Μηδενικό ωράριο αντί ομαδικές απολύσεις προτείνει η Επιτροπή Σοφών

Gazzetta team
Μηδενικό ωράριο αντί ομαδικές απολύσεις προτείνει η Επιτροπή Σοφών
Τι προτείνει η Επιτροπή Σοφών για τις ομαδικές απολύσεις.

Εν αναμονή της απόφαση του ευρωδικαστηρίου (στα τέλη Οκτωβρίου) μετά από προσφυγή της διοίκησης της ΑΓΕΤ για τις ομαδικές απολύσεις και φυσικά της έναρξης της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση με αιχμή την εργασιακή μεταρρύθμιση, η Επιτροπή Σοφών στο πόρισμά της -το οποίο παρουσιάζει σήμερα ο Γ. Κατρούγκαλος- προτείνει ακόμη και μηδενικό ωράριο αντί ομαδικές απολύσεις.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Σοφών στο πόρισμά της προτείνει, εμμέσως πλην σαφώς, αντί για ομαδικές απολύσεις, να θεσπιστεί εργασία μειωμένου ωραρίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση που αντιμετωπίζει πρόβλημα θα μπορεί να μειώνει το ωράριο των εργαζομένων της, ακόμη και να το μηδενίζει, με τους εργαζόμενους να μπορούν να λαμβάνουν αποζημίωση-επίδομα ανεργίας για τις χαμένες ώρες από το κράτος (π.χ. ΟΑΕΔ ή το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης).

Επίσης στο πόρισμα τονίζεται ότι η έγκριση των ομαδικών απολύσεων από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας θα μπορούσε να καταργηθεί ή να αντικατασταθεί από ένα άλλο σύστημα εκ των προτέρων έγκρισης.


Πηγή: thetoc.gr