Εφυγε η νοσοκόμα του περίφημη φιλιού σε Times Square αλλά όχι οι αμφιβολίες

Gazzetta team
Εφυγε η νοσοκόμα του περίφημη φιλιού σε Times Square αλλά όχι οι αμφιβολίες
Δύο χρόνια μετά τον ναύτη έφυγε και η νοσοκόμα της φωτογραφίας που σημάδεψε το τέλος του Β' παγκοσμίου πολέμου. Ηταν, όμως, αυτά τα πραγματικά πρόσωπα;

Ηταν στις 14 Αυγούστου του 1945 όταν καταγράφηκε μια από τις πλέον συζητημένες στιγμές του φωτορεπορτάζ που σημάδεψε το τέλος του Β Παγκοσμίου πολέμου.το 1945.

Η εικόνα του ναύτη που φιλούσε τη νοσοκόμα στην Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης θεωρείται μια από τις εμβληματικές του περασμένου αιώνα. Η φωτογραφία-θρύλος του Άλφρεντ Άισενσταντ, ενώ το πλήθος πανηγύριζε τη νίκη επί των Ιαπώνων στον Ειρηνικό και τον τερματισμό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου τον Αύγουστο του 1945 στην Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης, είναι σταθμός στον 20ο αιώνα,αφού αποτυπώνει τη στιγμή της μετάβασης από την τραγωδία του πολέμου στις ελπιδοφόρες ημέρες.

Σε ηλικία 92 ετών πέθανε η νοσοκόμα της φωτογραφίας. Ο λόγος για την Greta Friedman υπέφερε από πνευμονία. Ο γιος της Joshua Friedman, ανακοίνωσε ότι η μητέρα του πέθανε την περασμένη Πέμπτη στη Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών εξαιτίας σοβαρών επικλοκών που προκλήθηκαν από πνευμονία.

Το 2014 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών και ο «ασπρόμαυρος» ναύτης, Γκλεν Μακ Ντάφι, πυροβολητής του αμερικανικού ναυτικού τότε και κάτοικος μετά τον πόλεμο του Ντάλας στο Τέξας, η κόρη του οποίου είχε πει ότι ο πατέρας της «απόλαυσε την προβολή που έλαβε ως ο ναύτης που φίλησε τη νοσοκόμα».

'Ηταν αυτοί τα πραγματικά πρόσωπα της φωτογραφίας;

Αν και το περιοδικό Life ήταν εκείνο που δημοσίευσε την ιστορική φωτογραφία, οι υπεύθυνοί του εξακολουθούν να δηλώνουν ότι οι πρωταγωνιστές της εικόνας είναι άγνωστοι και η πραγματική ταυτότητά τους είναι ένα άλυτο μυστήριο, στηριζόμενοι στο ότι ο φωτογράφος δεν έδωσε ποτέ στοιχεία για την ταυτότητά τους μέχρι και την ημέρα του θανάτου του το 1995. Ειδικοί, ωστόσο, έσπευσαν να εξετάσουν τη δομή του προσώπου του Μακ Ντάφι, ώστε να αποδειχθεί αν λέει αλήθεια - και την έλεγε σύμφωνα με πόρισμα.

Οι New York Times από τη μεριά τους δεν δημοσίευσαν τη νεκρολογία του Μακ Ντάφι, ενώ ΜΜΕ της Βοστώνης και του Ντάλας αναφέρθηκαν εκτενώς.

Στα χρόνια που πέρασαν ήταν πολλοί οι άνδρες και οι γυναίκες που υποστήριζαν ότι εκείνοι ήταν οι πρωταγωνιστές της φωτογραφίας, λαμβάνοντας την απάντηση ότι μόνο μια έρευνα τύπου CSIS θα μπορούσε να δώσει τη σωστή απάντηση!


Πηγή: thetoc.gr