Δεν συμπλήρωσε την απαιτούμενη συμμετοχή το δημοψήφισμα για τους πρόσφυγες στην Ουγγαρία

Gazzetta team
Δεν συμπλήρωσε την απαιτούμενη συμμετοχή το δημοψήφισμα για τους πρόσφυγες στην Ουγγαρία
«Όχι» στις ποσοστώσεις προσφύγων λέει το 98% των Ούγγρων - Το δημοψήφισμα αναμένεται να κριθεί άκυρο λόγω της χαμηλής προσέλευσης των ψηφοφόρων!

Με καταμετρημένο το 94,8% των ψήφων, το αποτέλεσμα που διαμορφώνεται στο σημερινό δημοψήφισμα στην Ουγγαρία είναι πως το 98,2% των Ούγγρων που ψήφισαν απέρριψε το ευρωπαϊκό σχέδιο ποσοστώσεων για την μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, που επικαλείται τον ιστότοπο της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν χαρακτήρισε ως «εντυπωσιακό» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη σήμερα με αντικείμενο το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ποσοστώσεις στη μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες της ΕΕ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να λάβουν υπόψη τους το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.


Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το δημοψήφισμα αναμένεται να κριθεί άκυρο λόγω της χαμηλής προσέλευσης των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος του Όρμπαν, του Fidesz έσπευσαν να ανακοινώσουν τη νίκη αφού η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 20.00 ώρα Ελλάδας, επικαλούμενα exit poll τα οποία καταδείκνυαν ότι το 95% των Ούγγρων που ψήφισαν, ήτοι περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, απέρριψαν το σχέδιο ποσοστώσεων.

Ωστόσο δεν επιτεύχθηκε το μίνιμουμ συμμετοχής, δηλαδή το 50%, προκειμένου το δημοψήφισμα να κριθεί έγκυρο. Το να κηρυχθεί άκυρη η διαδικασία ελαττώνει τις δυνατότητες του Όρμπαν να ασκήσει πιέσεις στις Βρυξέλλες προκειμένου να αλλάξουν τη μεταναστευτική τους πολιτική.

«Βασιζόμενοι σε αυτά τα στοιχεία μπορούμε δικαίως να πούμε ότι η σημερινή ημέρα έφερε μια σαρωτική νίκη για όλους εκείνους που απορρίπτουν την υποχρεωτική μετεγκατάσταση (μεταναστών)… και για εκείνους που πιστεύουν πως τα θεμέλια μιας ισχυρής ΕΕ μπορούν να είναι μόνο τα ισχυρά κράτη» δήλωσε σε μια συνέντευξη τύπου ο βουλευτής του Fidesz και αντιπρόεδρος του κόμματος Γκέργκελι Γκουλίας.

Αργότερα σήμερα αναμένονται δηλώσεις του Βίκτορ Όρμπαν, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Το ακροδεξιό κόμμα Jobbik ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα ήταν ένα «φιάσκο» και κάλεσε τον Όρμπαν να παραιτηθεί στην περίπτωση που η ψηφοφορία κριθεί άκυρη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ