Μόλις 10 μίλια από τη Φλόριντα ο τυφώνας «Μάθιου» (pics & vid)

Gazzetta team
Μόλις 10 μίλια από τη Φλόριντα ο τυφώνας «Μάθιου» (pics & vid)
Συνολικά 26 εκατομμύρια πολιτών αναμένεται να επηρεαστούν - Αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ οι κάτοικοι - Εκατοντάδες νεκροί σε Αϊτή και Δομινικανή Δημοκρατία.

Μόλις δέκα μίλια από τη Φλόριντα βρίσκεται ο τυφώνας Μάθιου, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ενώ στις ΗΠΑ είναι σε εξέλιξη μία άνευ προηγουμένου κινητοποίηση. Σύμφωνα με το CNN, πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση στις ΗΠΑ των τελευταίων δεκαετιών.
Οι περιοχές που θα βρεθούν στη δίνη του τυφώνα είναι η Φλόριντα, η Τζόρτζια, η βόρεια και νότια Καρολίνα. Συνολικά 26 εκατομμύρια πολιτών αναμένεται να επηρεαστούν από το πέρασμά του στις ΗΠΑ.

Κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι αρχές της Φλόριντα είναι έτοιμοι να κινητοποιήσουν 1.800 μέλη της Εθνοφρουράς. Στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης οι αυτοκινητόδρομοι της περιοχής θα μονοδρομηθούν σε κατεύθυνση από τις ακτές προς την ενδοχώρα. Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες προσπαθούν ν' αναλύσουν την πορεία του τυφώνα κι εκτιμούν ότι είτε θα κινηθεί προς το εσωτερικό των ΗΠΑ από τις ακτές της Φλόριντα είτε θα απομακρυνθεί προς τον Ατλαντικό ωκεανό, σήμερα το βράδυ.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρικ Σκοτ ζήτησε από κατοίκους περιοχών στα παράλια να φύγουν, ακόμα και όπου δεν έχει εκδοθεί διαταγή εκκένωσης, ή να χρησιμοποιήσουν τα καταφύγια της πολιτείας. Έντεκα παραλιακά διαμερίσματα της πολιτείας βρίσκονται υπό υποχρεωτική εκκένωση και τέσσερα νοσοκομεία έχουν μεταφέρει τους ασθενείς αλλού, είπε ο Σκοτ. «Εάν κάνει στροφή την τελευταία στιγμή (ο τυφώνας), δεν θα έχετε τον χρόνο να προετοιμαστείτε. Θα θέσετε τη ζωή σας και αυτή των δικών σας σε κίνδυνο» προειδοποίησε.

Την ώρα που οι κάτοικοι στην Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία μετράνε τις πληγές τους, καθώς ήδη έχουν πεθάνει πάνω από 340 άνθρωποι, οι Αμερικανοί ετοιμάζονται για την «μετωπική σύγκρουση» με τον τυφώνα. Από την πλευρά τους, οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι αν ο «Μάθιου» συνδυαστεί με τον τυφώνα «Νικόλ» που πλήττει ήδη τις ακτές των Βερμούδων, τότε το πέρασμά του θα είναι ακόμα πιο καταστροφικό.

Τα ξενοδοχεία στην ακτογραμμή της Φλόριντα έχουν αδειάσει


Ο τυφώνας «Μάθιου» είναι ο ισχυρότερος τυφώνα που απειλεί την ακτές του Ατλαντικού την τελευταία δεκαετία και μπορεί να είναι ο πιο καταστροφικός στο πέρασμά του από την βόρεια και ανατολική Φλόριντα τα τελευταία 118 χρόνια!

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έχει κηρύξει τις τρεις αμερικανικές πολιτείες - Φλόριντα, Τζόρτζια και Καρολίνα- σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ύστερα από τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των αρχών, οι περισσότεροι κάτοικοι άρχισαν έστω και τελευταία στιγμή να τις λαμβάνουν σοβαρά. Μάλιστα προτού απομακρυνθούν από τις εστίες τους, πολλοί έβαλαν ένα χεράκι για να προστατεύσουν την περιουσία τους.

Άλλοι τοποθέτησαν στις αυλές των σπιτιών τους σάκους με άμμο ενώ άλλοι έβαλαν μονωτικά στα παράθυρα για να τα θωρακίσουν από το πέρασμα του τυφώνα.


Οι περισσότεροι, πάντως, άδειασαν τα σούπερ μάρκετ της περιοχής τους ενώ φωτογραφίες δείχνουν τις ουρές που σχηματίζονται έξω από τα καταστήματα.

Κομφούζιο στους αυτοκινητοδρόμους από την εκκένωση



Αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ



Δορυφορική εικόνα του τυφώνα



Οι προετοιμασίες των Αμερικανών και γενικότερα η κινητοποίηση των Αμερικανών θυμίζουν εμπόλεμη κατάσταση την ώρα που οι αρμόδιες αρχές προειδοποιούν ότι οι ζημιές που θα υποστούν οι περιοχές που θα πλήξει ο τυφώνας θα χρειαστούν εβδομάδες ίσως και μήνες για να αποκατασταθούν.

Δείτε βίντεο του CNN για την προσέγγιση του τυφώνα στη Φλόριντα


Στο μεταξύ, στην Φλόριντα και την Καρολίνα , χώροι αναψυχής όπως και θεματικά πάρκα όπως η Disneyland, θα παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους. Oι αμερικανικές αρχές καλούν τους πολίτες μέσω των social media να εκκενώσουν άμεσα την περιοχή τους υιοθετώντας λέξεις και φράσεις που θυμίζουν εποχές "Κατρίνα": "Εκκενώστε... Φύγετε"

Όπως μεταδίδει το CNN, συνολικά πάνω από 3.811 πτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί ενώ στην περιοχή της νότιας Καρολίνα, 65 καταφύγια έχουν ήδη ανοίξει ενώ άλλα 25 είναι σε επιφυλακή. Σχολικά λεωφορεία βρίσκονται παρατεταγμένα στους δρόμους της Φλόριντα για να μεταφέρουν ανά πάσα στιγμή τους πολίτες.


Επτά εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να βυθιστούν στο σκοτάδι, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ με τις αμερικανικές αρχές να υποστηρίζουν πως, περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να ξεσπιτωθούν για να γλιτώνουν από τον τυφώνα- τέρας. Ωστόσο,εκατοντάδες είναι αυτοί που αγνοούν επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις των αρχών και παραμένουν στις εστίες τους.
Μπορεί ο τυφώνας Μάθιου να υποβαθμίστηκε τις τελευταίες ώρες από την κατηγορία 4 στην κατηγορία 3, ωστόσο, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι, το μόνο που αλλάζει είναι ότι η ταχύτητα των ανέμων μειώνεται από 130 χλμ σε 120 χλμ. γεγονός που σημαίνει ότι ο κίνδυνος παραμένει.

Στην Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία πάντως το πέρασμά του ήταν σαρωτικό με εκατοντάδες νεκρούς και πολλές περιοχές ισοπεδωμένες.

Στην Αιτή, όπου πάνω από 250 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο, τα σωστικά συνεργεία αρχίζουν να αποκτούν πρόσβαση στις σφοδρότερα πληγείσες περιοχές, αποκτώντας πληρέστερη εποπτεία των ζημιών στη χώρα. Μεγάλο μέρος των περιοχών που έχουν πληγεί στην Αϊτή παραμένουν αποκομμένες από τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω της κατάρρευσης μιας γέφυρας. Η πρόσβαση δεν αναμένεται να αποκατασταθεί πριν από αύριο ή μεθαύριο. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου 300.000 άνθρωποι στη χώρα χρειάζονται άμεσα βοήθεια. Ο Μάθιου, ο ισχυρότερος τυφώνας της Καραϊβικής εδώ και μια δεκαετία, χτύπησε τις Μπαχάμες μετά από καταστροφικές ζημιές στην Κούβα και την Αϊτή.

Πηγή: protothema.gr