Ανασχηματισμός στη σκιά του πορίσματος - φωτιά

Gazzetta team
Ανασχηματισμός στη σκιά του πορίσματος - φωτιά
Η γενική συνέλευση της τράπεζας είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 12.00 και αναμένεται να επικυρώσει την εκλογή στη θέση του CEO του Θ. Πανταλάκη.

Στο τρίγωνο διαπλοκή, πολιτικό χρήμα και μακροχρόνια ύφεση συνεχίζει να κινείται η πολύπαθη μη συστημική Attica Bank.

Το πόρισμα της ΤτΕ για το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας, πληροφορίες για το οποίο διαρρέουν στον Τύπο από κάθε πλευρά και με συγκεκριμένα επιχειρηματικά ονόματα, θα σταλεί στον εισαγγελέα σε δύο εβδομάδες λόγω προβλήματος της τελευταίας στιγμής αφού συντάχθηκε από τον SSM από κοινού με την ΤτΕ στα Αγγλικά και πρέπει να μεταφραστεί.

Ωστόσο πληθαίνουν οι πληροφορίες για τη δανειοδότηση από την τράπεζα ενός εκ των υπερθεματιστών για τις τηλεοπτικές άδειες του Χρ. Καλογρίτσα. Ο τελευταίος φέρεται να έχει λάβει από την τράπεζα πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ δάνεια. Συγκεκριμένα από το 2011 έως το 2014 πήρε 53 εκατομμύρια ευρώ, το 2015 άλλα 53 εκατομμύρια ευρώ και στην αρχή του 2016 άλλα 22,6 εκατ. ευρώ (από αυτά τα 7,6 εκατ. είχαν δοθεί από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Ιουνίου ενώ στις 27 Ιουνίου δόθηκαν επιπλέον 15 εκατ. ευρώ σε δυο εταιρίες συμφερόντων του), ενώ οι ελεγκτές ανακάλυψαν και αιτήσεις του κ. Καλογρίτσα μέσα στο 2016 για επιπλέον δανεισμό ύψους 19 εκατ. ευρώ τα οποία δεν δόθηκαν.

Ειδικότερα:

*Την περίοδο από το 2011 έως το 2014 ο Χρ. Καλογρίτσας και οι εταιρίες συμφερόντων του δανειοδοτήθηκαν συνολικά με περίπου 50 εκατ. ευρώ.

* Το διάστημα από 2.1.2015 έως 31.12.2015 , ο κατασκευαστής πήρε από την τράπεζα Αττικής επιπλέον δάνεια περίπου 55 εκατ.

* Το 2016 και συγκεκριμένα μέχρι και το τέλος του περασμένου Ιουνίου, ο κ. Καλογρίτσας δανειοδοτήθηκε με ακόμη 22,6 εκατ. από την τράπεζα Αττικής.Από αυτά τα 7,6 εκατ. είχαν δοθεί από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Ιουνίου ενώ στις 27 Ιουνίου δόθηκαν επιπλέον 15 εκατ. ευρώ σε δυο εταιρίες συμφερόντων του. Οι δυο αυτές εταιρίες χρηματοδοτούν σύμφωνα με εκτιμήσεις και την συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις άδειες.

Το πόσα, ποια και σε ποιους είναι τα υπόλοιπα δάνεια της Attica Bank η οποία εμφανίζει 2,2 δισ. «κόκκινα» δάνεια στο χαρτοφυλάκιό και καταθέσεις 3,9 δισ. μένει να φανεί από το πόρισμα της ΤτΕ. Επί του παρόντος η τράπεζα δεν μπορεί να χορηγεί δάνεια άνω των 100 εκατομμυρίων € χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΤτΕ.

Η γενική συνέλευση της τράπεζας είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 12.00 και αναμένεται να επικυρώσει την εκλογή από το Διοικητικό Συμβούλιο στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Θεόδωρου Πανταλάκη, εκλογή που πέρασε από χίλια κύματα αφού μόλις χθες το απόγευμα η Τράπεζα βρέθηκε ένα βήμα πριν από τον ορισμό επιτρόπου καθώς το ΤΣΜΕΔΕ αρνείτο να συναινέσει στην τοποθέτησή του ως CEO.

Όμως τα προβλήματα για την πολύπαθη Attica Bank η οποία την περασμένη Παρασκευή βγήκε από το ταμπλό το ΧΑΑ με τιμή μόλις 5,08 λεπτά του ευρώ και συνολική αξία αποτίμησης περί τα 137 εκατομμύρια ευρώ την ώρα που μόνο το ΤΣΜΕΔΕ έβαλε τα τελευταία χρόνια περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ, δεν σταματούν εδώ.

Οι πληροφορίες θέλουν την ΤτΕ αποφασισμένη να τοποθετήσει επίτροπο στην Τράπεζα σε περίπτωση που το ΤΣΜΕΔΕ επιμείνει να εκπροσωπείται στο Δ.Σ. από τον πρόεδρό του Κ. Μακέδο. Κι αυτό διότι ο κ. Μακέδος δεν διαθέτει τραπεζική εμπειρία όπως προβλέπει ο νόμος και επιτάσσει ο SSM ενώ διαθέτει και κατασκευαστική εταιρεία. Πάντως μέχρι αργά χθες το βράδυ τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του Ταμείου Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) δεν είχαν καταλήξει στη στάση που θα κρατήσουν στη σημερινή γενική συνέλευση της τράπεζας.

Μάλιστα ο διοικητής της ΤτΕ ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα αναχώρησή του για τη Φρανκφούρτη για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Οι πληροφορίες πάντως θέλουν τον κ. Μακέδο να μην επιμείνει στην απόφασή του καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος να μπει Επίτροπος στην τράπεζα και συνεπώς να περάσει στον πλήρη έλεγχο της ΤτΕ η οποία με τη σειρά της θα διορίσει νέο Διοικητικό Συμβούλιο με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την «επένδυση» του ΤΣΜΕΔΕ.


Πηγή: thetoc.gr