Το σχέδιο του Σκλαβενίτη για την επόμενη μέρα της νέας εταιρείας

Gazzetta team
Το σχέδιο του Σκλαβενίτη για την επόμενη μέρα της νέας εταιρείας
Στην αίθουσα 12 του κτιρίου 6 των δικαστηρίων της Ευελπίδων, στις 19 Οκτωβρίου 2016, θα κριθεί η συμφωνία εξυγίανσης του Μαρινόπουλου, η οποία κατατέθηκε τελικά το μεσημέρι της Παρασκευής, εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.

Επόμενος στόχος είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη έκδοση της δικαστικής απόφασης, έτσι ώστε η συναλλαγή να έχει ολοκληρωθεί έως την ημερομηνία-ορόσημο που έχει τεθεί, την 14η Φεβρουαρίου 2017. Ολη την προηγούμενη εβδομάδα διαδραματίστηκε ένα πραγματικό θρίλερ, με τη συμφωνία να απειλείται προς στιγμήν από την εμπλοκή funds, ξαφνικών αξιώσεων από μέλη της οικογένειας Μαρινόπουλου αλλά και ενστάσεις –περισσότερο υπό τη μορφή επιφυλάξεων– από προμηθευτές.

Οι τελευταίοι, πάντως, εκτός από λίγες εξαιρέσεις –κυρίως πολυεθνικές εταιρείες– και κάποιους που ετοιμάζονται να κινηθούν δικαστικά εναντίον μελών της οικογένειας Μαρινόπουλου δέχθηκαν στην πραγματικότητα το μη χείρον βέλτιστον: αποδέχθηκαν «κούρεμα» κατά 50% των απαιτήσεών τους από τον Μαρινόπουλο, προκειμένου στη συνέχεια εντός 60 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής να λάβουν το υπόλοιπο των απαιτήσεών τους.

Από την αναλυτική λίστα των προμηθευτών και των οφειλών προς αυτούς που μεταβιβάζονται στη νέα εταιρεία μετά τη διαγραφή κατά 50% γίνεται φανερό το μέγεθος του προβλήματος για καθεμία εταιρεία ξεχωριστά. Πέντε εταιρείες (σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η Southmed) έχουν απαιτήσεις πάνω από 5 εκατ. ευρώ μετά το «κούρεμα» κατά 50%, με το υψηλότερο ποσό να ανέρχεται σε κάτι λιγότερο από 7 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πέντε αυτές εταιρείες δεν είναι όλες πολυεθνικές, αλλά δύο εξ αυτών είναι μεγάλες ελληνικές εταιρείες τροφίμων, με δραστηριότητα κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Απαιτήσεις μετά το «κούρεμα» από 2 έως 5 εκατ. ευρώ έχουν 27 εταιρείες, κυρίως τροφίμων, καλλυντικών και απορρυπαντικών, ενώ δεν λείπουν και διαφημιστικές εταιρείες. Από 1 έως 2 εκατ. ευρώ είναι οι απαιτήσεις 38 εταιρειών, ενώ εκατοντάδες είναι οι προμηθευτές με απαιτήσεις, μετά το «κούρεμα», κάτω από 50.000 ευρώ.

Στόχος της νέας εταιρείας, η οποία θα ονομάζεται «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης» και έχει ήδη καταχωριστεί στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), είναι να έχει ήδη από τον πρώτο χρόνο αύξηση του τζίρου στο 1,03 δισ. ευρώ και να επιστρέψει στην κερδοφορία μετά τον τέταρτο χρόνο από την ημερομηνία επικύρωσης της συμφωνίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο που έχει εκπονήσει ο Σκλαβενίτης, προβλέπονται τα εξής:

1. Για το δεύτερο έτος, ο συνολικός κύκλος εργασιών αναμένεται να αυξηθεί κατά 17%, για το τρίτο έτος αναμένεται ετήσια αύξηση 9% στον συνολικό κύκλο εργασιών, ενώ για το τέταρτο και πέμπτο έτος αναμένεται ετήσια αύξηση 2%, για το έκτο και έβδομο έτος αναμένεται αύξηση 1% και από το όγδοο έτος και έπειτα εκτιμάται ότι ο κύκλος εργασιών θα παραμείνει σταθερός στα επίπεδα του έβδομου έτους μέχρι και τη λήξη του επιχειρηματικού σχεδίου, δηλαδή σε 1,39 δισ. ευρώ ετησίως.

2. Το πρώτο έτος το οποίο αναμένεται ότι τα καθαρά αποτελέσματα θα είναι θετικά είναι το τέταρτο, με πρόβλεψη για κέρδη μετά από φόρους 281.000 ευρώ. Το πρώτο έτος αρχίζει με πρόβλεψη καθαρών ζημιών 82,78 εκατ. ευρώ. Το 21ο έτος γίνεται η πρόβλεψη για καθαρά κέρδη 22,19 εκατ. ευρώ.

3. Λειτουργική κερδοφορία αναμένεται σε όρους κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων από το δεύτερο έτος, στα 6,23 εκατ. ευρώ, ενώ από το έβδομο έτος αναμένεται αυτά να σταθεροποιηθούν σε 48,2 εκατ. ευρώ ετησίως.


Πηγή: kathimerini.gr