Πέρασε από την Φλόριντα ο τυφώνας Μάθιου! (pics & vid)

Gazzetta team
Πέρασε από την Φλόριντα ο τυφώνας Μάθιου! (pics & vid)
Ο φονικός τυφώνας, αφού άφησε πίσω του 572 νεκρούς στην Αϊτή, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό, έφτασε και στις ΗΠΑ, με την ταχύτητα των ανέμων να «πέφτει» στα 190 χιλιόμετρα/ώρα και να υποβαθμίζεται στην κατηγορία 3. Περίπου 2.000.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Με την ταχύτητα των ανέμων να «πέφτει» στα 190 μίλια/ώρα, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί στην κατηγορία 3, ο τυφώνας Μάθιου πλήττει τις ακτές της Φλόριντα, που έχει μετατραπεί σε πόλη-«φάντασμα», καθώς τουλάχιστον 2.000.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους.

Περίπου 600.000 νοικοκυριά έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι εξαιτίας του τυφώνα Μάθιου και οι Αρχές προειδοποιούν για περαιτέρω διακοπές στην ηλεκτροδότηση, όπως είπε ο κυβερνήτης, Ρικ Σκοτ.

Ήδη, μία 58χρονη έχασε τη ζωή της στο σπίτι της στο Πορτ Σεντ Λούσι, απο καρδιακή προσβολή, την οποία οι τοπικές αρχές συνδέουν με το πέρασμα του τυφώνα, καταμετρώντας την ως το πρώτο θύμα του στις ΗΠΑ.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, έχοντας ελαφρώς εξασθενήσει, δεν χτύπησαν απευθείας την Φλόριντα και κατευθύνονται πλησίον των ακτών του Ατλαντικού της αμερικανικής πολιτείας προς τα βόρεια, αφού στοίχισαν την ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στην Αϊτή.

«Θα έχουμε περισσότερες διακοπές ρεύματος» επισήμανε ο Σκοτ, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να υπάρξουν σημαντικές πλημμύρες από τον τυφώνα στην περιοχή του Τζάκσονβιλ. «Τα χειρότερα δεν έχουν ακόμα έρθει» προειδοποίησε επίσης, προκειμένου να μην υπάρξει εφησυχασμός και να ελαχιστοποιηθούν, κατά το δυνατό, οι συνέπειες από το πέρασμα του τυφώνα.

Tουριστικά θέρετρα, όπως το World Disney World και το SeaWorld, καθώς και τα στούντιο της κινηματογραφικής εταιρείας Universal, έχουν κλείσει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε τρεις Πολιτείες. Φλόριντα, Τζόρτζια και Νότια Καρολίνα βρίσκονται στο «μονοπάτι» του Μάθιου, ενώ περισσότεροι από 2.000.000 κάτοικοι έσπευσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι Αρχές της Φλόριντα είναι έτοιμες να κινητοποιήσουν 1.800 μέλη της Εθνοφρουράς. Στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης, οι αυτοκινητόδρομοι της περιοχής μονοδρομήθηκαν σε κατεύθυνση από τις ακτές προς την ενδοχώρα.

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες προσπαθούν ν' αναλύσουν την πορεία του τυφώνα και εκτιμούν ότι είτε θα κινηθεί προς το εσωτερικό των ΗΠΑ από τις ακτές της Φλόριντα είτε θα απομακρυνθεί προς τον Ατλαντικό ωκεανό, σήμερα το βράδυ.

Ο κυβερνήτης Ρικ Σκοτ ζήτησε από τους κατοίκους περιοχών στα παράλια να φύγουν, ακόμα και όπου δεν έχει εκδοθεί διαταγή εκκένωσης, ή να χρησιμοποιήσουν τα καταφύγια της πολιτείας. Έντεκα παραλιακά διαμερίσματα της πολιτείας βρίσκονται υπό υποχρεωτική εκκένωση και τέσσερα νοσοκομεία έχουν μεταφέρει τους ασθενείς αλλού, είπε ο Σκοτ. «Εάν κάνει στροφή την τελευταία στιγμή (ο τυφώνας), δεν θα έχετε τον χρόνο να προετοιμαστείτε. Θα θέσετε τη ζωή σας και αυτή των δικών σας σε κίνδυνο» προειδοποίησε.




Την ίδια ώρα, σε 572 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από το φονικό πέρασμα του τυφώνα Μάθιου από την Αϊτή, σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό που έδωσαν αξιωματούχοι στη χώρα.



Νέες πληροφορίες από απομακρυσμένες περιοχές, που είχαν αποκλειστεί από την τροπική καταιγίδα, κάνουν λόγο για περισσότερους νεκρούς, καθώς διαφορετικές κυβερνητικές υπηρεσίες και επιτροπές παρουσιάζουν διαφορετικούς απολογισμούς για τον συνολικό αριθμό των νεκρών.

Περίπου 61.500 άνθρωποι στη χώρα παραμένουν σε καταφύγια.



Πηγή: protothema.gr