+slo-gun

Κατρούγκαλος: «Δεν πειράζουμε συντάξεις ως 1300 ευρώ»

ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ (ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ ΚΛΠ) ΤΑ ΡΩΤΗΣΕ;

Κατρούγκαλος: «Δεν πειράζουμε συντάξεις ως 1300 ευρώ»

Τι είπε για τις συντάξεις και την μεταβολή τους και το ΑΚΑΓΕ. Κατηγορεί το ΔΝΤ για "σχέδιο Πινοσέτ".

Κατρούγκαλος: «Δεν πειράζουμε συντάξεις ως 1300 ευρώ»

Για τον τρόπο με τον οποίο θα επανυπολογιστούν οι συντάξεις μίλησε ο υπουργός Εργασίας , Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος τόνισε ότι δεν κόβονται επικουρικές συντάξεις όταν το άθροισμα των κύριων και των επικουρικών είναι από 1.300 ευρώ και κάτω. Την ίδια στιγμή, εξαπέλυσε πυρά κατά του ΔΝΤ, λέγοντας πως δεν θα δεχθεί νεοφιλελεύθερες επιλογές στα εργασιακά και πως στόχος είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και όχι να μειωθεί.

Ο κ. Κατρούγκαλος τονισε ότι στην περίπτωση που έχουν γίνει περικοπές σε τέτοιες συντάξεις αυτό είναι λάθος και θα διορθωθεί . Μιλώντας στον ΑΝΤ1, υποστήριξε πως με την ρύθμιση της κυβέρνησης μοιράζονται δίκαια τα χρήματα που υπάρχουν για το ασφαλιστικό, αφού δεν γίνονται οριζόντιες περικοπές. Εξήγησε εκ νέου πως ουσιαστικά μόνο το 10% των συνταξιούχων θίγεται με τις περικοπές που έγιναν. Υπογράμμισε ακόμη ότι η εθνική σύνταξη είναι καλύτερη από το ΕΚΑΣ, αφού καλύπτεται το όριο της φτώχειας.

Τι θα γίνει με το ΑΚΑΓΕ

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στην άντληση πόρων από το ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών), τονίζοντας πως αυτή η πρακτική δεν είναι ούτε νέα ούτε καινοφανής, δηλώνοντας μάλιστα πως «δεν κινδυνεύει η καταβολή ούτε μιας σύνταξης».

«Είναι πολύ άδικο να πάρουμε μαζεμένα τα αναδρομικά των περικοπών. Θα εφαρμοστεί σε όλους ο νόμος που αφορούσε συνταξιούχους του Δημοσίου κι έλεγε ότι δεν μπορεί η μηνιαία κράτηση αναδρομικών 10% με πλαφόν τα 50 ευρώ. Αυτό πλέον θα ισχύσει για όλους, περιλαμβάνεται σε διάταξη νομοσχεδίου που είναι ήδη στην Βουλή προς ψήφιση. Ο νόμος λέει ρητά ότι όχι στα ποσά προ των μνημονιακών περικοπών, αλλά στα νυν καταβαλλόμενα ποσά ισχύει η "προστασία" των συντάξεων μέχρι τα 1300 ευρώ», τόνισε.

Ερωτηθείς για τα 950 εκατομμύρια ευρώ που, βάσει μνημονίου, πρέπει να κοπούν από τις δαπάνες για την κοινωνική πολιτική, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι η δαπάνη για το "εγγυημένο εισόδημα" θα είναι πολύ υψηλότερη, συμπληρώνοντας "διαπραγματευόμαστε με τους δανειστές, να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κομμάτι από το ποσό των σημερινών επιδομάτων, για να κάνουμε όσο μεγαλύτερη επιδοματική πολιτική γίνεται".

«Αριστερός ήμουν και Αριστερός έμεινα»

Ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε και στους λόγους για τους οποίους ψήφισε το τρίτο Μνημόνιο, χαρακτηρίζοντας το «αναγκαστικό συμβιβασμό», ενώ τόνισε: «Εγώ Αριστερός ήμουν και Αριστερός έμεινα». Αναφορικά με το τρίτο Μνημόνιο, υποστήριξε πως «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έγινε για να εξουδετερώσουμε ότι κακό υπήρχε μέσα στο μνημόνιο, με όρους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Τέλος, κατηγόρησε το ΔΝΤ για "εμμονές" και "σχέδιο Πινοσέτ", λέγοντας ότι το Ταμείο βάζει στο τραπέζι το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου. Για τα δύο τελευταία, όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, "η Κυβέρνηση θα συζητήσει με βάση την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, που για εμάς είναι η εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης".

Τέλος αναφέρθηκε και στους αμειβόμενους  με "μπλοκάκι", τονίζοντας ότι "δεν θα δίνουν αυτοί μόνοι το 20% του φόρου σαν να είναι επιχειρηματίες, αλλά θα γίνεται η καταβολή του φόρου κατά 13,5% από τον εργοδότη και το υπόλοιπο ποσό από τον υπάλληλο".

Πηγή: thetoc.gr

Best of internet