Σχετικά ήρεμος ο Τσακαλώτος παρά τις νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ

Gazzetta team
Σχετικά ήρεμος ο Τσακαλώτος παρά τις νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις «βόμβες» που έριξε η Ντέλια Βελκουλέσκου, στο πόρισμα του ΔΝΤ, επιχειρή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών σε ανακοίνωσή του επιδιώκει να υποβαθμίσει τα όσα προτείνει η Βελκουλέσκου και το Ταμείο αρκούμενος να μιλήσει για «γνωστές διαφωνίες». Οπως αναφέρει «δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στο προκαταρκτικό πόρισμα καταγράφονται ξανά οι γνωστές διαφωνίες για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά». Μάλιστα, ο Ευκλ. Τσακαλώτος παραπέμπει ως προς τα εργασιακά στη συζήτηση για την δεύτερη αξιολόγηση, για το δε ασφαλιστικό και φορολογικό διαμηνύει ότι επιθυμεί να μην ξανανοίξουν καθώς «έχουν ήδη κλείσει ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης».

Κατά τα λοιπά, ο υπ. Οικονομικών θέλει να μείνει στην άποψη του ΔΝΤ για το χρέος, «καθώς τονίζει, για μία ακόμη φορά, το ζήτημα της μη βιωσιμότητας των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για μακρά περίοδο, όπως επίσης και την αναγκαιότητα σημαντικής απομείωσης του χρέους» όπως αναφέρει.

Υπενθυμίζεται ότι στην προκαταρκτική του έκθεση το ΔΝΤ ζητά μείωση συντάξεων και αφορολόγητου, υπέδειξε την ανάγκη νέων παρεμβάσεων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στο συνδικαλιστικό νόμο. Το ΔΝΤ χαρακτηρίζει επίσης το τραπεζικό σύστημα, αδύναμο να χρηματοδοτήσει την οικονομία χωρίς να αντιμετωπίσει τα κόκκινα δάνεια, ζητώντας πιο ενεργές πολιτικές. Ταυτόχρονα αντιτίθεται στις προβλέψεις της Αθήνας και των Ευρωπαίων, για ταχεία ανάκαμψη από φέτος κιόλας. Το ΔΝΤ αντιθέτως βλέπει στασιμότητα, ανάκαμψη υπό προϋποθέσεις το 2017 και αδύναμες προοπτικές μακροπρόθεσμα, με αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση.

Πηγή: iefimerida.gr