Το «τείχος» παραμένει: Πώς ψήφισαν σε δυτικό και ανατολικό Βερολίνο

Gazzetta team
Το «τείχος» παραμένει: Πώς ψήφισαν σε δυτικό και ανατολικό Βερολίνο
Συγκρίνοντας τα ποσοστά των κομμάτων και την τελική κατάταξή τους, βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα για τις εκλογικές προτιμήσεις σε δυτικό και ανατολικό Βερολίνο.

Μπορεί σε λίγες εβδομάδες να συμπληρώνονται 27 χρόνια από την πτώση του «τείχους της ντροπής», το οποίο χώριζε για πάνω από 28 χρόνια τη σημερινή γερμανική ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, ωστόσο η κάλπη των τοπικών εκλογών στο Βερολίνο την Κυριακή κάθε άλλο παρά δείχνει ότι οι διαφορές έχουν εξανεμιστεί.

Συγκρίνοντας τα ποσοστά των κομμάτων και την τελική κατάταξή τους, βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα για τις εκλογικές προτιμήσεις τόσο του πάντοτε πιο ανεπτυγμένου δυτικού τμήματος της πόλης όσο και των ανατολικών περιοχών που αποτελούσαν τον πυρήνα της άλλοτε «Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας» (DDR).

Στο δυτικό Βερολίνο πρώτη δύναμη είναι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 23,4%, ακολουθούν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ με 21%, στην τρίτη θέση οι Πράσινοι με 17,2%, έπειτα το ακροδεξιό AfD με 11,8%, η Αριστερά (Die Linke) με 10,1% και οι Φιλελεύθεροι με 8,5%.

Aρκετά διαφορετική -και πιο αριστερόστροφη- είναι η εικόνα στο ανατολικό Βερολίνο. Πρώτη δύναμη είναι η Αριστερά με 23,3%, ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες με 19,4%, ενώ αίσθηση προκαλεί ότι το ακροδεξιό Eναλλατική για τη Γερμανία (AfD) είναι στην τρίτη θέση με 16,8%. Στην τέταρτη θέση και με πολύ χαμηλά ποσοστά οι Χριστιανοδημοκράτες (13,2%) και έπειτα οι Πράσινοι με 12,7% και οι Φιλελεύθεροι με μόλις 4%.

Το γραφικό της Sueddeutsche Zeitung:

Πηγή: thetoc.gr