Έτσι θα προστατέψετε το προφίλ σας στο Facebook από τους «περίεργους» (pics)

Όσο απαραίτητο κι αν είναι το Facebook σήμερα, αποτελεί δυστυχώς το απόλυτο εργαλείο για αδιάκριτους χρήστες, που αρέσκονται στο ψηφιακό κουτσομπολιό, ή -ακόμα χειρότερα- προσπαθούν να συλλέξουν πληροφορίες για εσάς.

Έτσι θα προστατέψετε το προφίλ σας στο Facebook από τους «περίεργους» (pics)

Φυσικά, ισχύει ότι καθαρός ουρανός, αστραπές δε φοβάται. Ωστόσο, όσο προσεκτικός κι αν είναι κανείς δεν αποκλείεται κάτι να του ξεφύγει - για παράδειγμα, μια ντροπιαστική φωτογραφία από φοιτητικό πάρτι, η οποία δημοσιεύτηκε πέντε χρόνια πριν και "θάφτηκε" από άλλες δημοσιεύσεις. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ελέγξετε το προφίλ σας από "κατάλοιπα" του παρελθόντος, αλλά και να ορίσετε με ακρίβεια το ποιοι θα έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο που αναρτάτε.

Πως με βλέπουν οι άλλοι;

Αρχικά, καλό θα ήταν να ελέγξετε το πως ακριβώς φαίνεται το προφίλ σας σε χρήστες του Facebook που δεν ανήκουν στις επαφές σας. Για να το πετύχετε αυτό, μεταβείτε στο χρονολόγιό σας και κάντε κλικ στο κουμπί με τις τρεις τελείες, δίπλα από το αρχείο δραστηριοτήτων. Στο μενού που θα ανοίξει, επιλέξτε “Προβολή ως...”.

Τώρα μπορείτε να δείτε την δημόσια εκδοχή του προφίλ σας. Για να μάθετε τι βλέπουν συγκεκριμένοι φίλοι σας, επιλέξτε από τη μαύρη μπάρα επάνω “Προβολή όπως εμφανίζεται σε συγκεκριμένο άτομο” και στη συνέχεια πληκτρολογήστε το όνομα της επαφής που σας ενδιαφέρει.

Διαγράφοντας το παρελθόν

Εάν υπάρχουν αρκετές παλαιότερες δημοσιεύσεις σας που θα θέλατε να αποκρύψετε, υπάρχει ένας ευκολότερος τρόπος από το να... σκρολάρετε με τις ώρες, “ξεψαχνίζοντας” το προφίλ σας. Ενώ βρίσκεστε στο χρονολόγιό σας, κάντε κλικ στο εικονίδιο με το λουκέτο επάνω δεξιά, για να ανοίξετε το μενού “Συντομεύσεις απορρήτου”. Από εκεί επιλέξτε “Δείτε περισσότερες ρυθμίσεις”, στο κάτω μέρος.

Τώρα, στην κατηγορία “Ποιοι μπορούν να δουν το περιεχόμενό μου”, επιλέξτε “Περιορισμός του κοινού για παλιότερες δημοσιεύσεις”, προκειμένου να ρυθμίσετε το προφίλ σας με τέτοιο τρόπο, ώστε μόνο οι φίλοι σας να μπορούν να δουν ό,τι είχατε αναρτήσει στο παρελθόν.

Εμποδίστε τους περίεργους

Φυσικά, καλό θα ήταν, εάν πράγματι θέλετε να διαφυλάξετε την ιδιωτικότητά σας από αδιάκριτα βλέμματα, να περιορίσετε γενικότερα την πρόσβαση τρίτων που δεν ανήκουν στις επαφές σας, στο προφίλ σας. Ανοίξτε πάλι το χρονολόγιό σας, κάντε ξανά κλικ στο εικονίδιο με το λουκέτο και για μια ακόμα φορά επιλέξτε το “Δείτε περισσότερες ρυθμίσεις”. Μεταβείτε στην κατηγορία “Χρονολόγιο και ετικέτες” κάνοντας κλικ στον αντίστοιχο σύνδεσμο επάνω αριστερά.

Από εδώ μπορείτε πράγματι να περιορίσετε την πρόσβαση τρίτων στο προφίλ σας, αρκεί να το επιθυμείτε. Εννοείται ότι αν αργότερα μετανιώσετε για κάποια ρύθμιση, μπορείτε να την αλλάξετε από εδώ, ανά πάσα στιγμή.

Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος για να... έχετε πάντα το κεφάλι σας ήσυχο, είναι να ελέγχετε το τι δημοσιεύετε στο προφίλ σας, αλλά και να μην επιτρέπετε σε άλλους χρήστες του Facebook να προσθέτουν post στο χρονολόγιό σας, όσο καλά κι αν τους ξέρετε.

Πηγή: topontiki.gr

Best of internet