Το σχολείο που «σφράγισαν» με λουκέτο, χτίστηκε για προσφυγόπουλα το 1931

Gazzetta team
Το σχολείο που «σφράγισαν» με λουκέτο, χτίστηκε για προσφυγόπουλα το 1931
Οι εικόνες που έκαναν το γύρο του διαδικτύου το περασμένο Σάββατο (08.10.2016) με γονείς να βάζουν λουκέτο (!) σε σχολείο της Λέσβου για να μην αφήσουν προσφυγόπουλα να φοιτήσουν εκεί μόνο ντροπή προκάλεσαν. Και οργή. Η οποία γίνεται μεγαλύτερη τώρα που αποκαλύπτεται πως το σχολείο που σφράγισαν έχει χτιστεί το 1931 για φιλοξενήσει προσφυγόπουλα. Αλλά εκείνα ήταν από τη Μικρά Ασία. Γιατί, μάλλον στο "μυαλό" τους, προσφυγιά με... προσφυγιά, διαφέρει...

Το 8ο δημοτικό σχολείο Μυτιλήνης λοιπόν, αυτό που "σφράγισε" μια μερίδα γονιών, ενάντια στις αντιδράσεις άλλων, με το έτσι θέλω για να μην πάνε εκεί σχολείο παιδιά προσφύγων (τα οποία είναι και εμβολιασμένα και με βιβλιάριο υγείας) χτίστηκε το 1931 με σκοπό να φιλοξενήσει και τότε προσφυγόπουλα. Προσφυγόπουλα από τη Μικρά Ασία. Το αποκάλυψε ο διευθυντής του σχολείου Παύλος Καλαμπόκας μιλώντας στο newsit.gr.

"Το 1931 φτιάχτηκε το σχολείο μας για να δεχτεί τα παιδιά των προσφύγων που ήρθαν από τη Μικρά Ασία. Το σχολείο μας είναι προσφυγικό. Το καταλαβαίνετε; Δέχτηκε προσφυγόπουλα. Από εδώ πέρασαν προσφυγόπουλα. Έχω στεναχωρηθεί πάρα πολύ. Δεν είμαι σε αντιδικία με τους γονείς, είμαι μαζί τους για το καλό όλων των παιδιών", είπε.

Το ακόμη πιο εξοργιστικό είναι πως στο συγκεκριμένο σχολείο, ποτέ δεν επρόκειτο να ξεκινήσουν μαθήματα τα προσφυγόπουλα σήμερα (10.10.2016) όπως σε άλλα σχολεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης κι αλλού. Είναι άγνωστο, λέει ο κ. Καλαμπόκας, πότε θα ξεκινήσουν να πηγαίνουν σχολείο στη Μυτιλήνη τα προσφυγόπουλα. Αλλά φαίνεται πως κάποιοι ήθελαν να κάνουν show και να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Και ο ίδιος ο διευθυντής του σχολείου, άλλωστε, έκανε λόγο για "ψέμματα" τα οποία διακινήθηκαν και ξεσήκωσαν μικρή μερίδα των γονέων. Γιατί, λίγοι ήταν εκείνοι που έβαλαν το λουκέτο. Το σχολείο λειτουργεί κανονικά και κανένα παιδάκι προσφύγων δεν επρόκειτο να ήταν εκεί σήμερα. Πότε δεν είχε ανακοινωθεί ή προγραμματιστεί κάτι τέτοιο. Μπορεί τα προσφυγόπουλα να πάνε σε πέντε μέρες, μπορεί σε ένα μήνα. "Δεν θα δεχόμασταν σήμερα τα παιδιά. Αυτό είναι ψέμα το οποίο διέδωσαν κάποιοι για να ξεσηκώσουν τους γονείς. Τα προσφυγόπουλα δεν έχει προβλεφθεί να ενταχθούν εδώ άμεσα. Όταν μίλησα στα παιδιά την Παρασκευή, τους είπα ότι σε κάποιες μέρες θα έρθουν προσφυγόπουλα που δεν ξέρουν ελληνικά και πρέπει να τα βοηθήσουμε να μάθουν την ελληνική γλώσσα. Όπως κάναμε και με άλλα παιδιά μεταναστών. Είναι παιδιά ταλαιπωρημένα. Αυτά είπα στα παιδιά" λέει ο διευθυντής του σχολείου.

Κι αν μερικοί γονείς δεν θέλουν τα προσφυγόπουλα, τα θέλουν τα παιδιά! Τα ίδια τα παιδιά που θα είναι συμμαθητές τους, που θα περνούν τις μέρες τους μαζί τους, που θα παίζουν στον ίδιο χώρο. "Οι δάσκαλοι που συζήτησαν με τους μαθητές άκουσαν τα παιδιά να τους λένε πως είμαι ενθουσιασμένα".

Γιατί τα παιδιά, θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά. Και να τους δώσουν μολύβια αν δεν έχουν όπως είπαν στους δασκάλους τους. Γιατί να μη μαθαίνουμε από τα παιδιά; Θα ήταν καλύτερος ο κόσμος...



Πηγή: newsit.gr