Οι Ρώσοι γύριζουν την πλάτη στην Ελλάδα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι Ρώσοι γύριζουν την πλάτη στην Ελλάδα

Η αποδυνάμωση του ρουβλίου και η συρρίκνωση των πραγματικών εισοδημάτων στη Ρωσία αποθαρρύνoυν τους Ρώσους τουρίστες και θέτουν εν αμφιβόλω το κατά πόσο τα θετικά στοιχεία για την έλευση Ρώσων επισκεπτών στην Ελλάδα θα εξακολουθήσουν να υφίστανται.

Αν και κατά τους πρώτους πέντε μήνες ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με το 2015 (κατά 47,6%), το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Μόσχας που αφορά στα στοιχεία του διμερούς εμπορίου Ελλάδας και Ρωσίας για το πρώτο εξάμηνο του 2016 καταδεικνύει πτώση του εξερχόμενου τουρισμού από τη Ρωσία.

Ακριβά για τους Ρώσους τα ταξιδιωτικά πακέτα στο εξωτερικό

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το α’ εξάμηνο του 2016, ο εξερχόμενος τουρισμός από τη Ρωσία κατά τη θερινή περίοδο μειώθηκε κατά 25-30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου ATOR.

Η πτώση συνεχίζεται για τρίτη σεζόν στη σειρά από το 2014, όταν λόγω της υποτίμησης του ρουβλίου και των μαζικών πτωχεύσεων ρωσικών ταξιδιωτικών πρακτορείων οι πωλήσεις ταξιδιωτικών πακέτων στο εξωτερικό μειώθηκαν κατά 30%. Η πτώση αυτή οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις και τα αεροπορικά δυστυχήματα, ενώ σημαντική επίπτωση είχαν επίσης οι περιορισμοί στη διεξαγωγή πτήσεων προς την Αίγυπτο και την Τουρκία. Ταυτόχρονα όμως, η ζήτηση για ταξίδια στο εξωτερικό επηρεάζεται και από τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του ρουβλίου, η οποία έχει ως συνέπεια τη συρρίκνωση των πραγματικών εισοδημάτων των Ρώσων. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Rosstat, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα συνέχισε την πτωτική του πορεία και μειώθηκε κατά 5%. Τέλος, σημαντικός παράγοντας πίσω από την πτώση αυτή είναι και η επέκταση της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, πέρα από τους αξιωματούχους που σχετίζονται με την ασφάλεια και την επιβολή του νόμου, σε όλους τους κρατικούς υπαλλήλους, οι οποίοι ανέκαθεν αγόραζαν ακριβά ταξίδια στο εξωτερικό.

Αυξάνονται οι αφίξεις τουριστών στη Ρωσία

Σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια του Συνδέσμου Tour Operators της Ρωσίας (ATOR) κα Maya Lomidze, το ενδιαφέρον των ξένων τουριστών για τη Ρωσία βαίνει συνεχώς αυξανόμενο. Με τις τιμές των πακέτων διακοπών να μειώνονται συνεχώς από το 2014, λόγω της συνεχούς υποτίμησης του ρωσικού νομίσματος, οι διακοπές εντός της χώρας είναι κατά πολύ φθηνότερες από ό, τι στο εξωτερικό. Επιπλέον, σύμφωνα με την κα Lomidze, ορισμένες κινήσεις που είχαν γίνει τα τελευταία 2 χρόνια για την προσέλκυση ξένων τουριστών στη Ρωσία, όπως η λειτουργία στο εξωτερικό για να προωθήσει τον ρωσικό τουρισμό στις ξένες αγορές, φαίνεται να αποδίδουν, καθώς ακόμη και κατά το 2015, παρά τις κυρώσεις, οι επίσημες στατιστικές δείχνουν μια αρκετά μεγάλη αύξηση, για παράδειγμα, από την Ισπανία, ενώ η ζήτηση παρέμεινε αμείωτη από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία.

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί στη Ρωσία είναι η Αγία Πετρούπολη, η Μόσχα, οι πόλεις του Golden Ring (μια σειρά από τις παλαιότερες πόλεις της Ρωσίας), καθώς και η πρωτεύουσα του Ταταρστάν, το Καζάν. Ακολουθούν το Σότσι, και λίγο πιο πίσω έρχονται η Καμτσάτκα, η Βαϊκάλη, η περιοχή Αλτάι και το Σαχαλίν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, ολοένα αυξανόμενη είναι η ζήτηση για τους ρωσικούς προορισμούς και από τις αγορές της Ασίας, με τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών να προέρχεται από την Κίνα και το Ιράν, ενώ και οι λοιπές ασιατικές αγορές παρουσιάζουν επίσης αυξητική τάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider