CNN: Τζιχαντιστές πέρασαν από την Λέρο ως πρόσφυγες με πλαστά διαβατήρια

Gazzetta team
CNN: Τζιχαντιστές πέρασαν από την Λέρο ως πρόσφυγες με πλαστά διαβατήρια
Δύο επίδοξοι μακελάρηδες, πέρασαν στη Λέρο με βάρκα ως Σύριοι πρόσφυγες με πλαστά διαβατήρια. Ποια η σύνδεση τους με την σφαγή του Μπατακλάν.

Σε σοβαρές αποκαλύψεις για το πως έγινε το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία όπου οι τζιχαντιστές "έβαψαν στο αίμα" το Παρίσι, προχωρά το CNN, το οποίο εντόπισε την δίοδο που χρησιμοποίησαν δύο τρομοκράτες, οι οποίοι πέρασαν από την Λέρο.

Το CNN, το οποίο απέκτησε έγγραφα και φωτογραφίες από εσωτερικές ευρωπαϊκές έρευνες και έμαθε πληροφορίες από πηγές κοντά στην έρευνα του Παρισίου, όπως υποστηρίζει, φέρνει νέα στοιχεία στο φώς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου, οι πληροφορίες αφορούν δύο συλληφθέντα επιχειρησιακά στελέχη, των οποίων ορόλος σύμφωνα με τις Αρχές ήταν να επιτεθούν στη Γαλλία. Παράλληλα, δείχνουν και για έναν άλλο ύποπτο για τρομοκρατία ο οποίος δεν είχε κατονομαστεί πριν δημοσίως, με τις Αρχές να υποστηρίζουν ότι συνδέεται με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι και μετακινούταν ελεύθερα στην Ευρώπη πριν την επίθεση, ο Αμπίντ Ταμπαουνί ο οποιος συνελήφθη τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα έρευνα των Αρχών, αποδεικνύεται ότι οι τρομοκράτες χρησιμοποιούσαν μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Viber, το Telegram και το Whatsapp, τα οποία έχουν κρυπτογράφηση για ασφαλείς συνομιλίες.

Ποια είναι η επιχειρησιακή τακτική του ISIS

Σύμφωνα με την έρευνα, το ISIS προστατεύει την μυστικότητα των δράσεων του, με το να δίνει στα επιχειρησιακά στελέχη μόνο όσες πληροφορίες χρειάζονται και τόσα χρήματα όσα είναι αρκετά για να φτάσουν στην επόμενη φάση του σχεδίου, ενώ τα ψευδώνυμα χρησιμοποιούνται συνεχώς, ακόμη και μεταξύ ομάδων. Μάλιστα, προκειμένου να παιρνούν τους συνοριακούς ελέγχους, τα μέλη του ISIS κρύβονταν σε τουαλέτες τρένων!

Το ταξίδι των τζιχαντιστών: Πως έφτασαν στην Ελλάδα

Οι δύο ύποπτοι για επιχειρησιακή συμμετοχή στο ISIS, είναι ο Αλγερινός Αντέλ Χαντάντι και ο Πακιστανός συνταξιδιώτης του, Μουχάμαντ Ουσμάν. Οι δύο συλληφθέντες, έφυγαν από την "πρωτεύσουα" του ISIS, την Ράκκα, έξι εβδομάδες πριν το μακελειό του Μπατακλάν και ήταν μέλος μιας ομάδας. Οι άλλοι δύο, ο Αχμάντ αλ Μοχάμαντ και ο Μοχάμαντ αλ Μαχμόντ, ανατινάχθηκαν έξω από το εθνικό στάδιο του Παρισίου. Η ομάδα, πέρασε από την Συρία στην Τουρκία στις αρχές του Οκτώβρη και πήγε στις τουρκικές ακτές. Χαρακτηριστικό είναι πως οι 4 άνδρες δεν γνώριζαν τα πραγματικά ονόματα των υπολοίπων, ενώ δεν είχαν πληροφορηθεί καν για την επίθεση - μόνο το ότι "θα κάνουμε κάτι για καλό του Θεού". Το ταξίδι τους, είχε συντονιστεί από έναν ηγέτη του ISIS, γνωστό ως Αμπού Αχμάντ, ο οποίςο τους έδωσε ειδικά προγραμματισμένα κινητά και πλαστά Συριακά διαβατήρια. Τους έδινε λεφτά μέσω ενδιάμεσων οι οποίοι δεν μπορούν να εντοπιστούν και επικοινωνούσε μαζί τους χρησιμοποιώντας κρυπτογραφημένες εφαρμογές.

Παρίσταναν τους πρόσφυγες και πέρασαν στην Ελλάδα

Τα έγγραφα αποκαλύτπουν ότι οι φερόμενοι ως τζιχαντιστές πέρασαν από την Σμύρνη στην Ελλάδα, σε μια βάρκα με πρόσφυγες, ωστόσο τότε το Ελληνικό Ναυτικό τους σταμάτησε, με το αμερικανικό δίκτυο να σημειώνει στο γράφημα του ότι η κράτηση έγινε στη Λέρο. Οι δύο άνδρες, πέρασαν από την Ελλάδα και άρχισαν να πηγαίνουν στον προορισμό τους, με το CNN να τονίζει ότι οι ελληνικές αρχές αρνούνται να τους πουν πως έγινε αυτό. Συνεχίζοντας ωστόσο, το CNN επιρρίπτει ευθύνες στις Ελληνικές Αρχές λέγοντας χαρακτηριστικά:

"Οι ελληνικές Αρχές, ανακάλυψαν τα πλαστά Συριακά διαβατήρια του Χαντάντι και του Ουσμάν. Συνελήφθησαν, τους πήραν τα χρήματα και κρατήθηκαν για έναν μήνα. Οι πηγές, είπαν στο CNN ότι η καθυστέρηση ήταν σημαντική. Ως αποτέλεσμα δεν είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος στις επιθέσεις στο Παρίσι. Οι Ελληνες απελευθέρωσαν τον Χαντάντι και τον Ουσμάν στα τέλη Οκτωβρίου. Αμέσως επικοινώνησαν με τον Αμπού Αχμάντ, ο οποίος κανόνισε να τους δώσουν 2.000 ευρώ".

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών, ο Χαντάντι και ο Ουσμάν αφού δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στην επίθεση του Παρισίου, οργάνωναν νέο χτύπημα, ενώ περίμεναν και έναν τρίτο άνδρα, με το όνομα Αμπίντ Ταμπαούνι.

Πηγή thetoc.gr