Τρόμος: Νέα ισχυρή πυρηνική δοκιμή από τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Gazzetta team
Τρόμος: Νέα ισχυρή πυρηνική δοκιμή από τον Κιμ Γιονγκ Ουν
Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε ότι προχώρησε σήμερα, ανήμερα της 68ης επετείου από την ίδρυσή της, στην πέμπτη κατά σειρά -και μεγαλύτερη έως τώρα- πυρηνική δοκιμή της.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, η επιτυχής διεξαγωγή της 5ης πυρηνικής δοκιμής ανακοινώθηκε στην κρατική τηλεόραση της χώρας και όπως μεταδίδει το Associated Press η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή ήρθε ως απάντηση στην «εχθρική συμπεριφορά των ΗΠΑ».

Μάλιστα, η κρατική τηλεόραση της χώρας ανέφερε ότι τώρα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να τοποθετήσει πυρηνικές κεφαλές σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Η βορειοκορεατική τηλεόραση μετέδωσε ακόμη ότι η δοκιμή εξέτασε και επιβεβαίωσε τα ειδικά χαρακτηριστικά μιας πυρηνικής κεφαλής η οποία μπορεί να τοποθετηθεί σε βαλλιστικούς πυραύλους, ότι επιβεβαίωσε το ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας και ότι ήταν μέρος της απάντησής της προς τις διεθνείς κυρώσεις που της επεβλήθησαν μετά την πυρηνική δοκιμή του περασμένου Ιανουαρίου και την εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς (τον Φεβρουάριο). Ακόμη, συμπλήρωσε ότι η ενέργεια αυτή έδειξε πως η χώρα είναι έτοιμη να απαντήσει όταν προκαλείται από τους εχθρούς της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, καθώς και ότι θα συνεχίσει της προσπάθειές της για την ενίσχυση της ποιότητας και της ποσότητας των πυρηνικών της όπλων.

Ανέφερε, τέλος, ότι δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας ή αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εν λόγω δοκιμή.

Η πυρηνική δοκιμή ήταν απόδοσης 10 κιλοτόνων, ισχυρότατη δηλαδή, αν σκεφθεί κανείς ότι η βόμβα της Χιροσίμα ήταν 15 κιλοτόνων.

Η δοκιμή έγινε στις 9 το πρωί τοπική ώρα, δηλαδή 03:30 ώρα Ελλάδος.

Από τη σημερινή πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας καταγράφηκε σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε μηδενικό βάθος, δηλαδή στην επιφάνεια και με επίκεντρο σε σημείο που είναι γνωστό ότι η Β. Κορέα διεξάγει πυρηνικές δοκιμές.

Νότια Κορέα: Μανιακή απερισκεψία του Κιμ Γιονγκ Ουν

Η πρόεδρος της Νοτίου Κορέας έκανε λόγο για «αυτοκαταστροφική πρόκληση» και «μανιακή απερισκεψία» του Κιμ Γιονγκ Ουν και ότι η Β. Κορέα παραβίασε ξεκάθαρα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προχώρησε σε μια άμεση πρόκληση έναντι της διεθνούς κοινότητας. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις προς την Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Αμέσως μετά την καταγραφή του σεισμού συγκλήθηκε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Νότιας Κορέας από την προεδρία, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας συγκάλεσαν και μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα με την πρόεδρο της Νότιας Κορέας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η ομόλογός του της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε συζήτησαν τηλεφωνικά σήμερα σχετικά με τη νέα πυρηνική δοκιμή, μισή ώρα μετά την καταγραφή του σεισμού.

Σύμφωνα με το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επισήμανε ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα στο πλαίσιο της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας με τη Νότια Κορέα.

Μεταξύ των μέτρων αυτών και η παροχή προστασίας κατά ενδεχόμενου πυρηνικού πλήγματος, προκειμένου να προστατευτεί ο Νότος της Κορεατικής Χερσονήσου, από ενδεχόμενη επιθετική πυρηνική ενέργεια της Βόρειας Κορέας.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι «παρακολουθούμε και συνεχίζουμε να αποτιμούμε την κατάσταση σε στενό συντονισμό με τους εταίρους μας στην περιοχή».

Η Ιαπωνία σήκωσε αεροσκάφη για να ελέγξουν για πιθανή έκλυση ραδιενέργειας

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς να συγκεντρώσουν και να αναλύσουν τις πληροφορίες για το τι συνέβη στη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν αεροσκάφη προκειμένου να ελέγξουν την πιθανή έκλυση ραδιενέργειας μετά την πυρηνική δοκιμή, όπως δήλωσαν δυο πηγές προσκείμενες στον ιαπωνικό στρατό που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Μέχρι στιγμής έχουν αναπτυχθεί τρία αεροσκάφη T-4, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ανέφεραν οι πηγές αυτές.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα δήλωσε σήμερα ότι το Τόκιο επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα μετά την πυρηνική δοκιμή που διεξήγαγε η Πιονγκγιάνγκ.

Θα ασκήσουν πιέσεις στη Βόρεια Κορέα

Ο Αμερικανός βοηθός υπουργός των Εξωτερικών, Ντάνιελ Ράσελ, εξέφρασε σήμερα την ετοιμότητά του για να συνεργαστεί στενά με την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα, προκειμένου ν' ασκηθούν πιέσεις στη Βόρεια Κορέα, μετά την πραγματοποίηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής της.

“Είναι γεγονός ότι οι προκλήσεις κλιμακώνονται παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο κι απειλώντας την περιφερειακή σταθερότητα,” δήλωσε ο Ράσελ πριν τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα.

Είχαν προειδοποιήσει για νέα πυρηνική δοκιμή

Πριν από δύο μήνες μια οργάνωση η οποία καταγράφει τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα κι εδρεύει στις ΗΠΑ, η 38 North, είχε προειδοποιήσει πως δορυφορικές φωτογραφίες κατέγραφαν έντονη δραστηριότητα στο πεδίο αυτό πυρηνικών δοκιμών.

Η σεναριολογία για το ότι η Πιονγκγιάνγκ θα προχωρούσε σε νέα πυρηνική δοκιμή εντάθηκε αφότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Κιμ Γιονγκ Ουν την 6η Ιουλίου για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε την τέταρτη πυρηνική της δοκιμή τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να της επιβάλει νέες, ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις. Η Πιονγκγιάνγκ έχει επίσης προχωρήσει σε μια σειρά πυραυλικών δοκιμών φέτος.

Η χώρα τελεί υπό το καθεστώς κυρώσεων του ΟΗΕ από το 2006, όταν είχε διεξαγάγει την πρώτη της πυρηνική δοκιμή.


Πηγή: iefimerida.gr