Επικίνδυνα παιχνίδια: Οι ΗΠΑ με τους Κούρδους και η Τουρκία με Ρωσία

Gazzetta team
Επικίνδυνα παιχνίδια: Οι ΗΠΑ με τους Κούρδους και η Τουρκία με Ρωσία
Φαίνεται πως οι συναντήσεις που είχαν οι αξιωματούχοι στη Νέα Υόρκη, άλλαξαν πολλά, καθώς πλέον οι Αμερικανοί πιέζουν όλο και πιο πολύ για τον οπλισμό των Κούρδων, με το «σουλτάνο» να αντιδρά

Οι συσχετισμοί στο πολύπαθο μέτωπο του αιματηρού πολέμου στη Συρία, αλλάζουν κατά το δοκούν, συνεχώς. ΗΠΑ, Ρωσία, Ιράν, Τουρκία, Κούρδοι, Άσαντ, τζιχαντιστές, αντάρτες, είναι οι πιο επιφανείς εμπλεκόμενοι στην τραγωδία που εκτυλίσσεται εδώ και αρκετά χρόνια. Πριν λίγους μήνες, Τουρκία και Ρωσία έφτασαν σε ακραίο σημείο, μετά την κατάρριψη του ρωσικού Σουκχόι από τα πυραυλικά συστήματα της Άγκυρας. Από την άλλη οι ΗΠΑ, συνεχίζουν, δια στόματος Μπαράκ Ομπάμα να δηλώνουν ότι συνεχίζουν τη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζουν, αν είναι στο πλευρό, κάποιας από τις εμπλεκόμενες παρατάξεις.

Αν και στο παρελθόν είχε τονίσει την πρόθεσή της να βοηθήσει τις οργανώσεις της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης, ώστε να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές, από τη Συρία, κάτι τέτοιο δεν έγινε, φανερά τουλάχιστον. Τώρα, αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει ο Guardian, παραδέχτηκαν ότι προμηθεύουν με ελαφρύ οπλισμό την, υπό κουρδική ηγεσία, συμμαχία στη Συρία και ιδιαίτερα τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που συνδέονται άμεσα με την κυρίως στρατιωτική ομάδα των Κούρδων της Συρίας, YPG. Οι τελευταίοι, ισχυρίστηκαν, ότι παρά τα λεγόμενα των Αμερικανών, η υπόσχεση, πηγαίνει ακόμα παραπέρα, καθώς υπάρχει δέσμευση για περισσότερη ενίσχυση, αν οι Κούρδοι αποφασίσουν να προελάσουν προς της Ράκα, το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Φυσικά αυτό έχει ως εξήγηση, το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον, προτιμά να προλάβουν να ριχτούν στη μάχη της Ράκα οι Κούρδοι, πριν από τους Τούρκους, που πρόσφατα διεμύνησαν ότι ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή, με στόχο την απελευθέρωση της αλ-Μπαμπ και της Ράκα.

Η οργή του «σουλτάνου» ήταν εμφανής, καθώς αποκάλυψε, ότι ενόσω βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, ανακάλυψε ότι οι Αμερικανοί εξοπλίζουν Κούρδους αντάρτες, με αεροσκάφη που προσγειώνονται κοντά στο Κομπάνι. Ο Ερντογάν δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια και μίλησε επ' αυτού στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε άγνοια.

Χτες, ο Ομπάμα, έστειλε τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στην Άγκυρα, μαζί με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του ISIS, ώστε να πείσουν το «σουλτάνο», ότι ο καλύτερος τρόπος να τερματιστεί η παρουσία των τζιχαντιστών στη Συρία, είναι μέσω εξοπλισμού των Σύρων Κούρδων, κάτι που φυσικά τρέμει ο Ερντογάν, γιατί αυξάνει τις πιθανότητες να εδραιώσουν την παρουσία τους στον Ευφράτη, ζητώντας παράλληλα την ίδρυση κουρδικού κράτους.

Και μετά από όλα αυτά, από τη στιγμή που ο καθένας κοιτάει το συμφέρον του, η Τουρκία πραγματοποίησε σήμερα, στροφή 180 μοιρών. Σε δηλώσεις του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έτεινε χείρα συνεργασίας προς Ιράν και Ρωσία: «Συζητούμε τα θέματα της Συρίας, με τους συμμάχους μας του Ρώσους», είπε, σε συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του Τζαβάντ Ζαρίφ. Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, έκανε μια μίνι στάση στην Άγκυρα, καθώς επέστρεφε από τη Νέα Υόρκη κι εκεί είχε συνατήσεις τόσο με τον Τσαβούσογλου, όσο και με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Τούρκος διπλωμάτης ανέφερε σε διεθνή μέσα ότι το κύριο θέμα στην ατζέντα του Ζαρίφ ήταν η Συρία.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, πως η αποτυχία των ΗΠΑ να διαχωρίσουν τις ομάδες της συριακής μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από τους τρομοκράτες εμποδίζει το σύνολο του πακέτου των συμφωνιών στις οποίες κατέληξε η Διεθνής Ομάδα Υποστήριξης στη Συρία. Η συνεργασία με την Τουρκία στη Συρία γίνεται όλο και πιο "εποικοδομητική" τώρα που η Μόσχα και η Άγκυρα βελτιώνουν τις σχέσεις τους, δήλωσε η εκπρόσωπος, Μαρία Ζαχάροβα. "Αν χρειαστεί, κοινές δράσεις είναι πιθανές", είπε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. Η Ζαχάροβα δήλωσε, εξάλλου, πως οι ΗΠΑ δεν έχουν απλή πολιτική με συνοχή για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία.

Πηγή: protothema.gr