Βίλες-φιλέτα άνω των 5 εκατ. προσελκύουν μεγάλες επενδύσεις

Gazzetta team
Βίλες-φιλέτα άνω των 5 εκατ. προσελκύουν μεγάλες επενδύσεις
Εκκλησία αλλά και Έλληνες και ξένοι μεγαλοεπιχειρηματίες μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι- Σταθερή «βασίλισσα» της Μεσογείου η Μύκονος -Έντονο ενδιαφέρον για Αττική, Κρήτη, Πόρτο Χέλι και Μεσσηνία.

Από την Εκκλησία της Ελλάδος έως τα μεγάλα ονόματα του εγχώριου αλλά και του ξένου επιχειρείν, τα σχέδια για υπερπολυτελείς βίλες που θα προσελκύουν ξένους αλλά και Ελληνες μεγαλοεπενδυτές ακινήτων αυξάνονται και πληθύνονται εσχάτως, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική μιας ανεκμετάλλευτης μέχρι σήμερα αγοράς για το τουριστικό real estate.

Πρόκειται για βίλες των 5 και πλέον εκατ. ευρώ σε δημοφιλείς προορισμούς ανά την Ελλάδα, οι οποίες, παρά τη μεγάλη κρίση στην εγχώρια αγορά ακινήτων τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι έχουν το δικό τους κοινό με την ανάλογη ζήτηση, πολύ περισσότερο δε αν λάβει κανείς υπόψη ότι ονόματα όπως αυτά των ομίλων Κωνσταντακόπουλου, Λογοθέτη, Kόκκαλη, Dolphin, αλλά και μεμονωμένες περιπτώσεις επιχειρηματιών από τον εφοπλιστικό κλάδο και όχι μόνο έχουν ήδη μπει ή ζητούν να μετάσχουν στο παιχνίδι. Οι νέες σύνθετες τουριστικές επενδύσεις, που αποτελούν ακόμη σχέδια επί χάρτου, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν την οδύσσεια της ελληνικής γραφειοκρατίας, θα ευνοήσουν ακριβώς αυτή την αγορά συνδυάζοντας την τουριστική κατοικία με την παροχή υπηρεσιών πεντάστερων ξενοδοχείων.

Η Εκκλησία και ο «Αστέρας»
Στις υπερπολυτελείς βίλες μπορεί να ποντάρει για έσοδα ακόμη και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ιδιοκτήτρια ενός από τα μεγαλύτερα φιλέτα της Αττικής, στη Βουλιαγμένη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με το κλείσιμο της συμφωνίας για τον «Αστέρα», όπου οι προβλέψεις θέτουν ως άμεσο χρονοδιάγραμμα τις αρχές του φθινοπώρου (πάντα εκτός απροόπτου), θα εκκινήσουν και οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση του ακινήτου των 83 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, που γειτνιάζει με το πολυτελές συγκρότημα. Το σχέδιο έρχεται από το πρόσφατο παρελθόν, όταν προ τριετίας είχαν κινητοποιηθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες της Εκκλησίας συνολικά για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της προς άγραν εσόδων, αρχής γενομένης από το συγκεκριμένο ακίνητο, γνωστό και ως «Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης». Στη συνέχεια, ωστόσο, ο σχεδιασμός ατόνησε και σημαντικό ρόλο ως προς αυτό φαίνεται να έπαιξε η εμπλοκή στο Συμβούλιο της Επικρατείας του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) για τη μεταβίβαση του 90% της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης.

Τώρα, με τις διαδικασίες για τον «Αστέρα» να έχουν προχωρήσει και τον σκόπελο του ΣτΕ να έχει ξεπεραστεί, το έδαφος είναι πιο πρόσφορο για την αξιοποίηση της έκτασης-φιλέτου των 83 στρεμμάτων, για το οποίο ενδιαφέρον έχουν επιδείξει αραβικά κεφάλαια, Ρώσοι και Κινέζοι επενδυτές, αλλά και Ελληνες ομογενείς. Το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζει κυρίως στη δημιουργία υπερπολυτελών κατοικιών, ενώ παράλληλα με τον διαγωνισμό θα τρέξει και ο καθορισμός των όρων δόμησης για το εν λόγω ακίνητο μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται για την κατάρτιση και έγκριση ΕΣΧΑΔΑ. Πρόθεση της Εκκλησίας είναι οι χρήσεις που θα επιλεγούν να είναι απόλυτα συμβατές με τον χαρακτήρα της περιοχής εξασφαλίζοντας παράλληλα και τη συναίνεση των τοπικών φορέων, ενώ ένα από τα αγκάθια που θα πρέπει να ξεπεραστούν αποτελεί το γεγονός ότι μέρος της εν λόγω έκτασης είναι χαρακτηρισμένη ως δασική.

Υπερπολυτελείς κατοικίες, έως 15 στον αριθμό, περιλαμβάνει, όπως είναι γνωστό, και το ΕΣΧΑΔΑ που έχει εγκριθεί από το ΣτΕ για την έκταση της Αστήρ Παλάς, η οποία εν όψει της έναρξης των εργασιών ανακαίνισης έχει προγραμματίσει αναστολή των κρατήσεων στο συγκρότημα από τις αρχές Νοεμβρίου. Από την πλευρά του, το τουρκοαραβικό σχήμα της Jermyn Street, υπό την ομπρέλα της AGC Equity Partners και τη συμμετοχή κρατικών κεφαλαίων από το Αμπού Ντάμπι, το Κουβέιτ, του τουρκικού ομίλου Dogus Group και άλλων Αράβων επενδυτών, αναμένεται να ανακοινώσει σε λίγο καιρό το ακριβές πλάνο επενδύσεων με την ολοκλήρωση της συναλλαγής μεταβίβασης. Πάντως, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για βίλες που θα πωλούνται άνω των 30 εκατ., ακόμη και των 40 εκατ. ευρώ εκάστη.


Πηγή: protothema.gr