Ξαφνικά «εξαφανίζονται» οι πρόσφυγες από την Ελβετία

Gazzetta team
Ξαφνικά «εξαφανίζονται» οι πρόσφυγες από την Ελβετία
Μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2016 «εξαφανίστηκε» από τα κέντρα υποδοχής της Ελβετίας το 40% των προσφύγων που είχαν υποβάλλει αιτήσεις χορήγησης ασύλου.

Το 40% των προσφύγων που είχαν καταθέσει αιτήσεις χορήγησης ασύλου στην Ελβετία το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους «εξαφανίστηκε» από τα κέντρα υποδοχής, στα οποία παρέμενε προσωρινά, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας SonntagsZeitung.

Την είδηση επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Κρατικής Γραμματείας Μετανάστευσης (SEM), Chloe Kohlprath, η οποία δήλωσε στο εθνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ATS ότι οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που «εξαφανίστηκαν» από το σύστημα παρακολούθησης προσφύγων έχουν ταξιδέψει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ η πλειοψηφία έχει επιλέξει την Γερμανία.

Πάντως, η Kohlprath απέφυγε να δώσει ακριβή στοιχεία για το πόσοι πρόσφυγες βρίσκονται στα κέντρα υποδοχής και δήλωσε ότι το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί εξαιτίας κενών στην ελβετική νομοθεσία για την μετανάστευση.

Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία οι πρόσφυγες μπορούν να εισέλθουν στην χώρα μόνο εφόσον υποβάλλουν αίτηση για άσυλο. Όποιος δεν έχει πρόθεση να παραμείνει στην Ελβετία δεν έχει την δυνατότητα να εισέλθει στο έδαφός της. Όσοι όμως δηλώνουν ότι επιθυμούν να μείνουν στην Ελβετία αποστέλλονται σε κέντρα υποδοχής μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου.

Το δημοσίευμα της SonntagsZeitung αναφέρει ότι στη Βέρνη οι μισοί από τους πρόσφυγες που υπέβαλλαν αίτηση χορήγησης ασύλου δεν έφθασαν ποτέ στα κέντρα υποδοχής.

Ο Albert Rosti, πρόεδρος του συντηρητικού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος (SVP), χαρακτήρισε την κατάσταση «τεράστιο κίνδυνο για την ασφάλεια» και δήλωσε ότι η μόνη λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι να κλείσουν τα σύνορα.

Πηγή: protothema.gr