+slo-gun

Σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης η μετοχή της Attica Bank

Σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης η μετοχή της Attica Bank

Εξαιτίας των εμπλοκών που έχουν εμφανιστεί στο μέτωπο των διοικητικών αλλαγών.

Σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης η μετοχή της Attica Bank

Σε αναστολή της διαπραγμάτευσης τέθηκε λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών – αφού όμως προηγουμένως είχαν ήδη διακινηθεί 76.084 τεμάχια και ο τίτλος βρισκόταν στα 0,056 λεπτά με πτώση 3,45% - η μετοχή της Τράπεζας Αττικής, εξαιτίας των εμπλοκών που έχουν εμφανιστεί στο μέτωπο των διοικητικών αλλαγών. 

«Μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναστέλλεται από σήμερα 16 Σεπτεμβρίου 2016 η  διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρίας “ATTICA BANK A.T.E.”.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε συνέχεια δημοσιευμάτων του τύπου σχετικά με εξελίξεις που αφορούν στην εταιρεία  και κυρίως σχετικά με χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος για προσωρινό πάγωμα της χορήγησης νέων δανείων, αποφάσισε, για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού, να ζητήσει από το Χρηματιστήριο Αθηνών όπως προβεί σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρίας “ATTICA BANK A.T.E.”, κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 1 του άρθρου 17 του ν. 3371/2005 (ΦΕΚ Α΄/178/14.7.2005), μέχρις ότου η ως άνω εταιρεία ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για τις τρέχουσες εξελίξεις»
, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η κατάπτωση τεσσάρων μελών του διοικητικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, που πρότεινε το ΤΣΜΕΔΕ με συναίνεση της κυβέρνησης, είναι το μικρότερο κακό στο θρίλερ της Τράπεζας Αττικής.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η τράπεζα τέθηκε σε καθεστώς ουσιαστικά μερικής επιτροπείας καθώς απαγορεύθηκε η χορήγηση νέων δανείων, γεγονός το οποίο ενδεχομένως να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

Η Τράπεζα Αττικής από σήμερα υπολειτουργεί, καθώς μία από τις δύο βασικές τραπεζικές δραστηριότητες, δηλαδή η χορήγηση δανείων, τελεί σε καθεστώς αναστολή. Η χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της ΤτΕ φέρεται να δημιούργησε μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση, καθώς η Αττικής βρέθηκε πολύ κοντά στην επιβολή Επιτρόπου.

Αργά χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές, θέλοντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, ανέφεραν ότι η απαγόρευση των χορηγήσεων είναι προσωρινή και θα διαρκέσει τρεις μέρες, καθώς υποστήριζαν ότι εντός αυτού του χρονικού διαστήματος θα τοποθετηθεί νέα διοίκηση.

Από την πλευρά τους, όμως, πηγές της ΤτΕ αρνούνταν να σχολιάσουν την ουσία των αποφάσεων και ανέφεραν ότι πράγματι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό, εάν όντως υπάρξει νέα διοίκηση εντός τριημέρου.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές από την αγορά, το πρόσωπο που θεωρείται τώρα ότι μπορεί να αναλάβει κορυφαίο διοικητικό ρόλο στην Τράπεζα Αττικής, είναι ο Θ. Πανταλάκης.

Η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της ΤτΕ ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί «κατάλληλους» για την ανάληψη θέσεων στη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, τους Γ. Σαπουντζόγλου, Π. Ρουμελιώτη, τη μεταβατική πρόεδρο Αν. Πουσκούρη, καθώς και τον Κ. Μπουσδούκο, ο οποίος είναι και πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ.

Όπως ανέφεραν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, η απόρριψη κατέφθασε καθώς η Επιτροπή εφάρμοσε κατά γράμμα τα αυστηρά κριτήρια του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ (SSM), αλλά και του νόμου 4346/2015 και ως εκ τούτου οι δύο βασικοί υποψήφιο – δηλαδή οι κ.κ. Σαπουντζόγλου και Ρουμελιώτης – δεν συγκέντρωναν τις απαιτήσεις του νόμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η εμπειρία σε τραπεζική θέση τουλάχιστον 15 έτη, ενώ ο κ. Σαπουντζόγλου, ο οποίος προορίζονταν για τη θέση του προέδρου, αντιμετώπιζε, ήδη, κάποια προβλήματα καθώς συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της Proton Bank (τράπεζα η οποία κατέρρευσε) και η τότε διοίκηση της ΤτΕ, είχε αποκλείσει τη νέα συμμετοχή του σε τραπεζικές θέσεις.

Πηγή: protothema.gr

Best of internet