Ο «ανένδοτος» του ΔΝΤ για τις συντάξεις δύο ταχυτήτων

Gazzetta team
Ο «ανένδοτος» του ΔΝΤ για τις συντάξεις δύο ταχυτήτων
Δριμύ κατηγορώ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ελληνική κυβέρνηση ότι αφήνει χωρίς οικονομική ενίσχυση του ανέργους και τα νοσοκομεία χωρίς… σύριγγες.

Δριμύ κατηγορώ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός ότι αφήνει χωρίς οικονομική ενίσχυση του ανέργους και τα νοσοκομεία χωρίς… σύριγγες. Κι όμως, οι συγκεκριμένες αναφορές υπάρχουν στην έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία.

Το Ταμείο, δεν ζητάει αυτή τη φορά μια ακόμη περικοπή του εισοδήματος των υφιστάμενων συνταξιούχων παρά το γεγονός ότι τονίζει ανοικτά ότι οι καταβαλλόμενες συντάξεις είναι πολύ υψηλές για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Το ΔΝΤ κάνει ένα βήμα παραπάνω και ζητάει αύξηση των κοινωνικών δαπανών με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι επιθυμεί να εξαλειφθεί η «προσωπική διαφορά» για να δοθούν επιδόματα στους ανέργους –ειδικά τους μακροχρόνιους που ξεπερνούν τις 800.000 άτομα- και να στηριχθούν βασικές δημόσιες δομές, ειδικά τα νοσοκομεία.

Το ΔΝΤ, χτυπάει στην καρδιά της πολιτικής που ακολούθησε η σημερινή κυβέρνηση. Βασική πολιτική απόφαση ήταν να προστατευτεί –πρωτίστως για πολιτικούς λόγους- όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός από τους υφιστάμενους συνταξιούχους. Για να στηριχθεί το πολιτικό σύνθημα ότι δεν μειώνονται οι κύριες συντάξεις και δεν θίγονται όσοι έχουν αποδοχές κάτω από 1300 ευρώ, υπήρξε τίμημα. Πέρα από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, θεσπίστηκε καινούργιος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που ουσιαστικά ψαλίδισε το κίνητρο για ασφάλιση. Το ΔΝΤ, στέκεται στον αντίστροφα προοδευτικό συντελεστή αναπλήρωσης που προβλέπει το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων.

Το «ταξικό» όπως το έχει χαρακτηρίσει ο αρμόδιος υπουργός σύστημα, προβλέπει υψηλούς συντελεστές αναπλήρωσης γι’ αυτούς που έχουν ασφαλιστεί για 15-20 χρόνια και έχουν χαμηλές συντάξιμες αποδοχές και πολύ χαμηλούς συντελεστές αναπλήρωσης για αυτούς που έχουν πληρώσει εισφορές για 30-40 χρόνια με υψηλές αποδοχές. Ένα και μόνο παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό:

1. Συνταξιούχος με 1300 ευρώ συντάξιμες αποδοχές και 15 χρόνια ασφάλισης, θα πάρει 524,5 ευρώ σύνταξη μαζί με την επικουρική.

2. Συνταξιούχος με 3000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές και 30 χρόνια ασφάλισης θα πάρει σύνταξη 1215 ευρώ.

Ο δεύτερος συνταξιούχος, θα έχει πληρώσει –μαζί με τον εργοδότη του- περίπου 122400 ευρώ περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές από τον πρώτο συνταξιούχο για να πάρει 690 ευρώ μεγαλύτερη σύνταξη. Ουσιαστικά, αυτή η απόφαση θα αποσβεστεί ύστερα από 177 μήνες δηλαδή ύστερα από 15 χρόνια. Μόνο που ύστερα από αυτό το διάστημα, ο συνταξιούχος θα είναι ήδη 82 ετών.

Θεωρητικά, ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων έχει «τρέξει» και για τους υφιστάμενους συνταξιούχους. Μόνο που η διαφορά έχει μπει σε ένα ξεχωριστό κωδικό με την σήμανση «προσωπική διαφορά». Σε αυτό τον κωδικό, υπάρχουν εισοδήματα της τάξεως των 3 δις. ευρώ τα οποία εισπράττουν οι περίπου 2,7 εκατομμύρια σημερινοί συνταξιούχοι. Αυτά τα τρία δισεκατομμύρια –ή μέρος αυτών- θέλει να κόψει το ΔΝΤ για να χρηματοδοτήσει άλλες κοινωνικές παροχές κυρίως προς τους ανέργους.

Πηγή: thetoc.gr