν σε σειρά ερωτημάτων ή και να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους, προκειμένου να έχουν στην διάθεσή τους την νομιμοποίηση για την απαράδεκτη ενέργειά τους και την περαιτέρω στάση τους.

Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια – «δημοψήφισμα» έχει προκαλέσει αναστάτωση τόσο στους γονείς των μαθητών, όσο και στην εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού, αφού – σύμφωνα με τις πληροφορίες του astraparis.gr – είναι ενήμερος για το περιστατικό ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου και αναμένεται εντός της ημέρας να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες στην διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Χίου.

Ενδιαφέρον, επίσης, έχει αν το θέμα αυτό θα τεθεί προς συζήτηση στην γενική συνέλευση της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων νομού Χίου, που συνέρχεται στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης, στην αίθουσα εκδηλώσεων των 3ου και 8ου  δημοτικών σχολείων πόλεως Χίου.

Πηγή: thetoc.gr

Best of internet