+slo-gun

Tα προαπαιτούμενα που έρχονται αύριο στη Βουλή

BOHΘΕΙΑ ΜΑΣ, ΠΑΛΙ ΘΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΟΥΥΝ ΓΙΑ ΤΟ... ΚΑΛΟ ΜΑΣ!

Tα προαπαιτούμενα που έρχονται αύριο στη Βουλή

Tα προαπαιτούμενα που έρχονται αύριο στη Βουλή

Με … ελλείψεις κατατίθεται τελικά αύριο, Παρασκευή ένα ακόμη νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα.

Με … ελλείψεις όσον αφορά στον κατάλογο των προαπαιτούμενων –πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διατάξεις για την νέα Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δεν είναι ακόμη έτοιμες- και απογυμνωμένο από τις φορολογικές διατάξεις που θέλει να περάσει η κυβέρνηση κατατίθεται αύριο Παρασκευή ένα ακόμη νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί από την κυβέρνηση το απόγευμα της Παρασκευής. Οι αρμόδιες Επιτροπές θα το συζητήσουν το πρωί και το απόγευμα της Δευτέρας με τη διαδικασία του επείγοντος και την Τρίτη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια.

Για μια ακόμη φορά, θα ακολουθηθεί ο κοινοβουλευτικός δρόμος του «επείγοντος». Η κυβέρνηση θέλει το νομοσχέδιο να είναι νόμος του κράτους μέχρι τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου ώστε στο Euroworking Group της 29ης Σεπτεμβρίου, το κουαρτέτο να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις. ευρώ.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά –κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι οι όποιες ελλείψεις υπάρξουν σήμερα στο νομοσχέδιο θα καλυφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες- η πολιτική έγκριση για την εκταμίευση της δόσης θα δοθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου με αποτέλεσμα τα χρήματα –το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προορίζεται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών- να εκταμιευτούν μέσα στο β’ δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και ενώ θα έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία της β’ αξιολόγησης.

Μέχρι και αργά χθες το βράδυ συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις με τους «θεσμούς» προκειμένου οι διατάξεις να λάβουν την οριστική τους μορφή. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο νομοσχέδιο θα περιληφθούν τελικώς μόνο οι διατάξεις που καλύπτουν τα προαπαιτούμενα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα ενσωματωθούν οι φορολογικές διατάξεις που ήθελε να περάσει η κυβέρνηση για τον ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων, την τόνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά και την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων.

Και αυτό διότι δεν έχει βρεθεί ακόμη κοινά αποδεκτή λύση ούτε για τον ακατάσχετο λογαριασμό (οι θεσμοί επιμένουν στην θέση τους να μην υπάρξει τέτοιος λογαριασμός έστω και αν το ακατάσχετο περιορίζεται σε μικρό ποσοστό του συνόλου) ούτε για τον φόρο που θα πρέπει να πληρώνουν όσοι εμφανίζουν τα «κρυφά» εισοδήματά τους.

Δεδομένου ότι τελειώνει και ο Σεπτέμβριος, θεωρείται πλέον εξαιρετικά πιθανό, τα μέτρα για την τόνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών, να μην ενεργοποιηθούν μέσα στο 2016 και ολόκληρο το σχέδιο να μετατεθεί να ισχύσει από το νέο έτος. Στην πράξη, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι αποδείξεις είναι πλέον πολύ πιθανό να μην ζητηθούν κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με τα εισοδήματα του 2016.

Ένα από τα θέματα που αναμένεται να παραμείνουν «ανοικτά» είναι αυτό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Το μνημόνιο ορίζει ότι θα πρέπει να ψηφιστεί νέα νομοθεσία για τον εκσυγχρονισμό της ΥΠΑ, ωστόσο θεωρείται αβέβαιο αν οι προς ψήφιση διατάξεις θα είναι έτοιμες μέσα στην ημέρα (η «νέα» ΥΠΑ είναι θέμα που σχετίζεται και με την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων).

Αντιθέτως, αναμένεται να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο η λίστα με τις ΔΕΚΟ που θα πρέπει να μεταφερθούν στο καινούργιο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Το τεχνικό μνημόνιο, ορίζει ότι θα πρέπει να μεταφερθούν στο νέο ταμείο ο ΟΑΣΑ, ο ΟΣΥ, η ΣΤΑΣΥ, ο ΟΣΕ, το ΟΑΚΑ, τα ΕΛΤΑ, η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΛΒΟ, η Αττικό Μετρό, ο ΑΔΜΗΕ, η ΕΑΒ, Η κτηριακή Εταιρεία του Δημοσίου αλλά και οι μετοχές της ΔΕΗ.

Μένει να φανεί αν η λίστα του τεχνικού μνημονίου θα μεταφερθεί αυτούσια στο σχέδιο νόμου ή αν κάποιες εταιρείες θα μείνουν εκτός. Οι μετοχές του ΟΤΕ –οι οποίες προορίζονται για πώληση στην γερμανική Deutsche Telecom- αναμένεται να μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ.

Στο νομοσχέδιο, αναμένεται να συμπεριληφθούν και οι τροπολογίες του ασφαλιστικού. Με αυτές θα καταργηθεί το ευνοϊκό καθεστώς για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα σε περιοχές με πληθυσμό κάτω από 2100 κατοίκους, θα αυξηθεί το κόστος αναγνώρισης των πλασματικών ετών ενώ θα ψαλιδιστούν και οι εκπτώσεις επί των ασφαλιστικών εισφορών για συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων. 

Πηγή: thetoc.gr

Best of internet