Συρία: Καταρρίψαμε ισραηλινά αεροσκάφη - Ισραήλ: Ψέματα

Gazzetta team
Συρία: Καταρρίψαμε ισραηλινά αεροσκάφη - Ισραήλ: Ψέματα
«Δεν υπάρχει αλήθεια» στους ισχυρισμούς αυτούς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού λοχαγός Αριε Σαλικάρ - Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συριακού στρατού, «η πολεμική αεροπορία του ισραηλινού εχθρού πραγματοποίησε σήμερα στη 01.00 επιδρομή κατά μίας από τις στρατιωτικές μας θέσεις στην επαρχία της Κουνέιτρα».

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέρριψε ένα ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος και ένα αναγνωριστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη νότια Συρία, στην επαρχία της Δαμασκού, έπειτα από επιδρομή κατά μίας από τις θέσεις του στην Κουνέιτρα, στην περιοχή των υψιπέδων του Γκολάν.

Το Ισραήλ διέψευσε αμέσως την ανακοίνωση. «Δεν υπάρχει αλήθεια» στους ισχυρισμούς αυτούς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού λοχαγός Αριε Σαλικάρ. «Δύο πύραυλοι εδάφους-αέρος εκτοξεύθηκαν από τη Συρία έπειτα από την αποστολή (των ισραηλινών αεροπορικών δυνάμεων) τη νύκτα κατά θέσεων του συριακού πυροβολικού. Η ασφάλεια των αεροπορικών δυνάμεων δεν απειλήθηκε σε καμμία στιγμή», έγραψε στο Twitter άλλος ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, ο συνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συριακού στρατού, «η πολεμική αεροπορία του ισραηλινού εχθρού πραγματοποίησε σήμερα στη 01.00 επιδρομή κατά μίας από τις στρατιωτικές μας θέσεις στην επαρχία της Κουνέιτρα».

«Η αντιαεροπορική μας άμυνα απάντησε καταρρίπτοντας ένα πολεμικό αεροσκάφος στο νοτιο-δυτικό τμήμα της επαρχίας και ένας αναγνωριστικό στο δυτικό τμήμα στη Σα΄σα (της επαρχίας της Δαμασκού), αναφέρεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Πριν από την συριακή ανακοίνωση, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι έπληξε θέσεις του συριακού στρατού μετά την πτώση βλήματος που προήλθε από το συριακό έδαφος στο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν που τελεί υπό ισραηλινό έλεγχο.

Το ισραηλινό πλήγμα πραγματοποιήθηκε επί «θέσεων του πυροβολικού του συριακού καθεστώτος στο κέντρο των Υψιπέδων του Γκολάν», σε απάντηση για την πτώση βλήματος χθες σε έδαφος που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισραήλ, χωρίς να υπάρξουν θύματα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε στο AFP ότι το πιθανότερο είναι ότι η ρίψη του βλήματος σε υπό ισραηλινό έλεγχο έδαφος δεν ήταν σκόπιμη και ότι αποτελεί συνέπεια «της εσωτερικής στη Συρία σύρραξης».

Ο ισραηλινός στρατός θεωρεί τη συριακή κυβέρνηση υπεύθυνη για οποιαδήποτε βολή προέρχεται από το συριακό έδαφος όποια και αν είναι η προέλευσή της.

Τα περιστατικά αυτά είναι συχνά στην περιοχή αυτή. Η χθεσινή πτώση βλήματος ήταν η τέταρτη σε διάστημα εννέα ημερών.

Το Ισραήλ καταβάλλει προσπάθειες να μην αναμειχθεί στην εξαιρετικά περίπλοκη σύρραξη που ρημάζει τη Συρία εδώ και περισσότερο από πέντε χρόνια. Αλλά πλήττει στρατιωτικούς στόχους της συριακής κυβέρνησης κάθε φορά που τα πυρά ξεπερνούν τα σύνορα με το Ισραήλ.
Το Ισραήλ κατέλαβε από την Συρία τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967 και στη συνέχεια το προσάρτησε. Η προσάρτηση αυτή δεν έχει αναγνωρισθεί από τη διεθνή κοινότητα.

Πηγή: protothema.gr