+slo-gun

Το «άριστα» Τσίπρα στον Φίλη δίνει «πόντους» στον υπουργό

Το «άριστα» Τσίπρα στον Φίλη δίνει «πόντους» στον υπουργό

Χαμόγελα στο Μαξίμου για τα σχολεία...

Το «άριστα» Τσίπρα στον Φίλη δίνει «πόντους» στον υπουργό

Ιδιαίτερη ικανοποίηση επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς σε ολόκληρη την επικράτεια, γεγονός πρωτόγνωρο όπως τονίζεται από το Μαξίμου για τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν πως για πρώτη φορά τα σχολεία άνοιξαν χωρίς κενά σε όλη την Ελλάδα πλην της Θάσου μετά από 30 χρόνια, παρά τις συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, γεγονός που όπως τονίζουν επιβεβαιώνει ότι εάν υπάρχει η πολιτική βούληση μπορούν να βρεθούν λύσεις για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών και εν μέσω πλήρους χρηματοδοτικής ένδειας.

Στόχος του Μαξίμου είναι η προσπάθεια στο μέτωπο της Παιδείας να αποτελέσει μπούσουλα και παράδειγμα προς μίμηση για άλλα ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό και την αντιμετώπιση προβλημάτων των πολιτών. Στο ίδιο μήκος κύματος εξάλλου της στροφής στην καθημερινότητα και την "ακρόαση" της κοινωνίας, ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε στην πυρόπληκτη Θάσο ανακοινώνοντας την άμεση λήψη μέτρων για την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών από την πύρινη λαίλαπα.

Έχοντας ήδη ρίξει βάρος στην ατζέντα της Υγείας και της Παιδείας από το βήμα της ΔΕΘ με την ενίσχυσή τους με πόρους από τα 246 εκατ. ευρώ των τηλεοπτικών αδειών, στην Ηρώδου Αττικού επιχειρούν να κρατήσουν ψηλά το θέμα της ομαλής λειτουργίας όλων των σχολείων χωρίς κενά σε καθηγητές και βιβλία.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τη χαρακτηριστική φράση «άριστα, 20» προς το Νίκο Φίλη υπογράμμισε κατά την απογευματική τηλεδιάσκεψη μέσω Skype με τους 13 περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης πως «είχαμε βάλει ένα στοίχημα μεγάλο, να επιστρέψουμε σε αυτή τη σχολική χρονιά στην κανονικότητα, να την προσεγγίσουμε και να την ξεπεράσουμε. Και ακούω από εσάς ότι όχι μόνο καταφέραμε να ανοίξουμε τα σχολεία αλλά έχουμε καταφέρει να πάνε στη θέση τους περισσότεροι αναπληρωτές από κάθε άλλη χρονιά και άρα ξεπερνάμε τον κύκλο της κρίσης και επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Τώρα ο πήχης είναι ακόμα πιο ψηλά. Σήμερα, κερδίσαμε την πρώτη μάχη, το στοίχημα, στο τεστ που βάλαμε στο Υπουργείο Παιδείας νομίζω πήγαμε εξαιρετικά. Ο μεγάλος πόλεμος από δω και στο εξής είναι για να κατακτηθεί το σχολείο της ποιότητας και της ισότητας, γιατί, το αυτονόητο καταφέραμε σήμερα, που εδώ και τόσα χρόνια δεν ήταν δεδομένο».

Το άριστα του Αλέξη Τσίπρα στο Νίκο Φίλη, το οποίο διαδέχθηκε τα εύσημα που απένειμε από το βήμα της ΔΕΘ θεωρείται βέβαιο πως θα προσμετρηθεί όταν ο πρωθυπουργός θα ανοίξει τα κιτάπια του ανασχηματισμού, πιθανότατα μετά το Συνέδριο της 13ης Οκτωβρίου.

Παράλληλα, από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα σημειώνουν σκωπτικά «τίποτα το σημαντικό δεν συνέβη σήμερα», στηλιτεύοντας το γεγονός ότι άπαντες ασχολούνται με τα απόνερα της ΔΕΘ για τις τηλεοπτικές άδειες και όχι με την επιτυχημένη έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Προς επίρρωση τούτων από το γραφείο του πρωθυπουργού παραθέτουν ένα προς ένα τα σημεία που διαφοροποιούν την έναρξη της σχολικής χρονιάς σε σύγκριση με τις προηγούμενες.

- Όλα τα σχολεία έχουν ανοίξει στην ώρα τους (πλην Θάσου)

- Άνοιξαν σε όλη την περιφέρεια και στην παραμεθόριο, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα χωριά.

- Όλα τα βιβλία – 24 εκατομμύρια τόμοι- έχουν σταλεί στα σχολεία από τον Ιούλιο. (Βιβλία Κανονικά και όχι φωτοτυπίες..)

- Για πρώτη φορά έχουν γίνει τόσες πολλές προσλήψεις αναπληρωτών τόσο νωρίς. Συνολικά θα προσληφθούν 20.800 αναπληρωτές ως το τέλος του μήνα.

- Έχουν καλυφθεί πρώτες από όλες, οι ανάγκες σε καθηγητές στον πολύ ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής, όπως ορίζει και ο νόμος. (Αλλά δεν είχε γίνει ποτέ ως τώρα).

- Στην Ειδική Αγωγή έχουν δημιουργηθεί 20% περισσότερα Τμήματα Ένταξης από πέρσι, λειτουργούν 23 νέα Σχολεία, καθώς και 12 Λυκειακές Τάξεις στα υπάρχοντα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια. Έχουν ενισχυθεί τα σχολεία με Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό για ΑμΕΑ (Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί). Έτσι, διπλασιάζεται ο αριθμός των γενικών σχολείων όπου τα παιδιά θα μπορούν να έχουν εξειδικευμένη παράλληλη στήριξη. Δημιουργήθηκε νέος τύπος Ειδικού Επαγγελματικού Σχολείου, με φοίτηση 8 χρόνων, για να μπορούν τα παιδιά αυτά να εργάζονται και να διαφυλάσσεται η αυτοεκτίμησή και η αυτοπεποίθησή τους.

- Έχει γενικευθεί το Ολοήμερο Σχολείο. (Από το 1/3 των δημοτικών, που λειτουργούσαν ως ολοήμερα μέχρι πέρσι). Όλα τα σχολεία θα μπορούν να λειτουργούν ως ολοήμερα, με κοινό πρόγραμμα, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η διδασκαλία Αγγλικών.

- Φέτος, έχουμε περισσότερα τμήματα νηπιαγωγείων.

- Επεκτείνεται, φέτος σε όλη τη χώρα το Πρόγραμμα Εκμάθησης Κολύμβησης για παιδιά Δημοτικού, στο οποίο θα συμμετέχουν όλα τα σχολεία που απέχουν ως 25 χιλιόμετρα από κολυμβητήριο.

- Λειτουργεί πρόγραμμα δημιουργίας Τμημάτων Υποδοχής Παιδιών Προσφύγων στα σχολεία, για την ένταξη τους στο εκπαιδευτικό σύστημα. 800 επιπλέον αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα απασχοληθούν εδώ.

- Ψηφίστηκε νόμος που επαναφέρει τα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και διασφαλίζει ξανά ένα προστατευτικό πλαίσιο απέναντι σε αυθαιρεσίες για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

- Έχει καταργηθεί από πέρσι ο αποκλεισμός των παιδιών των ΕΠΑΛ από τα Πανεπιστήμια και διασφαλίσαμε πως στον χρόνο της εργασιακής άσκησής τους θα έχουν πλήρη δικαιώματα.

Πηγή: newsbeast.gr

Best of internet