Kούρεμα οφειλών σε Εφορία, Ταμεία & Τράπεζες θα προτείνει η κυβέρνηση στην Τρόικα

Gazzetta team
Kούρεμα οφειλών σε Εφορία, Ταμεία & Τράπεζες θα προτείνει η κυβέρνηση στην Τρόικα
Κούρεμα των οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις προς Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμαία και τράπεζες, προβλέπει η πρόταση νόμου που εξετάζει η κυβέρνηση.

Κούρεμα των οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις προς Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία και τράπεζες, προβλέπει η πρόταση νόμου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Του κούρεμα αυτό δεν θα περιορίζεται στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που επιβαρύνουν τις οφειλές. Διαγραφή θα μπορεί να γίνει και στο κεφάλαιο, ενώ για πρώτη φορά η διαδικασία προβλέπεται να είναι ενιαία και να περιλαμβάνει τόσο τα χρέη προς το Δημόσιο όσο και τα χρέη προς τις τράπεζες, τα οποία θα μπορούν επίσης να κουρευτούν και στη συνέχεια να ρυθμιστούν.

Βασική προϋπόθεση; Να είναι βιώσιμη η επιχείρηση, δηλαδή να μπορεί μέσα από τη ρύθμιση να εξυπηρετεί τις οφειλές που θα απομείνουν. Σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής" η βιωσιμότητα της επιχείρησης θα αξιολογείται με βάση έναν αλγόριθμο που θα υπολογίζει τη δόση που αντέχει να πληρώνει μια επιχείρηση, αφού προηγουμένως συνυπολογιστούν τα έσοδα και τα έξοδά της.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα η διαδικασία θα ξεκινά με πρωτοβουλία της επιχείρησης που θα προσφεύγει στο Μεσολαβητή, έναν καινούργιο θεσμό που μέχρι στιγμής αριθμεί περίπου 2.000 μέλη. Ο Μεσολαβητής θα συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία που αφορούν την επιχείρηση. Για να προχωρήσει η διευθέτηση θα πρέπει να συναινούν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τράπεζες που ο επιχειρηματίας χρωστά.

Το κούρεμα θα γίνεται αναλογικά, με ποσοστιαία κατανομή των χρεών.

Η μεθοδολογία αυτή θα εφαρμοστεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν τζίρο ως 2,5 εκατομμύρια. Παραμένει σε εκκρεμότητα αν η ίδια διαδικασία θα ισχύσει και για ελεύθερους επαγγελματίες.

Στον νόμο θα ενταχθούν και οι μεγάλες επιχειρήσεις χωρίς ωστόσο να ισχύει γι αυτές ο υπολογισμός βάσει του αλγορίθμου, αλλά οι ρυθμίσεις θα είναι εξατομικευμένες και θα συνομολογούνται με τους πιστωτές κατά περίπτωση.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί υπόψη των δανειστών, που άλλωστε πιέζουν για μια αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων και της διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πηγή: thetoc.gr