Θα κατατρόπωνε τον νεοφιλελευθερισμό, αλλά υπέκυψε στους δεσποτάδες

Gazzetta team
Θα κατατρόπωνε τον νεοφιλελευθερισμό, αλλά υπέκυψε στους δεσποτάδες
Ο Άρης Δημοκίδης αφιερώνει το κείμενό του στην Lifo σε όλους (μεταξύ αυτών και στον εαυτό του) όσους πίστεψαν στ' αλήθεια πως ένα απ' τα πρώτα πράγματα που θα έκανε ερχόμενος στην εξουσία θα ήταν ο διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας.

«Η Κυβέρνηση που θα κατατρόπωνε τον παγκόσμιο νεοφιλελευθερισμό, υπέκυψε τελικά μπροστά στη θεϊκή ισχύ των σεβασμιοτάτων δεσποτάδων» σχολίασε πριν λίγο ο αναλυτής Γιάννης Κουτσομύτης, προσθέτοντας σκωπτικά: «Τροπαιοφόρος νικητής ο Τσίπρας και ηγέτης στις μεγάλες μάχες της χώρας».

Ο μεγάλος νικητής της συνάντησης που έγινε στο Μαξίμου ήταν η Εκκλησία. Και ο Πάνος Καμμένος ο οποίος από τη αρχή της διαμάχης Φίλη - Ιερώνυμου είχε πάρει θέση (φυσικά) υπέρ της εκκλησίας. Απόψε πέρασε και αυτός τις πύλες του Μαξίμου για τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό και βγήκε χαμογελαστός ακριβώς πίσω από τον Ιερώνυμο.«Θέλω να δηλώσω ότι είμαι πάρα πολύ ευτυχής, γιατί έγινε πράγματι ένας πολύ γόνιμος διάλογος. Εξετάστηκαν όλα τα θέματα, διευκρινίστηκαν παρεξηγήσεις από το παρελθόν και ο διάλογος συνεχίζεται. Η Εκκλησία και η Πολιτεία προχωρούν ενωμένες, μέσα στο πνεύμα του διαλόγου και της Ορθοδοξίας» δήλωσε.

Ήταν ήδη απογοητευτικό το ότι, σχεδόν με το έτσι θέλω, η Εκκλησία -αφού απέρριψε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό- απαίτησε να δει τον Πρωθυπουργό για θέμα που κανονικά αποφασίζει η Πολιτεία και έγινε δεκτή με τιμές στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ότι απ' ό,τι φαίνεται για ακόμα μία φορά ο Τσίπρας έκανε τα πάντα για να αφήσει ικανοποιημένους τους παπάδες -και να «λύσει τις παρεξηγήσεις- είναι πια κωμικό.

Ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε μάλιστα και όρους για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών -να μη μειωθούν οι ώρες, να είναι υποχρεωτικά, και να έχουν κατεύθυνση προς τον ορθόδοξο πολιτισμό- κι από ό,τι φαίνεται οι προτάσεις του έγιναν όλες δεκτές. Οπότε, όχι μόνο δεν αλλάζει δραστικά η κυβέρνηση τα Θρησκευτικά -ακόμα και στα νέα βιβλία θα έχει λόγο η Εκκλησία- αλλά δέχεται και τους όρους που της επιβάλλονται. Μιλάμε για την κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα έκανε διαχωρισμό εκκλησίας - κράτους, και τώρα δεν τολμά να κακοκαρδίσει τους παπάδες ούτε στα πιο απλά. («Τι έκαναν 17 ώρες οι ευρωπαίοι δεν μπορώ να καταλάβω. Ο Ιερώνυμος σε τρία τέταρτα τον ξεπέταξε!» διάβασα στο Facebook και θυμήθηκα ότι έχει περάσει πάνω από 1.5 χρόνος από τότε που ο Ιερώνυμος υποσχέθηκε πως δήθεν θα δώσει την εκκλησιαστική περιουσία για αποπληρωμή του χρέους, και φυσικά δεν έχει δώσει τίποτα - αντίθετα σε κάθε σύγκρουση φαίνεται να κερδίζει και περισσότερα.).
Στο χτεσινό τραπέζι της συμφιλίωσης που κατέληξε σε υποχώρηση της κυβέρνησης τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν Μητροπολίτες ενώ στο πλευρό του πρωθυπουργού ήταν οι Πάνος Καμμένος, Όλγα Γεροβασίλη και το ο Νίκος Φίλης (Φωτό.: AΠΕ/ΜΠΕ)
Η σύγκριση Τσίπρα με Σημίτη -σ' αυτό το συγκεκριμένο θέμα- είναι τραγελαφική για τον σημερινό Πρωθυπουργό. Ο Σημίτης πολιτικά ήταν συντηρητικότατος σε σχέση με τον άθεο ριζοσπάστη Τσίπρα, κι όμως: Όταν πήρε μία απόφαση, όσο κι αν ενοχλούσε την εκκλησία, όσο κι αν έπληττε το κόμμα του και τη δημοφιλία του, την πήγε μέχρι τέλους. Και νίκησε. Τότε μάλιστα δεν είχε να αντιμετωπίσει τον «μετριοπαθή» Ιερώνυμο, αλλά τον σχεδόν ακραίο Χριστόδουλο.

Ο Σημίτης τότε δεν αποδείχτηκε κότα, ούτε νοιάστηκε για το πολιτικό κόστος. Έκανε αυτό που πίστευε. Ο άθεος Τσίπρας όχι μόνο δεν κάνει αυτά που πιστεύει, αλλά δεν έχει καν τα κότσια να πει δημόσια την άποψή του - σε αντίθεση με τον Φίλη που, προς τιμή του, έχει φερθεί με απόλυτη συνέπεια στο ζήτημα των θρησκευτικών.

Απόψε ο Τσίπρας για άλλη μια φορά έκανε τα πάντα για να μη στεναχωρήσει την Εκκλησία. Έχει ψιλοκαταστρέψει τους συνταξιούχους, τους εισοδηματίες, τους ανέργους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, όσους πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, όσους έπαιρναν ΕΚΑΣ, όσους πληρώνουν φόρους -όλους τους αδύναμους-, αλλά προς Θεού. Όχι και να στεναχωρήσει τον Καμμένο και τους παπάδες.

*Αφιερωμένο σε όσους από εμάς πιστέψαμε στ' αλήθεια πως ένα απ' τα πρώτα πράγματα που θα έκανε ερχόμενος στην εξουσία θα ήταν ο διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας.

Πηγή: lifo.gr