Deadline να δώσει ημερομηνία για Brexit στην Μέι

Gazzetta team
Deadline να δώσει ημερομηνία για Brexit στην Μέι
Οι Ευρωπαίοι ζητούν από τη Μέι να ορίσει ημερομηνία για το Brexit την Κυριακή.

Υπό καθεστώς ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν τον ορισμό συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών υποστηρίζουν ότι η Τερέζα Μέι έχει μία καλή ευκαιρία να προβεί σε ανακοινώσεις την Κυριακή, κατά την ομιλία στο εσωτερικό του κόμματό της. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν διαμηνύσει στη διάδοχο του Ντέιβιντ Κάμερον ότι αυτό το Σαββατοκύριακο περιμένουν να οριστεί συγκεκριμένος μήνας για την ενεργοποίηση του άρθρου 50. Οι Ευρωπαίοι πιέζουν για την έναρξη της διαδικασίας, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ωστόσο αρνείται να ορίσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Οι πιέσεις, ωστόσο, έχουν αυξηθεί τα τελευταία 24ωρα, μετά και τις δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών, οι οποίοι χρησιμοποιούν το Brexit ως «όπλο» στην πολιτική τους «φαρέτρα» για τη διεκδίκηση της εξουσίας, ενόψει των εκλογών σε μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντζι, σε προσωπικές συζητήσεις που είχαν με την Τερέζα Μέι, επεσήμαναν ότι η διαδικασία εξόδου πρέπει να ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2017 και να έχει ολοκληρωθεί πριν της ευρωκλογές που θα πραγματοποιηθούν το 2019.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι πιέζουν τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να ορίσει ημερομηνία ενεργοποίησης του μηχανισμού εξόδου, ώστε να οργανωθεί πάνω σε μία νέα βάση η Ένωση και να αποφευχθούν οι μακροχρόνιες συνέπειες.

Πηγή: protothema.gr