48ωρη παράταση στην κατάπαυση πυρός στη Συρία

Gazzetta team
48ωρη παράταση στην κατάπαυση πυρός στη Συρία
Δεν έχει καταγράψει κανένα θάνατο αμάχου ούτε ανθρώπινες απώλειες σε μάχες εδώ και δύο ημέρες.

Σε 48ωρη παράταση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Συρία συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τον βράδυ της Τετάρτης.

Οι δύο υπουργοί διαπίστωσαν ότι η κατάπαυση του πυρός τηρείται και εξέφρασαν την άποψη ότι η νέα παράταση θα συμβάλει στην διανομή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους.

«Η συμφωνία στο σύνολό της τηρείται, παρά τις σποραδικές αναφορές για πράξεις βίας και η βία είναι αισθητά λιγότερη» ανακοίνωσε στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος τύπου του Στρέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως δεν έχει καταγράψει κανένα θάνατο άμαχου πληθυσμού ούτε ανθρώπινες απώλειες σε μάχες τις τελευταίες 48ώρες έπειτα από την έναρξη ισχύος της παύσης των εχθροπραξιών στην Συρία.

Η εκεχειρία, που τέθηκε σε εφαρμογή την Δευτέρα το βράδυ, έπειτα από συμφωνία ΗΠΑ–Ρωσίας αποτελεί την δεύτερη απόπειρα τερματισμού του πενταετούς πολέμου στην χώρα.

Παρόλα αυτά το Παρατηρητήριο ανέφερε πως κατέγραψε μια σειρά περιστατικών βομβαρδισμού από πολυάριθμες παρατάξεις αντάρτικων οργανώσεων καθώς και βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις σε όλη την χώρα.

Τα περιστατικά προκάλεσαν υλικές ζημιές και κάποιους τραυματισμούς, αλλά όχι θανάτους, πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Η συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών δεν περιλαμβάνει το Μέτωπο Φάταχ αλ Σαμ, πρώην επονομαζόμενο Μέτωπο Αλ Νόσρα, και το Ισλαμικό Κράτος.

Οι επιχειρήσεις της συριακής κυβέρνησης ενάντια στους τζιχαντιστές του ΙΚ συνεχίστηκαν και την Τετάρτη σε περιοχές που ελέγχει η οργάνωση σε όλη την χώρα, με αποτέλεσμα τον θάνατο έξι αμάχων, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο.

Πηγή: thetoc.gr