Στην Αθήνα οι ηγέτες του ευρωπαϊκού νότου (pics)

Gazzetta team
Στην Αθήνα οι ηγέτες του ευρωπαϊκού νότου (pics)
Παρόντες ο Φρανσουά Ολάντ, ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Ματέο Ρέντζι, ο Τζόζεφ Μουσκάτ, ο Αντόνιο Κόστα και ο Φερνάντο Εγκιδάθου - Τσίπρας: Κοινή μας βούληση μια καλύτερη Ευρώπη.

Ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα η διάσκεψη των χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι χώρες μας αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα αλλά και κοινή πίστη στο ευρωπαϊκό όραμα και κοινή βούληση να αγωνιστούμε για καλύτερη ευρωπη» υπογράμμισε στη σύντομη ομιλία του κατά την υποδοχή των Ευρωπαίων ηγετών στη «Σύνοδο του Νότου», ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Παρόντες είναι, εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντζι, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, ο Αντόνιο Κόστα, πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και ο Φερνάντο Εγκιδάθου, αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, ο οποίος εκπροσωπεί τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

Πρώτος έφθασε ο εκπρόσωπος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, Φερνάρντο Εγκιδάθου, αναπληρωτής υπουργός ΕΕ της Ισπανίας, ακολούθησε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, και στη συνέχεια έφθασαν στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.



Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι και μόνο η παρουσία πέντε ηγετών χωρών συνιστά ενίσχυση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ στέλνει και μήνυμα στις Βρυξέλλες για την ανάγκη αλλαγών στην Οικονομία, το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό και την Ασφάλεια, που είναι και τα θέματα της ατζέντας.

Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί η συνεργασία των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.



Κυβερνητικές πηγές έδιναν το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται η Σύνοδος, στον απόηχο του δημοψηφίσματος στην Βρετανία και την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. Στόχος της σημερινής Συνόδου είναι να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ε.Ε. προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, την μετανάστευσης και της ασφάλειας.



Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι δεν πρόκειται για τη διαμόρφωση ενός «μετώπου του Νότου» ή της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε αντιπαράθεση με τον Βορρά και τον «πυρήνα» της Ε.Ε., αφού άλλωστε συμπεριλαμβάνει ιδρυτικά κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που ταυτοχρόνως ανήκουν και στο Νότο και στον Βορρά, συμμετέχουν στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. ενισχύοντας έτσι την επιρροή της Συνόδου αυτής. Επίσης δεν αποτελεί ένα κλειστό πολιτικό κλαμπ σοσιαλιστικών ή αριστερών κυβερνήσεων αλλά συμπεριλαμβάνει δυνάμεις από την Αριστερά ως την Κεντροδεξιά.





Πηγή: protothema.gr