Φόβοι ότι η Χίλαρι θα χάσει από τον Τραμπ λόγω του προβλήματος με την υγεία της

Gazzetta team
Φόβοι ότι η Χίλαρι θα χάσει από τον Τραμπ λόγω του προβλήματος με την υγεία της
Όλο και περισσότερες εθνικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η διαφορά ασφαλείας που είχε εξασφαλίσει το καλοκαίρι και που είχε φτάσει το 8% έχει εξανεμιστεί.

“Μόνο ως θετική εξέλιξη για την υποψήφια των Δημοκρατικών μπορεί να περιγραφούν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκε κι αποκαλύπτει ότι οι ψηφοφόροι θεωρούν την Χίλαρι Κλίντον ακόμα και λιπόθυμη πιο ικανή Πρόεδρο από τον Ντόναλντ Τραμπ όταν έχει τις αισθήσεις του.”

Δυστυχώς για το Δημοκρατικό Κόμμα, το παραπάνω δεν είναι παρά ένα απόσπασμα από το κομμάτι του κωμικού Αντριου Μπόροβιτς για το περιοδικό New Yorker και η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Η απότομη αποχώρηση της Χίλαρι Κλίντον από την τελετή μνήμης για την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, χτες στη Νέα Υόρκη, και ένα βίντεο που κυκλοφόρησε και την δείχνει να καταρρέει με τους ανθρώπους της προσωπικής της ασφάλειας να την υποβαστάζουν για να μπει στο αυτοκίνητο, μπορεί και να έγειρε την ζυγαριά υπέρ του εκκεντρικού επιχειρηματία, ο οποίος κάποτε φάνταζε ως γραφική επιλογή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η υγεία της Κλίντον βρίσκεται στο επίκεντρο μιας από τις πλέον διχαστικές πολιτικές εκστρατείες των τελευταίων εκλογών στις ΗΠΑ. Όμως αυτή την φορά, και παρά τις προσπάθειες της να εμφανιστεί ακμαία λίγο μετά την λιποθυμία της βγαίνοντας από το διαμέρισμα της κόρης της Τσέλσι στην Νέα Υόρκη,η παραδοχή του επιτελείου της ότι πάσχει από πνευμονία μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα.

Στην Αμερική ιδιαίτερα, η ηλικία και η υγεία όσων τρέχουν την μακριά και δύσκολη κούρσα για τον Λευκό Οίκο, αποτελεί πάντα κεντρικό θέμα της εκστρατείας. Σε αντίθεση με πολιτικές κουλτούρες άλλων χωρών, όπου τα δεδομένα της υγείας των υποψηφίων προστατεύονται από μια παλαιομοδίτικη αίσθηση ιδιωτικότητας, στις ΗΠΑ οι πολίτες και τα Μέσα αισθάνονται ότι έχουν το δικαίωμα να ξέρουν και την παραμικρή λεπτομέρεια για την υγεία των υποψηφίων αλλά και των ίδιων των Προέδρων τους.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2008, ο τότε 72χρονος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Τζον Μακέιν, είχε δημοσιοποιήσει ολόκληρο τον φάκελο με τα ιατρικά αρχεία του όταν η κατάσταση του έγινε θέμα της καμπάνιας. Τα τελευταία χρόνια, ο Λευκός Οίκος δεν παραλείπει να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων του Προέδρου Ομπάμα, που πάντως χαίρει άκρας υγείας.

Λίγοι πια μπορούν να ισχυριστούν το ίδιο για την Χίλαρι Κλίντον. Μέχρι σήμερα η συζήτηση περιοριζόταν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ Ρεπουμπλικανών, που είχαν πειστεί ότι η Κλίντον από καιρό κρύβει το γεγονός ότι πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια. Μια ολόκληρη σειρά από θεωρίες συνωμοσίας κυκλοφορεί εδώ και μήνες, θυμίζοντας την υπόθεση με το πιστοποιητικό γέννησης του Ομπάμα, με αναφορές σε ένα επεισόδιο οξείας γαστρεντερίτιδας κατά το οποίο λιποθύμησε, υπέστη διάσειση και στη συνέχεια βρέθηκε να έχει έναν θρόμβο στο κεφάλι, στα τέλη 2012 και στις αρχές του 2013, ενόσω ήταν επικεφαλής του Στέητ Ντιμπαρτμεντ. Με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι και ακόμα λίγους αλλά φωνακλάδες εκπροσώπους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, φήμες για την κατάσταση της υγείας της και την αδυναμία να να αντεπεξέλθει στην προεδρία, που κυκλοφορούσαν εδώ και χρόνια σε ανυπόστατα ηλεκτρονικά μέσα βρέθηκαν στην καρδιά της εκστρατείας. Την δημόσια συζήτηση πυροδότησε κι ένα επεισόδιο βήχα από το το οποίο υπέφερε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Για μεγάλο διάστημα, το στρατόπεδο Κλίντον λίγο ως πολύ αγνοούσε την παραφιλολογία για την υγεία της, αποδίδοντας την σε κακόβουλους στρατηγικούς σχεδιασμούς του αντιπάλου. Αστεία και ειρωνικά σχόλια συνόδευαν πάντα αναφορές στις φήμες για την υγεία της. Το βίντεο που την δείχνει να καταρρέει, και μάλιστα σε μια τόσο πολιτικά και συμβολικά φορτισμένη εκδήλωση, έρχεται στη χειρότερη δυνατή στιγμή. Η πνευμονία μπορεί να εξηγεί τον μυστηριώδη βήχα των περασμένων ημερών, αποδεικνύει όμως ότι η στάση του επιτελείου της να μην παίρνει στα σοβαρά την συζήτηση ήταν επιπόλαιη. Κι αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για τα εκλογικά της σχέδια. Σε μια περίοδο που η αντικειμενικότητα έχει πάρει διαζύγιο από τον πολιτικό διάλογο, το σύνολο των Αμερικανών ψηφοφόροι γίνονται όλο και πιο καχύποπτοι απέναντι σε μια υποψήφια, την οποία ούτως ή άλλως βλέπουν ως εκπρόσωπο του κατεστημένου στην Ουάσινγκτον.

Με το πρώτο από τα τρία προεκλογικά ντιμπέιτ των τριών υποψηφίων προγραμματισμένο για τις 26 Σεπτεμβρίου και τις εκλογές λιγότερο από δύο μήνες μακριά, στις 8 Νοεμβρίου, η ασθένεια της Κλίντον συνέβη σε μια ατυχή συγκυρία. Όλο και περισσότερες εθνικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η διαφορά ασφαλείας που είχε εξασφαλίσει το καλοκαίρι και που είχε φτάσει το 8% έχει εξανεμιστεί. Οι New York Times υπολόγισαν τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων την Δευτέρα μόλις στο 2% ενώ επιμέρους έρευνες δίνουν ακόμη και προβάδισμα στον Τραμπ. Εξάλλου σύμφωνα με τον δικό του ιατρικό φάκελο που έχει φροντίσει να διοχετεύσει στον Τύπο, από τον περασμένο Δεκέμβριο, θα είναι ο πιο “υγιής πρόεδρος που θα εκλεγεί ποτέ”!

Μια ανθρώπινη στιγμή αδιαθεσίας της Κλίντον μπορεί να της στοιχίσει την Προεδρία και να στείλει τον απρόβλεπτο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, με συνέπειες για όλους.

Πηγή: thetoc.gr