Νέα επίθεση κατά Στουρνάρα από την κυβέρνηση μέσω Αυγής

Gazzetta team
Νέα επίθεση κατά Στουρνάρα από την κυβέρνηση μέσω Αυγής
Η ένταση που δημιουργήθηκε ήταν η κορυφή του παγόβουνου, καθώς κυβέρνηση και ΤτΕ διαφωνούν κάθετα στον ορισμό διοίκησης στην Τράπεζα Αττικής.

Συνεχίζονται οι «μετασεισμικές» δονήσεις από τη σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, μετά την έφοδο της εισαγγελίας Διαφθοράς στην εταιρεία της συζύγου του, στο πλαίσιο έρευνας για διαφημιστικές καμπάνιες του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η κυβέρνηση τόσο διά της «Αυγής», όσο και με επίσημη ανακοίνωσή της, αλλά και δηλώσεις, όπως π.χ. του Γ. Κυρίτση, εξαπολύει νέα επίθεση κατά του Γ. Στουρνάρα, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Ποτάμι) κάνουν ανοιχτά λόγο για εξωθεσμικές πιέσεις και θέτουν σειρά ερωτημάτων.

Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη έντονο παρασκήνιο για το διορισμό της νέας διοίκησης στην Τράπεζα Αττικής, καθώς οι προτεινόμενοι από την κυβέρνηση για μέλη του ΔΣ απορρίφθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδας λίγο πριν την έφοδο στην εταιρεία της κ. Νικολοπούλου. Η ίδια καταγγέλει ότι ο πραγματικός στόχος είναι η σπίλωση του συζύγου της, ενώ για την υπόθεση υπήρξε επικοινωνία του κ. Στουρνάρα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το πρωί της Παρασκευής αποφάσισε την αναστολή των μετοχών της τράπεζας στο χρηματιστήριο.

Εκτόνωση ή αναζωπύρωση;

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, πληροφορίες ανέφεραν ότι βαίνει προς εκτόνωση η ένταση που δημιουργήθηκε, η οποία όμως κατά τα φαινόμενα ήταν η κορυφή του παγόβουνου, καθώς οι δύο πλευρές διαφωνούν κάθετα στον ορισμό διοίκησης στην Τράπεζα Αττικής, αλλά και τις κεφαλαιακές ανάγκες της ίδιας τράπεζας και του δανειακού χαρτοφυλακίου της.

Ωστόσο το πρωτοσέλιδο της επίσημης εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, «Αυγή», την Παρασκευή ρίχνει νέο λάδι στη φωτιά, καθώς αναφέρει σε επιθετικό ύφος ότι «Στριμώχνεται και απειλεί ο Στουρνάρας».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, «ευθείες απειλές για τη σταθερότητα ολόκληρου του πιστωτικού συστήματος διατύπωσε αργά χθες το βράδυ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, αντιδρώντας σπασμωδικά στον έλεγχο που διενήργησαν νωρίτερα οι οικονομικοί εισαγγελείς Διαφθοράς στη διαφημιστική εταιρεία της συζύγου του».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο βουλευτής και εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, έκανε λόγο για «απρέπεια» του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία του Γ. Στουρνάρα με τον Αλ. Τσίπρα.

ΝΔ: Εξωθεσμική πίεση στον Στουρνάρα

Για απαράδεκτες διαρροές και άσκηση εξωθεσμικής πίεσης εναντίον του Διοικητή της ΤτΕ από κυβερνητικούς κύκλους, κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την υπόθεση Στουρνάρα.

Οπως τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση «την ώρα που η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δώσει στον Ελληνικό λαό και στους βουλευτές τα "πόθεν έσχες" των τεσσάρων νέων καναλαρχών και αποκαλύπτονται ιστορίες για γέλια και για κλάματα με "βοσκοτόπια" στην Ιθάκη, η παρέα του Μαξίμου επιτίθεται με σφοδρότητα στον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα».

Κύκλοι της Κυβέρνησης, προχώρησαν σε απαράδεκτες διαρροές και άσκηση εξωθεσμικής πίεσης εναντίον του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, προσβάλλοντας βάναυσα την ανεξαρτησία του θεσμού. Προειδοποιούμε ότι ο αυταρχισμός τους δεν αγγίζει κανέναν και βρίσκει απέναντι όλους τους δημοκρατικούς πολίτες»

«Καλούμε τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας που έχει την ευθύνη για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του τραπεζικού μας συστήματος, να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του με συνέπεια και υπευθυνότητα, όπως ο ρόλος του επιβάλλει. Τον καλούμε να ολοκληρώσει τους πολύ σοβαρούς ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στηνΤράπεζα Αττικής ΑΤΤ 0,00%. Δηλώνουμε ότι τον περιβάλλουμε με την εμπιστοσύνη μας», αναφέρει η ΝΔ.

«Ελπίζουμε, τέλος, οι Εισαγγελικές αρχές να δείξουν τον ίδιο ζήλο που έδειξαν στην περίπτωση της συζύγου του κ. Στουρνάρα και να διερευνήσουν επιτέλους και τις καταγγελίες του κ. Καμμένου περί πιέσεων με μαύρα λεφτά για να πάρει ο κουμπάρος του νεοκαναλαράρχης κ. Καλογρίτσας την πολυπόθητη τηλεοπτική άδεια», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Μαξίμου: Σκοπιμότητες από Στουρνάρα

Απαντώντας στη ΝΔ, το Μέγαρο Μαξίμου με ανακοίνωσή του επιτίθεται τόσο κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και κατά του κεντρικού τραπεζίτη.

«Απαράδεκτη για μια ακόμη φορά παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας στη Δικαιοσύνη και στο έργο της Τράπεζας της Ελλάδος που οφείλει να ενεργεί έξω από σκοπιμότητες. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, έχει θεσμικό ρόλο πολιτικής ουδετερότητας», λέει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της κυβέρνησης και προσθέτει:

«Η σπουδή της Νέας Δημοκρατίας να παρέμβει ως συνήγορος αλλά και ως υποβολέας στο έργο του, κάνουν ζημιά και στον ίδιο και στο ρόλο του. Τέτοιου είδους ανακοινώσεις βρίσκονται στον αντίποδα της αποπολιτικοποίησης του τραπεζικού συστήματος που αποτελεί κοινή συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς θεσμούς. Θα συνιστούσαμε, λοιπόν, στη Νέα Δημοκρατία ψυχραιμία.Το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, όσο και αν την ενοχλεί, θα διερευνηθεί σε βάθος, γιατί η Δικαιοσύνη στη χώρα μας ανασαίνει».

Ποτάμι: Οφείλουμε να είμαστε καχύποπτοι

Εκτός της ΝΔ, ήδη από την Πέμπτη η πρώτη πολιτική αντίδραση είχε σημειωθεί από το Ποτάμι. «Προφανώς σε μια δημοκρατία ουδείς είναι υπεράνω του νόμου. Ούτε η σύζυγος του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος», αναφέρει το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη και προσθέτει:

«Όταν όμως γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά προσπαθειών ελέγχου της Δικαιοσύνης και διώξεων προσώπων που η κυβέρνηση θεωρεί αντιπάλους της, όπως έγινε με την πειθαρχική δίωξη Ντογιάκου, οφείλουμε να είμαστε καχύποπτοι. Ειδικά μάλιστα όταν ο Γ.Στουρνάρας με πολλές παρεμβάσεις του, και παλιότερα και πρόσφατα, έχει δυσαρεστήσει τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει τον αυταρχισμό της και πώς χρησιμοποιεί την εξουσία της, γι΄αυτό ο έλεγχος των ενεργειών της είναι πράξη δημοκρατικής ευθύνης».

Θεοχάρης: Εντολή ελέγχου επειδή δεν συναινεί στη διοίκηση της Αττικής

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση έδωσε εντολή να ελεγχθεί η σύζυγος του κ. Στουρνάρα επειδή η Τράπεζα της Ελλάδος δε συναινεί στα πρόσωπα που θέλει να επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής - τράπεζα που μεταξύ άλλων χρηματοδοτεί τον εκλεκτό της «καναλάρχη».

Όπως αναφέρει, «είναι γνωστό ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν το ΣΔΟΕ με πολιτικές σκοπιμότητες και για να ασκήσουν πιέσεις, το κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το κάνει άγαρμπα και με πιο κυνικό τρόπο».

Οι βραδινές προσπάθειες εκτόνωσης

Πάντως αργά το βράδυ της Πέμτπης, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές μιλούσαν για προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης και επέμεναν ότι υπάρχει ήδη συμβιβαστική λύση στο τραπέζι για την διοίκηση της τράπεζα Αττικής. Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, η νέα πρόταση φέρνει τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη να καταλαμβάνει την θέση του προέδρου του ΔΣ και τον Θ. Πανταλάκη να προωθείται για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές όταν λήξει η εκκρεμότητα με την διοίκηση της τράπεζας κάτι που «είναι θέμα ημερών» όπως υποστηρίζουν θα αρθεί και η απαγόρευση των δανειοδοτήσεων που έγινε γνωστή νωρίτερα από την ΤτΕ.

Το πρωί της Παρασκευής πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank, με πρόεδρο τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη και διευθύνοντα σύμβουλο τον Θοδωρή Πανταλάκη.

Το τραπεζικό παρασκήνιο και η «μάχη» για την Αττικής

Στο παρασκήνιο της υπόθεσης φάνηκε να αναζωπυρώνεται η πολεμική του Μαξίμου προς τον διοικητή της TτΕ καθώς η έρευνα διενεργείται με φόντο και στη σκιά δύο υποθέσεων.

Η πρώτη υπόθεση αφορά τη διαφωνία της Τράπεζας της Ελλάδας με τις κυβερνητικές επιλογές και εκλεκτούς του Μαξίμου για τη διοίκηση της Attica Bank. Μάλιστα πολλοι σημειώνουν ότι η έφοδος στα γραφεία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα έγινε λίγες μόλις ώρες πριν τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία τελικά έκοψε τους Παναγιώτη Ρουμελιώτη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και τον Γεράσιμο Σαπουντζόγλου για τη θέση του πρόεδρου της Attica bank.

Επίσης, αποπέμθηκαν η Αννα Πουσκουρή, μεταβατική πρόεδρος της Attica Bank και ο Κωνσταντίνος Μακέδος, πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ που αποτελεί βασικό μέτοχο της τράπεζας Ατικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόρριψη προήλθε καθώς με βάση τα αυστηρά κριτήρια του SSM οι υποψήφιοι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις (απαιτείται μακρά θητεία στον τραπεζικό κλάδο) ενώ ο κ. Σαπουντζόγλου είχε ζήτημα με την συμμετοχή του στο διοικητικού συμβούλιο της πρώην Proton Bank καθώς η τότε διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος είχε αποκλείσει την συμμετοχή του σε τραπεζικές θέσεις.

H δεύτερη υπόθεση αφορά το πόρισμα αναμένεται τις επόμενες ημέρες από τηνΤτΕ για λογαριασμό του SSM σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες και τη διαχείριση του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας Αττικής. Σύμφωνα πηγές στο πόρισμα καταγράφονται «μαύρες τρύπες», ενώ σημειώνεται ότι πολλά δημοσιεύματα αναφέρονται σε διασυνδέσεις με κυβερνητικά στελέχη κα πρόσωπα του περιβάλλοντος του Μαξίμου.

Η σύνδεση με Καλογρίτσα και τηλεοπτικές άδειες

Στο σκηνικό αυτό, πολλοί επισημαίνουν ότι η εγγυητική επιστολή που προσκόμισε ο ο Ιωάννης- Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, γιος του Χρήστου Καλογρίτσα, στον πολυσυζητημένο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ήταν από την Attica Bank. Μάλιστα ,τηλεοπτικά ρεπορτάζ καναλιών που δεν πήραν άδεια ( Star και ΑLPHA) και τα οποία επικαλούνται στοιχεία της δήλωσης που κατατέθηκε για τον σχετικό έλεγχο, εμφανιζουν διάτρητο εμφανίζουν το Πόθεν Εσχες του.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες η δήλωση Πόθεν Εσχες δεν «καλύπτει» ούτε καν το ποσό για την πρώτη δόση που πρέπει να καταβάλει στο Δημόσιο για την απόκτηση της άδειας. Ενώ αμιφλεγόμενη κρίνουν και την εγγύηση που δίνεται από την οικογένεια Καλογρίτσα για τραπεζικό δανεισμό . Ενα βοσκοτόπι 5.029 στρεμμάτων στην Περαχώρη Ιθάκης, το οποίο ανήκει σε... φίλο του και μάλιστα έχει προκύψει αντιδικία με τον Δήμο, που διεκδικεί μέρος των εκτάσεων.

Το τηλεφώνημα Τσίπρα - Στουρνάρα

Για την «έφοδο»στα γραφεία της συζύγου του και την αναιτιολόγητη άρνησή των ανδρών της οικονομικής αστυνομίας να επιδείξουν τις ταυτότητες τους επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε «άγνοια» για την πρωτοβουλία της εισαγγελέως διαφθοράς κ. Ράϊκου και διαβεβαίωσε τον διοικητή της ΤτΕ ότι η συνεργασία του με την κυβέρνηση δεν επηρεάζεται από την έρευνα της Δικαιοσύνης.

Κατά τις ίδιες πηγές οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα.

Λίνα Στουρνάρα: Πραγματικός στόχος η σπίλωση του συζύγου μου

Δήλωση «προς κάθε ενδιαφερόμενο» ότι ούτε η ίδια ούτε η εταιρία της έχουν να φοβηθούν τίποτα κάνει η κ. Λ. Νικολοπούλου-Στουρνάρα με αφορμή την «έφοδο» της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία της εταιρίας της.

Παραθέτοντας τα γεγονότα κάνει λόγο για «στοχευμένο θόρυβο» από την διαρροή της ψευδούς πληροφορίας για έλεγχο στην οικία τους και όχι στο γραφείο της και σημειώνει « Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγός μου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και επιλογές. Γι΄ αυτό και επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία».

Επιφυλάσσεται δε να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της σε περίπτωση που συνεχισθεί η δυσφήμιση της εταιρείας και των εκπροσώπων της

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Λ. Νικολοπούλου - Στουρνάρα

«Η εταιρεία MINDWORK BUSINESS SOLUTIONS, η οποία εκπροσωπείται από την κυρία Λίνα Νικολοπούλου, δέχθηκε σήμερα στην έδρα της κλιμάκιο οργάνων της Οικονομικής Αστυνομίας, το οποίο προέβη σε τυπικό έλεγχο των παραστατικών της στοιχείων σε σχέση με έργο Ε.Σ.Π.Α. του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. που ανέλαβε να εκτελέσει, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό. Η εταιρεία παρέδωσε στο ανώτερο κλιμάκιο ό,τι στοιχείο ζητήθηκε και η εκπρόσωπος της, κυρία Λίνα Νικολοπούλου, συνεργάσθηκε πλήρως με τους διενεργήσαντες τον έλεγχο.

Η δραστηριότητα της εταιρείας κινείται πάντοτε εντός των πλαισίων της απολύτου νομιμότητας, άπαντα δε τα παραστατικά στοιχεία αυτής τηρούνται στην έδρα της και είναι πρόσφορα σε οποιονδήποτε έλεγχο, ο οποίος όμως πρέπει να διεξάγεται επίσης εντός του πλαισίου της δικονομικής τάξεως και όχι με ταυτόχρονη και ενδεχομένως σκόπιμη σπίλωση προσώπων και υπολήψεων.

Ο θόρυβος που προκλήθηκε είναι στοχευμένος και αδικαιολόγητος, ενώ διέρρευσαν την ψευδή πληροφορία περί διενέργειας ελέγχου, όχι στην έδρα της εταιρείας, αλλά, δήθεν στην οικία της, ενώ χρησιμοποιήθηκε το όνομα του συζύγου της, κυρίου Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ανέκαθεν αποτελεί και τον στόχο των κακόβουλων δημοσιευμάτων.

Οι πολιτικές σκοπιμότητες σε μια δημοκρατική Ελλάδα δεν μπορούν ποτέ να κατασκευάσουν ενόχους.

«Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγός μου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και επιλογές. Γι΄ αυτό και επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.

Θέλω να δηλώσω σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν έχω να φοβηθώ τίποτε εγώ προσωπικά, αλλά και η εταιρεία μου. Και βεβαίως δεν θα με κάμψουν οι επιθέσεις που έχουν ως αποκλειστικό στόχο τη σπίλωση του συζύγου μου και της οικογένειάς του. Να είναι βέβαιοι ότι θα αποτύχουν!»

Η νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας επιφυλάσσεται να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της σε περίπτωση που συνεχισθεί η δυσφήμιση της εταιρείας και των εκπροσώπων της».

Η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ

Τον Απρίλιο του 2015 είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Διαφθοράς σε βάρος μελών του ΔΣ και του Διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τα έτη 2011-2013, για απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Με βάση την προκαταρκτική εξέταση, είχε προκύψει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ διενήργησε διαγωνισμό για το υποέργο «Εθνική Επικοινωνιακή Εκστρατεία Πρόληψης για τον Καρκίνο», στο οποίο αναδείχθηκε ανάδοχος η ένωση εταιριών AGENDA ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ-MINDWORK BUSINESS SOLUTIONS ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΕ, με την οποία υπογράφηκε, τον Ιανουάριο 2011, σύμβαση κατόπιν της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του. Για τη συγκεκριμένη προβολή, το ΚΕΕΛΠΝΟ κατέβαλε ποσό άνω των 600.000 ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, η δράση αυτή ήταν εκτός του σκοπού του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο οποίος συνίσταται στην παρακολούθηση, τον συντονισμό και την υποβοήθηση ενεργειών για την πρόληψη της εξάπλωσης μεταδοτικών νοσημάτων, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται ο καρκίνος.


Πηγή: thetoc.gr