Η Βελκουλέσκου στην Αθήνα μπαίνει στην ουσία της διαπραγμάτευσης

Gazzetta team
Η Βελκουλέσκου στην Αθήνα μπαίνει στην ουσία της διαπραγμάτευσης
Σήμερα ξεκινά ταυτόχρονα και μια πρώτη συζήτηση για τα εργασιακά και τις ομαδικές απολύσεις.

Χωρίς συμφωνία στα θέματα της πρώτης ημέρας διαπραγματεύσεων με τους τρεις εκ των τεσσάρων θεσμών, ολοκληρώθηκε χθες, Δευτέρα, λίγο μετά τις 7 η διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας διαπραγμάτευση.

Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των θεσμών που είχε αντικείμενο το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει συμφωνία αλλά με τις δυο πλευρές να έρχονται πιο κοντά.

Νέα συνάντηση ορίσθηκε για την Τρίτη στις 10:00 όπου θα τεθούν επί τάπητος όλα τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης με συμμετοχή και του υπουργού Ανάπτυξης κ. Σταθάκη. Αναμένεται να γίνει επίσης μια πρώτη συζήτηση θεμάτων που άπτονται της δεύτερης αξιολόγησης και των δημοσιονομικών. Στις 11:30 θα ακολουθήσει η συνάντηση των εκπροσώπων των πιστωτών με τον υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη.

Υπενθυμίζεται ότι οι επικεφαλής των θεσμών έχει προγραμματισθεί να συναντηθούν επίσης την Τρίτη με την ηγεσία του ΤΧΣ (Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) όπου αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της στελέχωσης των ΔΣ των τραπεζών.

Σήμερα ξεκινά ταυτόχρονα και μια πρώτη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά και τις ομαδικές απολύσεις, θέματα που αφορούν τη δεύτερη αξιολόγηση.

«Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά ξεκινά για πρώτη φορά θετικά και επιθετικά, για πρώτη φορά δε θα αμυνόμαστε απλώς στις απαιτήσεις των δανειστών», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος.

«Ζητούμε την αναστροφή των απορρυθμίσεων με δική μας πρώτη διεκδίκηση την άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που σημαίνει και την επιστροφή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», επεσήμανε ο υπουργός, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δεσμευθούν στην εθνική γραμμή.

Στην πρώτη συνάντηση, από την οποία απουσίαζαν ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης (βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη) και η επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν ουσιαστικά, σήμερα, Τρίτη στις 10 το πρωί, ενώ στη διαπραγμάτευση αναμένεται να ενταχθεί και η κ. Βελκουλέσκου.


Πηγή: newsbeast.gr