Προς οριστικό ναυάγιο σε όλα με Τρόικα

Gazzetta team
Προς οριστικό ναυάγιο σε όλα με Τρόικα
"Πάγος" από τους δανειστές στις εξαγγελίες Τσίπρα από τη ΔΕΘ - ΠΟύ τα "έσπασαν" οι δύο πλευρές

Σε οριστικό «ναυάγιο» οδηγείται η εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ για τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού των ελευθέρων επαγγελματιών που έχουν παλαιότερες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή, με γνώση των διαπραγματεύσεων παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα με την εξαγγελία η οποία όπως όλα δείχνουν δεν θα συμπεριληφθεί τελικά το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα το οποίο η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας έχουν δηλώσει ότι θα έρθει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Όμως «τούμπα» από την ελληνική πλευρά ετοιμάζεται και για την άλλη εξαγγελία του πρωθυπουργού, περί παγώματος των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία (ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ).

Υπό την πίεση των θεσμών και σε μια προσπάθεια να μην ακυρωθεί τελείως η πρωθυπουργική εξαγγελία, το «πάγωμα» δεν θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2017 όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ναι μεν το μέτρο θα ενεργοποιηθεί από την Πρωτοχρονιά –ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών- αλλά θα μπει ως υποχρέωση για όσους θελήσουν να παγώσουν τις οφειλές τους, το να έχουν πληρωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές του τελευταίου 4μηνου ή 6μηνου (σ.σ δηλαδή του διαστήματος μέχρι και το 2016).

Tο υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι "τα εν λόγω μέτρα, μάλιστα, προκειμένου να εξασφαλίσουν σφαιρικότερη και αποτελεσματικότερη προστασία, θα συνδυασθούν με την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους των πολυοφειλετών σε ασφαλιστικά ταμεία. Η σχετική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς συμφωνήθηκε ότι θα συνεχισθεί την επόμενη εβδομάδα με τηλεδιασκέψεις".

Οι υπόλοιπες διαφωνίες που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα, είναι οι εξής:

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Για να δοθεί το 2017 σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις του μνημονίου, απαιτούνται πόροι περίπου 900 εκατ. ευρώ. Το μνημόνιο ορίζει ότι η χρηματοδότηση πρέπει να γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, δηλαδή να μην υπάρξει αύξηση των δημοσίων δαπανών. Ο Γιώργος Χουλιαράκης παρουσίασε την πρόταση της ελληνικής πλευράς που προβλέπει περικοπές από διάφορους κωδικούς ωστόσο οι θεσμοί διαφώνησαν ζητώντας περικοπές μόνιμου χαρακτήρα. Ουσιαστικά ζητούν περικοπές άλλων επιδομάτων κάτι που ελληνική πλευρά δεν θέλει καθώς προκαλεί πολιτικό κόστος. Και αυτό διότι αυτοί που θα χάσουν το επίδομα, δεν θα είναι τα ίδια πρόσωπα που θα εισπράξουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Οικειοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων: Πόλεμος ποσοστών και εδώ με τους δανειστές να ζητούν εξαντλητική φορολόγηση ακόμη και άνω του 50% και την ελληνική πλευρά να θέλει να περιορίσει τον συντελεστή φορολόγησης χαμηλότερα (35% ή και χαμηλότερα σε ειδικές περιπτώσεις) ώστε να υπάρξει ανταπόκριση από τους ενδιαφερόμενους και δημοσιονομικό όφελος.

Εποπτικό συμβούλιο υπερταμείου: Οι δύο πλευρές επέμειναν στις θέσεις τους με τους δανειστές να απορρίπτουν τις τρεις προτάσεις της ελληνικής πλευράς και την κυβέρνηση με τη σειρά της να μην αποδέχεται τον Γάλλο πρώην συνεργάτη της Κριστίν Λαγκάρντ (Ζακ Λε Παπ) για τη θέση του προέδρου.

Απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών: Σοβαρές αντιρρήσεις σε ένα ακόμη ψηφισμένο νομοσχέδιο έχουν οι δανειστές, αυτή τη φορά για το εργασιακό καθεστώς των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Στη μαραθώνια συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των Θεσμών με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, υπήρξε έντονη αντίδραση από πλευράς ΔΝΤ, καθώς η ρύθμιση για τα ιδιωτικά σχολεία μπορεί να θεωρηθεί ως δεδικασμένο και για το εργασιακό καθεστώς σε άλλες εταιρείες. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόσφατος νόμος του υπουργείου Παιδείας επιτρέπει απολύσεις από τα ιδιωτικά σχολεία, μόνο εφόσον αυτές είναι αιτιολογημένες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζήτησαν την αλλαγή του νόμου και η κυβέρνηση απάντησε ότι το νομοσχέδιο ήταν σε διαβούλευση τέσσερις μήνες, χωρίς να εκφραστούν αντιρρήσεις

Πηγή: thetoc.gr