Τα κρυφά και επικίνδυνα σημεία στην έκθεση του ΔΝΤ

Gazzetta team
Τα κρυφά και επικίνδυνα σημεία στην έκθεση του ΔΝΤ
Τα «πρέπει» του ΔΝΤ συγκρούονται με τον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης.

Αποκαλυπτικό για τη στάση που θα τηρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις επικείμενες διαπραγματεύσεις τόσο για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης όσο και για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους ήταν το κείμενο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το Ταμείο με αφορμή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο πλαίσιο του άρθρου 4 του κανονισμού του ΔΝΤ.

Η ομάδα της Ντέλιας Βελκουλέσκου, εμφανίστηκε ενήμερη μέχρι και για το… τρίγωνο της διαπλοκής: τράπεζες, κράτος, συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, αφιερώνοντας μια ξεχωριστή παράγραφο στο συγκεκριμένο θέμα. Η έκθεση εμπεριείχε στοιχεία που άρεσαν στην ελληνική κυβέρνηση –όπως η αναγκαιότητα γενναίας ρύθμισης του ελληνικού χρέους πέρα από τα όσα συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 24ης Μαίου αλλά και η συγκράτηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα- εμπεριείχε όμως και πολλά στοιχεία για τα οποία η κυβέρνηση δεν θέλει να… ακούει. Τα «πρέπει» του ΔΝΤ συγκρούονται με τον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να προστατέψει όσο το δυνατόν περισσότερο τους υφιστάμενους συνταξιούχους, ρίχνοντας όλα τα βάρη για τη διάσωση του ασφαλιστικού στη νέα γενιά και στους σημερινούς εργαζόμενους. Το ΔΝΤ θέλει το ακριβώς αντίθετο: να μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ενίσχυσης άλλων ομάδων όπως οι φτωχοί, οι άνεργοι κλπ.

Η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται μέχρι και στις ελλείψεις υλικών που παρατηρούνται στα νοσοκομεία:

· Η σημερινή κυβέρνηση έδωσε μάχη για να κρατήσει το αφορολόγητο στο ύψος του και εκτόξευσε τους φορολογικούς συντελεστές για όσους δηλώνουν εισοδήματα πάνω από ένα όριο. Το ΔΝΤ αντιτάσσεται σε αυτή την πολιτική εκτιμώντας ότι οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές χτυπούν την ανάπτυξη. Ζητά λοιπόν μείωση του αφορολογήτου για να διευρυνθεί η φορολογική βάση αλλά και μείωση των συντελεστών ακόμη και των συντελεστών υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.

· Η κυβέρνηση έδωσε μάχη για να προστατέψει κατηγορίες κόκκινων δανειοληπτών και να επαναφέρει τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το ΔΝΤ επιμένει να μπει τέλος στις ρυθμίσεις και να ενισχυθεί με κάθε τρόπο η προσπάθεια «ξεκαθαρίσματος» των κόκκινων δανείων.

· Η κυβέρνηση θέλει να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στα εργασιακά και το ΔΝΤ αναφέρει κατηγορηματικά ότι πρέπει να διατηρηθεί το υφιστάμενο πλαίσιο με το κράτος να είναι αυτό που θα ρυθμίσει τον βασικό μισθό.

Αναλυτικά, οι 10 εκτιμήσεις του ΔΝΤ όπως απορρέουν από το κείμενο της έκθεσης, είναι οι εξής:

1. η ανεργία αναμένεται να παραμείνει σε διψήφια ποσοστά μέχρι τα μέσα του αιώνα

2. Οι δαπάνες παραμένουν υπέρμετρα εστιασμένες σε δυσβάσταχτα υψηλές συντάξεις που παρέχονται στους υπάρχοντες συνταξιούχους,

3. το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος βρίσκεται στο μη βιώσιμο επίπεδο του περίπου 10 τοις εκατό του ΑΕΠ (σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2% τοις εκατό στη ζώνη του ευρώ).

4. είναι απαραίτητη μια περαιτέρω μείωση των τρεχουσών συντάξεων, και αυτό μπορεί να γίνει με το ξεπάγωμα των σημερινών συντάξεων και με την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου για τις παροχές

5. οι φορολογικές απαλλαγές στην Ελλάδα είναι πολύ γενναιόδωρες και επιτρέπουν σε πάνω από τους μισούς μισθωτούς να εξαιρούνται από τη φορολογία του εισοδήματος (σε σύγκριση με το 8 τοις εκατό της Ευρωζώνης)

6. Οι Αρχές πρέπει να μειώσουν τους φορολογικούς συντελεστές (και τους συντελεστές των ασφαλιστικών εισφορών), να μειώσουν τις γενναιόδωρες απαλλαγές στη φορολογία του εισοδήματος, και να εξαλείψουν τις υπόλοιπες φορολογικές απαλλαγές που ωφελούν τους πλουσίους

7. Οι Αρχές να απέχουν από το να υιοθετούν περαιτέρω προγράμματα τμηματικών πληρωμών (σ.σ ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών).

8. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας δεν πρέπει να αντιστραφούν

9. Οι τρέχοντες στόχοι των Αρχών παραμένουν μη ρεαλιστικοί γιατί υποθέτουν ότι η Ελλάδα θα πετύχει και θα διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5 τοις εκατό του ΑΕΠ για πολλές δεκαετίες -παρά τα διψήφια ποσοστά ανεργίας μέχρι τα μέσα του αιώνα- και ότι ταυτόχρονα θα πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

10. η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

Πηγή: thetoc.gr