Τσίπρας: Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ, στήριξη σε Φίλη και... τέλος οι πανελλήνιες

Gazzetta team
Τσίπρας: Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ, στήριξη σε Φίλη και... τέλος οι πανελλήνιες
Με ολομέτωπη επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και χωρίς αναφορά στην Παιδεία, για την οποία έγινε η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Έκανε αναφορά στην αξιολόγηση και το χρέος αλλά η μεγαλύτερη αναφορά του αφορούσε στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Στήριξε πάντως τον Νίκο Φίλη για το θέμα των θρησκευτικών στα σχολεία.

«Δυστυχώς πλέον, το σκοτάδι της προπαγάνδας και της συκοφαντίας του παλιού πολιτικού συστήματος και των συστημικών Μέσων που στηρίζει απειλεί να καλύψει τα πάντα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κάποιους να απειλούν να καλύψουν την χώρα στο σκοτάδι. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι» είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του.

Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως είναι απέναντι «στον αγώνα να σπάσουμε το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής» και σημείωσε πως «εδώ και ένα μήνα παίζεται από το παλιό πολιτικό σύστημα και τα συστημικά Μέσα που το στηρίζουν, το παιχνίδι της "αριστερής παρένθεσης"».

«Έχετε βγει στα κεραμίδια για να υπερασπιστείτε το πιο σκοτεινό δίκτυο εξουσίας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι παρόλα αυτά η ΝΔ τολμάει να κουνάει το δάχτυλο στην Αριστερά για το ηθικό πλεονέκτημα. «Τολμούν να κουνούν το δάχτυλο τα κόμματα της Siemens, του Χριστοφοράκου, του Τσοχατζόπουλου, των υποκλοπών, του ΚΕΕΛΠΝΟ, της παράγκας του ποδοσφαίρου», είπε.

«Τώρα που βλέπετε ότι ο διαγωνισμός προχωρά κανονικά, κάνετε ό,τι μπορείτε για να τον απονομιμοποιήσετε», είπε, απευθυνόμενος στην ΝΔ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «σε αυτόν τον τόπο θα μάθουν όλοι και πρώτα απ' όλα εσείς, ότι ο νόμος ισχύει για όλους» τόνισε. Κατηγόρησε τη ΝΔ πως «απειλήσατε υπουργούς, προσπαθήσατε να χειραγωγήσετε τη Δικαιοσύνη. Απειλείτε δημοσίους υπαλλήλους. Φτάσατε στο σημείο να τάξετε στους καναλάρχες ότι θα τους γυρίσετε πίσω τα λεφτά. 255 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία σε περίοδο κρίσης που τα έχει ανάγκη ο λαός. Τους δίνατε αφειδώς δάνεια και δεν έχετε να ζητήσετε μια συγνώμη αλλά ζητάτε να επιστρέψουμε τα χρήματα».

«Έχετε το θράσος εσείς να μιλάτε για σκάνδαλο του ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Αν θέλετε να βρείτε δάνεια χωρίς εγγυήσεις, ψάξτε πρώτα στα δικά σας βιβλία. Ό,τι και να κάνετε οι φίλοι και οι προστατευόμενοί σας θα περάσουν από το ταμείο και θα πληρώσουν» είπε κάνοντας αναφορά και στα χρέη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

«Το καλοκαίρι μας κατηγορούσατε ότι θέλουμε να κλείσουμε το κανάλι του κυρίου Αλαφούζου. Και ο ΣΚΑΙ πήρε πρώτος άδεια. Μετά μας κατηγορούσατε ότι στηρίζαμε τον Καλογρίτσα για να φτιάξει τον ΣΥΡΙΖΑ TV. Και με το πρώτο στραβοπάτημα βγήκε από τον διαγωνισμό. Τι έχετε να πείτε τώρα;», τόνισε και επανάλαβε ότι όποιος υπερθεματιστή βρεθεί να έχει πρόβλημα, θα τίθεται εκτός διαγωνισμού «το επόμενο λεπτό, όπως και έγινε».

Επανέλαβε ότι «τα 255 εκατ. ευρώ (σ.σ. από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες) ήδη διοχετεύονται για τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. Ήδη 15.000 περισσότερα παιδιά θα πάνε φέτος στους Παιδικούς Σταθμούς. Ήδη ξεκινά η στήριξη των Νοσοκομείων με 4000 νοσηλευτές, ήδη ξεκινά πρόγραμμα στήριξης νέων διδακτόρων».

«Υιοθετήσατε τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών»

Κατά την αναφορά του στην οικονομία, ο πρωθυπουργός, αφού εκτίμησε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και το ζήτημα του χρέους είναι για πρώτη φορά αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και περιμένει εξέλιξη ως το τέλος του χρόνου, επιτέθηκε ξανά στη Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας την πως έχει υιοθετήσει τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών.

«Μεταρρυθμίσεις για τη ΝΔ σημαίνουν απολύσεις, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους. Έχετε προστρέξει να στηρίξετε τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως είναι διατεθειμένος να διεκδικήσει χαμηλότερα πλεονάσματα με αντάλλαγμα «μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν απολύσεις, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους».

«Εκεί είναι η διαφορά μας, ότι δηλαδή εμείς διεκδικούμε χαμηλότερα πλεονάσματα με την κοινωνία όρθια. Είστε για μια ακόμη φορά απέναντι στην προσπάθεια μας να ανακτήσουμε ευρωπαϊκά κεκτημένα, να επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις. Είστε απέναντί μας και στην προσπάθεια μας να σπάσουμε το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής, υπογράμμισε και πρόσθεσε: Παίξατε τα ρέστα σας την περίοδο της πιστωτικής ασφυξίας, στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης» είπε, για να σημειώσει ότι η ΝΔ έπαιξε το ίδιο σενάριο και πέρυσι στην πρώτη αξιολόγηση αλλά και πάλι ηττήθηκε και τώρα επιχειρεί πάλι το ίδιο.

Στόχος το τέλος των Πανελληνίων και η στήριξη στον Φίλη

Ζητώντας επιπλέον χρόνο από τον πρόεδρο της Βουλής για να αναφερθεί και στο θέμα της Παιδείας, ο πρωθυπουργός ουσιαστικά ανακοίνωσε το τέλος των πανελληνίων εξετάσεων και την είσοδο σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις, ενώ στήριξε τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη στη διαμάχη του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία.

«Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν μπορεί πια να έχει ομολογιακό χαρακτήρα αλλά ούτε οι ώρες του μειώνονται, ούτε μάθημα επιλογής γίνεται, ούτε χάνεται η αναφορά στο ορθόδοξο θρησκευτικό δόγμα» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι στις μέρες μας, που στα σχολεία μας φοιτούν παιδιά που δεν ανήκουν σε ένα μόνο δόγμα και η Πολιτεία οφείλει να κάνει τους μαθητές να κατανοήσουν τη θρησκευτικότητα ως πτυχή της κοινωνικής πραγματικότητας.

«Στον διάλογο που συνεχίζεται είναι ευπρόσδεκτες οι θέσεις της Εκκλησίας», είπε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε τον σεβασμό προς την Εκκλησία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ρόλοι στον διάλογο πρέπει να είναι διακριτοί.

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε και για το θέμα της Παιδείας, λέγοντας πως «όλα όσα εξαγγείλατε στη ΔΕΘ, και δεν το αποκρύπτετε, μάλλον προϋποθέτουν νέες περικοπές στην Παιδεία. Πείτε μας, ποια ευρωπαϊκή χώρα θα έδινε 1,8% του ΑΕΠ της για την Παιδεία και θα ήθελε να ονομάζεται ευρωπαϊκή;».

«Αποκαταστήσαμε την κανονικότητα στα σχολεία μας, μετά από επτά χρόνια. Πρώτη φορά άνοιξαν χωρίς ελλείψεις σε βιβλία και καθηγητές» τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει πως πρώτη φορά εφαρμόστηκε ο νόμος για προσλήψεις 9100 εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής.

Αναφερόμενος στις Πανελλήνιες, είπε πως στόχος είναι να μπορούν οι μαθητές να μπαίνουν χωρίς εξετάσεις στα πανεπιστήμια. «Το ζήτημα δεν είναι να κόψεις τους αιώνιους φοιτητές, το ζήτημα είναι να καταφέρουμε να μη γεννά το πανεπιστήμιο αιώνιους φοιτητές» είπε, εντοπίζοντας μία από τις αιτίες στο εξεταστικό σύστημα που σπρώχνει φοιτητές να σπουδάζουν σε πανεπιστήμια που δεν αγαπούν.

«Δεν είστε με την ποιότητα, αλλά με συγκεκριμένα συμφέροντα και στο χώρο της εκπαίδευσης», είπε απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης που άσκησαν προηγουμένως κυβερνητική εξουσία και έκανε επίσης λόγο για ιδιαίτερες σχέσεις σας με ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και τους επέκρινε ότι «είστε με τα ακριβά σχολεία των λίγων».

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία έκανε ο πρωθυπουργός και για το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν είναι με την αριστεία αλλά με τον ελιτισμό και αναφερόμενος στα ιδιωτικά πανεπιστήμια είπε: «Τα κορυφαία πανεπιστήμια, παγκοσμίως, στην πλειοψηφία τους, είναι δημόσια. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν είναι ευρωπαϊκή παράδοση, ο ευρωπαϊσμός σας είναι κούφιος» είπε, απευθυνόμενος στην ΝΔ.

Πρόσθεσε ότι όσοι προβάλλουν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια ως πανάκεια, «έχουν αναρωτηθεί γιατί οι απόφοιτοί μας του κατασυκοφαντημένου δημόσιου πανεπιστημίου είναι περιζήτητοι παντού;».

«Δεν θέλουμε την κοινωνία του 1/3, την κοινωνία της ελίτ και των πληβείων. Θέλουμε μια κοινωνία καθολικής ευημερίας και ισότητας» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για το έργο που παρέχουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ενώ απευθύνθηκε στα παιδιά με ένα απόφθεγμα του Χαλίλ Γκιμπράν, λέγοντας: «η ζωή προχωρά μπροστά, δεν μένει στο χθες».

Πηγή: newsit.gr