Αλέξης - Κυριάκος: Σκληρό ροκ για δύο μέχρι τις εκλογές

Gazzetta team
Αλέξης - Κυριάκος: Σκληρό ροκ για δύο μέχρι τις εκλογές
Τσίπρας VS Μητσοτάκης: Αντιπαράθεση με σκληρό ροκ σε όλα τα μέτωπα. Τι δείχνει η ακτινογραφία των ομιλιών του Κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ και του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΕ.

Το σκληρό ροκ επέλεξαν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας. Λίγο πριν την εκκίνηση της 2ης αξιολόγησης και με τα γκάλοπ να δείχνουν την ΝΔ να προηγείται σχεδόν 7 μονάδες από την κυβέρνηση, τόσο ο Κ. Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξαν την σκληρή γλώσσα κατά την διάρκεια των ομιλιών τους στην ΔΕΘ και την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συσπειρώσουν τα μέλη τους αλλά και να προβάλλουν την προοπτική που «βλέπουν» για την χώρα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ομιλία του στην ΔΕΘ και παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ με αναλυτικά νούμερα και αριθμούς σε μία προσπάθεια να καταγράψει την ετοιμότητα του κόμματος να αναλάβει την διακυβέρνηση του τόπου. Από την άλλη πλευρά δεν λησμόνησε να ρίξει φαρμακερές ατάκες προς το Μέγαρο Μαξίμου όπως για παράδειγμα ότι δεν υπάρχει χώρος για …Μαδούρο στην ευρωπαϊκή Ελλάδα αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λαμβάνει χαρακτηριστικά καθεστώτος. Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να αποδομήσει την επιχειρηματολογία Μητσοτάκη στηρίζοντας την ομιλία του στην γνωστή και παλαιά σύγκρουση μεταξύ αριστεράς και δεξιάς. Παράλληλα όμως επέμεινε ότι οι απολύσεις στο Δημόσιο, οι περικοπές και το ξεπούλημα αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να μην αναφερθεί σε αναλυτικά οικονομικά στοιχεία και να επιρρίψει την πολιτική ευθύνη στην ΝΔ για την κατάσταση της χώρας ταυτίζοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το παλαιό πολιτικό σύστημα και την διαπλοκή και υπερασπιζόμενος τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη τον κατηγόρησε για «όργιο προσωπικών επιθέσεων και συκοφαντίας». Ταύτισε τη ΝΔ με την διαπλοκή λέγοντας για τον Πρόεδρο της ΝΔ ότι «τα δικά μας πρόσωπα δεν του αρέσουν γιατί είναι καθαρά πρόσωπα, του αρέσουν τα πρόσωπα της διαπλοκής».

Επιτέθηκε με δριμύτητα στον Κ. Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι είπε πως δεν θα δώσει υποσχέσεις ενώ έκανε το αντίθετο και πως «εξήγγειλε πράγματα που δεν γίνονται αλλά εξήγγειλε και πράγματα επικίνδυνα για την οικονομία της χώρας» διερωτώμενος «γιατί δεν κατήργησε τον ΕΝΦΙΑ νωρίτερα, είναι έμπνευση του κ. Σαμαρά ο ΕΝΦΙΑ», είπε χαρακτηριστικά, λησμονώντας τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ακόμα και κατά το δημοψήφισμα του 2015.

Ο κ. Τσίπρας «επένδυσε» στην σχέση του Κ. Μητσοτάκη με τους δημοσίους υπαλλήλους παρουσιάζοντας ως ..μπαμπούλα του Δημοσίου τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Σκοπεύει να κόψει κάθε ρευστότητα στους μικρούς αγρότες» είπε ο κ. Τσίπρας για να συνεχίσει την επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη για το Δημόσιο λέγοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει εμμονή με την ΕΡΤ, να απολυθούν εργαζόμενοι, προς όφελος των καναλαρχών στους οποίους θα επιστρέψει τα 250 εκ. ευρώ για να αλωνίζουνε».

Ο Κ. Τσίπρας αναβιώνοντας την κόντρα Δεξιάς – αντιδεξιάς της δεκαετίας του 80 υπογράμμισε ότι η ΝΔ «θέλει να επιστρέψει τη χώρα στα πιο μαύρα χρόνια… Θέλει να κόψει ό,τι μπορεί και να επιστρέψει στους κρατικοδίαιτους (επιχειρηματίες)…Περικοπές, απολύσεις, ξεπούλημα, απορρύθμιση είναι το τετράπτυχο Μητσοτάκη» και με ειρωνικό ύφος δήλωσε «τον ευχαριστούμε θερμά για την χθεσινή του ομιλία, γιατί θύμισε την καταστροφική 5ετία. Είναι καλό να κάνει τέτοιες ομιλίες ο κ. Μητσοτάκης»

Κ. Μητσοτάκης: να φύγει ο Τσίπρας, σπέρνει τον διχασμό στην κοινωνία


Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης κράτησε υψηλούς τόνους κατά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά επιδίωξε να εμφανιστεί προετοιμασμένος να αναλάβει την εξουσία παρουσιάζοντας αναλυτικά οικονομικά στοιχεία υποστηρίζοντας το τρίπτυχο « ανάπτυξη με επενδύσεις», «μείωση φόρων» και «περιστολή κρατικών δαπανών». Ο πρόεδρος της ΝΔ ταύτισε την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα με την φτώχεια λέγοντας «την περασμένη εβδομάδα ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε εδώ, δεν έμαθε τίποτα από τη συντριβή, συνεχίζει προσβλητικός, συνεχίζει να διχάζει, επιμένει να δίνει αμέτρητες υποσχέσεις, δεν μπορεί και δεν θέλει να αλλάξει, όσο και να προσπαθεί να φορέσει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή δεν μπορεί», και συμπλήρωσε: «ΣΥΡΙΖΑ ίσον φτώχεια».

Ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης για θέματα Δημοκρατίας δίνοντας τον φιλελεύθερο τόνο της ομιλίας του και σε μία προσπάθεια να ανοιχτεί στο Κέντρο ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον λαό «να πάρει τη δημοκρατία στα χέρια του. Για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, να φύγει ο Τσίπρας το συντομότερο. Ήρθε η ώρα να τραβήξουμε μια γραμμή με το χθες. Επτά χρόνια κάποιοι πίστεψαν ότι ήταν η ευκαιρία να κλείσουμε τους λογαριασμούς με όσους δεν συμφωνούν μαζί τους, σημείωσε και προσέθεσε: «'Η τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας».

Χαρακτήρισε ιστορική αναγκαιότητα την απομάκρυνση του Αλ. Τσίπρα από την εξουσία σημειώνοντας «πρέπει να φύγει γιατί εκτός από την παράταση της ύφεσης σπέρνει και το διχασμό στην κοινωνία…Επτά χρόνια κάποια πίστεψαν ότι η κρίση είναι μια ευκαιρία για να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας. Αυτό είναι λάθος γιατί είναι λάθος η τυφλή σύγκρουση. Μια Ελλάδα που παραμένει δικαστήριο για το χθες δεν μπορεί να γίνει εργοτάξιο για το αύριο» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και συμπλήρωσε: «Για να υπερβούμε την κρίση πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον. Δεν αγνοούμε ότι πέρυσι για πρώτη φορά η Ελλάδα κινδύνεψε με κοινωνική και οικονομική κατάρρευση, ότι μια κυβέρνηση για πρώτη φορά υπονομεύει τους θεσμούς της δημοκρατίας».
Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τα νούμερα της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η ΝΔ αναφέροντας την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος δύο ετών, 20% τον πρώτο χρόνο και 10% τον δεύτερο, την μείωση του φόρου επιχειρήσεων κατά 9% και την κατάργηση του ΦΠΑ στο κρασί.

Τέλος αναφερόμενος στις περιστολές κρατικών δαπανών επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζοντας την πρόταση για μείωση στο μισό του τέλος της ΕΡΤ καθώς και μία σειρά μέτρων για το Δημόσιο μεταξύ των οποίων η μη απόδοση των αυξήσεων που έχει υποσχεθέι η κυβέρνηση στους δημοσίους υπαλλήλους καθώς και περικοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων από συγχωνεύσεις οργανισμών και κτιρίων.

Σύγκρουση για τα ειδικά μισθολόγια

Μετωπική ήταν η σύγκρουση μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη για τα ειδικά μισθολόγια καθώς μία φράση του Πρωθυπουργού προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να εμφανιστεί ως πολίτικός αρχηγός που απευθύνεται στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών εν αντίθεσή με τον Πρωθυπουργό που του πιστώνει ότι απευθύνεται μόνο στους ψηφοφόρους του. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης τέθηκαν τα ειδικά μισθολόγια από τον Δημόσιο τομέα.

Ο κ.Τσίπρας στην ομιλία του σημείωσε: « ο κ. Μητσοτάκης είπε πως θα εξοικονομήσει 150 εκατ. ευρώ από τις προβλεπόμενες αυξήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους. Δεν μας είπε τι θα σημαίνει αυτό για δασκάλους, γιατρούς, νοσηλευτές, πυροσβέστες, αστυνομικούς, στρατιωτικούς, που έχουν δει τους μισθούς τους να περικόπτονται κατά 40% από το 2010». Συμπλήρωσε δε: «Άκουγα τους επικεφαλής συνδικαλιστές της αστυνομίας να απευθύνονται στον Χουλιαράκη που ψάχνει να βρει λύση και να λένε ότι θα τον συλλάβουν. Εάν επιμένουν να συλλάβουν κάποιον να ανέβουν στην Θεσσαλονίκη», είπε ο Πρωθυπουργός για να λάβει την απάντηση από τη ΝΔ.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην ΔΕΘ και δήλωσε ότι είναι ενοχλημένος και προβληματισμένος από όσα είπε ο Πρωθυπουργός. «Σίγουρα διαφωνούμε με τον κ. Τσίπρα. Δεν θα μπω στο άγονο παιχνίδι να δηλητηριάσω την πολιτική ζωή. Αλλά δεν είναι και πολύ υγιές σε μια δημοκρατία ο πρωθυπουργός να αφήνει υπονοούμενα για την σύλληψη του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης» σχολίασε.

Πόλεμος ανακοινώσεων Μαξίμου –ΝΔ

Την σκυτάλη της αντιπαράθεσης πήραν τα γραφεία τύπου της κυβέρνησης και της ΝΔ. Η κ. Γεροβασίλη σε ανακοίνωσή της σημείωσε ότι: «Για άλλη μία φορά έδειξε ότι δεν έχει αίσθηση του χιούμορ, αφού προσέλαβε την περιπαιχτική αναφορά του Πρωθυπουργού στις κινητοποιήσεις και τις σχετικές δηλώσεις των ένστολων συνδικαλιστών, ως προτροπή να τον συλλάβουν. Διαβεβαιώνουμε τον κύριο Μητσοτάκη ότι τέτοιο κίνδυνο δεν διατρέχει».

«Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε κατάσταση αμηχανίας που προκλήθηκε από την διήμερη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη» τόνισαν κύκλοι της ΝΔ και πρόσθεταν: «Ωστόσο με αυτά τα πράγματα δεν παίζουνε και καλό θα ήταν την επόμενη φορά ο κ. Τσίπρας να είναι πιο προσεχτικός».


Πηγή: thetoc.gr